Legea 10/1995 privind calitatea in constructii la
art. Art. 33-Constituie contraventie la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa constituie infractiuni si se sanctioneaza cu amenda:
----------------------------------------------------------------
II. De la ____________la __________ei: a) realizarea de constructii fara proiecte sau pe baza de proiecte neverificate de specialisti atestati conform prevederilor legale;
...tot ce trebuie sa faceti este o reclamatie la Inspectoratul de Stat in Constructii pe raza caruia se afla localitatea dvs.
si ...
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor
de constructii - actualizata la 5.01.2009 ....
------------
Art. 24. - (1) Constituie infractiuni urmatoarele fapte:
a) executarea, fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor
acesteia, a lucrarilor prevazute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, potrivit legii;
Art. 12. - (1) Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează.....
Nu exista act prin care se permite construirea fara autorizatie !
Art. 31. - Dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârşirii faptei.
Cum probati DATA SAVARSIRII FAPTEI cand constructia este ilegala? Aveti ISC bland pe la dvs .
=D>
Aveti dreptate dreptul de constatare si de sanctionare se prescrie in doi ani .
Dar, faptul ca aveti o constructie executata ilegal face parte din categoria contraventiilor CONTINUE .Astfel la constatarea contraventie si aplicarea sanctiunii vi de indica sa "aduceti " constructia la starea dinainte sau sa o demolati . Cum nu veti face asa ceva "contraventia este CONTINUA " si este din nou sanctionabila. In cel mai bun caz puteti rezolva prin INTRAREA IN LEGALITATE ( adica , proiect si autoarizatie de construire ) sau in cazul unei constructii executate la "negru" efectuarea unei expertize tehnice care sa atesta ca lucrarea corespunde si sa se poate face astfel receptia.
Pentru a va edifica cititi si :
OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la data de 27.04.2007 la Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp. (cazul nostru).
...nu puteti rezolva decat prin "INTRAREA IN LEGALITATE" .... proiect +autorizatie ...iar pentru cele facute expertiza tehnica executata de un expert tehnic in constructii autorizat .
Multumesc , eu sunt de partea "ofertantului " , iar unitatea achizitoare ne-a cerut punctul de vedere pentru ca nu respectam "conditiile de calificare " prevazute in fisa de date unde se specifica ca trebuie sa avem inginer ...si gata ...!
In cadrul fisei de date a unei achizitii publice se mentioneaza la categoriile de personal ca trebuie un "inginer constructor , specializarea constructii civile , cod COR 214201cu vechime de trei ani care raspunde de indeplinirea viitorului contract" , (sef punct lucru , sef de santier etc)
Un ofertant a asigurat " un subinginer constructor , specializarea constructii civile industriale si agricole ,cod COR 214202 cu o vechime de 30 de ani in santier si cu numeroase functii de conducere la activ( sef de santier , director tehnic etc.) .
Intrebare :
Se poate descalifica orfertantul pentru ca nu are "in dotare" inginer cod 214201 ci doar subinginer constructor cod 214202 , din COR ramura "ingineri constructori fiind 2142 ?????
Dintotdeauna mai ales pe functii de exectutie pe santier subinginerii considerati "inginerii tehnologi , sau de executie ".
Daca nu , unde se poate gasi un raspuns de contracarare pe acte juridice ?
Multumesc ...
Sa presupunem ca o primarie repara o parte din sediul sau din comuna Y , cu firma X prin incredintare directa deoarece valoarea este sub 15000 euro.
Dupa doua luni aceeasi primarie poate executa o reparatie la un camin cultural dintr-un sat din componenta comunei tot prin incredintare directa ( valoare sub 15000) cu aceeasi firma X ????????????
Daca DA , v-as ruga sa-mi spuneti unde gasesc art. ca sa conving persoana responsabila cu achizitiile care spune ca intr-un an primaria nu poate face doua incredintari aceleasi firme ( chiar daca lucrarile sunt din sate diferite si obiecte diferite). Sau poate NU o conving !!! :)
Sigur ca acest serviciu are solutia ! Poate acum o sa actioneze cum trebuie .
In plus am descoperit si ca in :
OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la data de 27.04.2007 la Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) curge de la data constatarii faptei. Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp. (cazul nostru).
...primaria tace din cauza Art. 31.din L50 - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 2 ani de la data săvârsirii faptei., si probabil exista ceva probe care sa ateste vechimea .
ISC trebuie sa aiba o solutie !
Ce se poate face in situatie in care :
-Blocul a fost inclus in programul de reabilitare termica completa( fatade , terasa , subsol)
-S-a executat expertiza tehnica si de audit termic .
-S-a intocmit proiectul tehnic pana la faza DE si emis autorizatia de construire .
-S-a organizat procedura de achizitie publica si lansat ordinul de incepere a lucrarilor .
-Firma constructoare a inceput executia.
La predarea celui de al doilea amplasament respectiv terasa blocului ,pentru decapare si refacere completa conform proiect , un locatar refuza demontarea unui acoperis ( sarpanta de 0,80 m inaltime ) executat artizanal , impropriu si fara Autorizatie de Construire , din placi de azbociment executat doar peste apartamentul sau pe motiv de "proprietate privata" . Si e de neinduplecat , nu vrea si gata . Firma constructoare are contract , grafic de executie , termene de respectat .
Cum se poate interveni legal pentru eliberarea amplasamentului (demolarea sopronului ) si executarea lucrarilor prevazute in contract cat mai rapid posibil ??