avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Activitate ionut_mihaiu

Activitate ionut_mihaiu

Răspuns la discuția Modalitate impartire mostenire
Multumesc pentru raspuns.

Cel care este singur trecut pe titlu nu e o problema, e o suprafata mica si poate sa il pastreze sanatos.
Cat despre casa a fost construita pe un lot mai mare si doar pe portiunea lui, adica daca se imparte la 5 pe lungime casa se incadreaza intr-o cincime deci nici aici nu o sa fie multe discutii.

Intrebarea mea e cine hotaraste ce bucatica ii revine ? Spre exemplu se imparte padurea la 5 care are vreo 8ha un lot continuu , si trei vor bucata din mijloc spre exemplu... cine si cum hotareste ? Multumesc.
Buna ziua,

Va deranjez si eu cu o intrebare aparent simpla... Cum se poate imparti mostenirea ?

Situatia este aceasta, 5 frati au mostenit pamantul parintilor, pamant care este divizat in mai multe loturi, 2 ha aici, 3 ha in alta parte, vreo 10-12 loturi, incepand de la revoluie au capatat pe rand titluri de proprietate pe pamant si au fost trecuti ori toti pe titlu, ori doar cate unu. Acum intrebarea e cum se pot imparti aceste terenuri ?

Mersul la notar si intelegere s-a incercat de multi ani si nu s-a reusit si nici nu o sa se reuseasca.

Acum am inteles ca se poate imparti la judecatorie, unul dintre frati sa dea in judecata pe restul si sa ceara impartirea.

Se poate rezolva asa ? La judecatorie cum o sa se imparta pamanturile daca fratii nu se inteleg, o sa se imparta fiecare lot la 5 si cine stabileste care portiune ii revine ? De asemenea ce se intampla daca pe un anumit lot intravilan se afla o casa construita de unul din frati ?

Multumesc.
Răspuns la discuția Taxe contract de intretinere
mirela741 a scris:

contractul de intretinere fiind un contract translativ, se calculeaza imobilul la valoare de expertiza, impozitul pe tranzactie. F important la contractul de intretinere tatal dvs tb asistat conform legii 17/200 de un reprezentant al aut tutelare

Sa inteleg ca trebuie sa platesc impozit la fel ca la vanzare-cumparare ? O sa treaca pe la autoritatea tutelara sa rezolve si acolo.
Buna ziua,

Tata doreste sa-mi faca un contract de intretinere pentru o casa. As dori sa stiu ce taxe trebuie platite la notar ? Stiu ca trebuie platita taxa de timbru si o taxa notariala. Mai trebuie platita o taxa % din valoarea casei (cum ar fi impozit la stat etc) ? Cam cat ar costa taxa de timbru pentru o valoare de 1 miliard de lei vechi.

Multumesc frumos.
Buna ziua din nou,

Tata mai are un baiat din prima casatorie si pe mine si vrea sa-mi faca contract de intretinere pe casa ca sa-mi ramana mie, sa nu am probleme cu succesiunea. A fost la un notar si asa a fost sfatuit, ca un contract de intretinere e mai bun (sigur) decat unul de v-c.

Daca e facut acest contract de intretinere fratele meu il va putea ataca cu succes dupa moartea tatalui meu ?

Multumesc.
Casa va fi vanduta la pretul pietei (un pret rezonabil de mare) dar banii nu vor fi platiti. Nu stiu cum sa facem aici, probabil va trebui sa declare pe proprie rasp ca a primit banii...
Iar dreptul de a locui in casa nu stiu sa va spun exact de care o sa fie pentru ca nu am hotarat... o sa fie cel care garanteaza ca nu o sa am probleme, daca se poate sa fie...

Multumesc inca odata !
Ok, Multumesc pentru raspunsul rapid :) Am citit intr-un post anterior ca ar fi un anume art. 845 din codul civil care zice asa:

Art. 845. Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri.

Nu este asta si cazul meu ?
Buna ziua,

Tata mai are un baiat din prima casatorie si pe mine si vrea sa-mi vanda casa cu contract de v-c ca sa-mi ramana mie, sa nu am probleme cu succesiunea. A fost la un notar si acesta l-a sfatuit sa faca contract de v-c cu o clauza ca sa poata locui in casa cat traieste.
Este bine sa faca acest contract cu clauza sau fara clauza(e) ? Daca e facut cu aceasta clauza fratele meu poate ataca acest contract dupa ?
Chiar daca tata nu doreste acest lucru ? Nu poate face nimic in acest sens ?
Buna ziua,

Tatal meu a fost casatorit pentru scurt timp acum mult timp si a avut o fiica, dupa care s-a recasatorit cu mama si a avut doi copii, pe mine si sora mea. Acum tata ajuns la batranete se gandeste cum sa faca sa ne lase casa doar mie si surorii mele (sau unuia dintre noi ca ne intelegem noi doi) si sa excluda pe sora noastra vitrega de la vreo mostenire. Dupa ce nu va mai fi el doreste sa nu avem probleme cu sora vitrega...

Cum poate face asta? Un act de vanzare-cumparare, donatie, testament, ceva ce nu poate fi atacat (sau chiar daca este atacat sa nu avem probleme) de catre sora noastra vitrega.

Va multumesc anticipat.