D-le Coriolan, exproprierea se face pe cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si PREALABILA despagubire ! Pretul terenurilor este stabilit de catre experti (in functie de categoria de folosinta si de situarea lui in intravilan=teren de constructie sau extravilan=teren agricol sau pasune) ... In mod corect nu puteti primi mai putin decat vecinii, care sunt in aceeasi situatie cu Dvs. ... dar nici nu puteti pretinde de 10 ori pretul !
De cca. 12 ani de cand sunt expert tehnic judiciar in constructii, am avut ocazia sa ma ciocnesc de pretentiile exagerate ale unei parti in ceea ce priveste valoarea evaluata a unui imobil care constituia obiect de partaj... Adeseori, calm, zambitor i-am pus persoanei cu exagerari intrebarea : "Daca ati face schimb de pozitie cu adversarul Dvs. vi s-ar mai parea corecte aceste pretentii ?" ... Si nu de putine ori partile aflate in conflict au cazut la pace, la un acord rezonabil...
Hello !
Sa aveti o zi minunata !!!
Am si eu o problema asemanatoare :
Fiind profesor in preuniversitar, am intrat brusc intr-un concediu medical (spitalizare, operatie, etc) dupa care am intrerupt contractul de munca, mi-am depus dosarul
si am fost pensionat de invaliditate, gr.II.
Pentru cele doua luni de munca prestate la catedra anterior spitalizarii, perioada aflata
inca in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani, POT SOLICITA compensarea zilelor de
concediu de odihna, legal cuvenit si neefectuat ???
Ar fi fost corect (si interesant de stiut) ce doriti sa construiti si mai ales ce suprafata la sol vor ocupa constructiile pe care doriti sa le edificati.
In principiu suprafata pentru constructiile propuse (evident mai mica decat suprafata arendata) poate face obiectul unui contract notarial de concesiune sau inchiriere, pe care se poate construi, cu acordul scris al proprietarului si cu precizarea contractuala a unor clauze.
Dar, daca tot apelati la parerile unor straini, de ce nu sunteti mai exact ? Va este teama de concurenta ?!:D
Rog sa fiu ajutat cu o opinie pertinenta in urmatoarea problema :
O persoana, salariat la Stat contribuie (cotizeaza) la Fondul de pensii publice pe toata durata activitatii sale si in aceasta perioada are CALITATEA DE ASIGURAT (atentie va rog ! : asigurat in sistemul de pensii, nu vorbesc de asigurari de sanatate !!!) ;
In urma unei boli si tratamentelor aplicate este in C.M. = concediu medical si primeste o indemnizatie de incapacitate de munca. Banuiesc ca si in perioada respectiva contribuie (cotizeaza) la Fondul de Pensii publice si are si in perioada Concediului Medical aceeasi CALITATE DE ASIGURAT.
Daca acest Concediu medical NU SE MAI POATE PRELUNGI (durata maxima legala) si, in perioada care urmeaza, cetateanul in cauza nu mai primeste nici indemnizatia de concediu medical (numita oficial indemnizatie pentru incapacitate de munca si nu are inca Decizia medicala de pensionare de invaliditate (intarziata din motive de organizare deficitara a CNPP) acest om
isi pierde calitatea de asigurat ?!?
Si daca raspunsul este DA, DIN CE MOMENT INCETEAZA CALITATEA DE
ASIGURAT ???
Va multumesc pentru solicitudine ! Sa aveti doar zile minunate !!!:D
Cel care a comandat PUZ-ul in cauza, respectiv Serviciul/ Biroul de Urbanism si Amenajarea Teritoriului care l-a insusit, TREBUIA SA SPECIFICE in planse care este terenul care ii apartinea si care erau vecinii proprietari de terenuri si sa obtina acordul acestora scris pentru cuprinderea terenurilor invecinate in Documentatia PUZ !
Cereti relatii in acest sens de la serviciul mentionat din Primarie...
Doar daca terenul era al Consiliului Local si era aflat in administrarea Primariei, inainte de a fi retrocedat fostului proprietar, putea face obiectul unui PUZ fara respectarea acestor reguli !
Nu trebuie scoasa din circuitul agricol decat o parcela care va fi ocupata de constructii ! Adica daca eu am 3600 mp teren intravilan arabil, o sa scot doar 200 mp, cat ocupa casa + calea rutiera de acces, eventual ceva anexe (filigorie = foisor , piscina, barbeque)
Pai, din cate imi mai amintesc eu, din perioada in care lucram la Primarie, PUZ-ul se face in scopul FINAL al Autorizarii unei constructii !!!
In mod cert constructia respectiva nu putea sa ocupe tot terenul, ci doar un procent din suprafata lui... si doar acela devine teren construibil, restul ramanand teren de folosinta agricola (si nu cred ca are prea mare importanta sau se face diferenta de impozitare intre teren arabil extravilan si teren arabil intravilan... Doar daca cel intravilan devine gradina pomicola sau horticola!)
La cat l-a costat PUZ-ul + avizele la PUZ, nu cred ca impozitul ala are prea mare relevanta (pondere) !!!
Ceea ce-i face Primaria se incadreaza la abuz in exercitiul functiunii si abuz de drept, si se corecteaza printr-o actiune in Instanta cu solicitare de daune morale (pentru desconsiderarea persoanei, umilinta si tracasare...) !
Scuza-ma din nou ! : Nu am intentionat sa te jignesc !!! Cei cu handicap locomotor nu pot urca, sau urca greu scarile de la parter la etaj (eu, in urma unei operatii de nodul pulmonar recente, urc cam gafaind pana la etajul 6, unde locuiesc)... In tarile civilizate problema se rezolva printr-un lift interior care duce caruciorul de bolnav pana la etaj (pe verticala sau urmarind o balustrada curbata lin a scarilor ... Acesta este sensul intrebarii mele !
Intrebarea era insa referitoare la ideea de a construi DOAR PE PARTER, ceea ce ar determina o suprafata dubla a fundatiilor si a acoperisului casei propuse, fata de solutia unei constructii pe etaj, LA ACEEASI suprafata construita desfasurata ( 75 mp x 2 = 150 mp)...
Si nu "tzip" la tine, cum crede PROIECTAREINIASI, dintr-un motiv foarte simplu : sunt de vreo 10 ani profesor si imi controlez permanent pornirile si tonul !
...Doar ca am la activ vreo 25 ani de proiectare si asistenta in executie inclusiv dirigintie de santier ca arhitect, si inca vreo 6 ani si jumatate de administratie publica in urbanism si amenajarea teritoriului (Arhitect Sef)...Peste care se suprapun vreo 15 ani de activitate in expertiza tehnica judiciara in constructii... Deci, cred ca pot da si sfaturi...
Din postarea lui MIROADAN mi-a rezultat ca terenul pe care il vizezi ar fi in extravilan... ceea ce s-a dovedit a fi fals !
Daca terenul este in intravilan, el este teren construibil deci poti construi fara probleme pe el chiar daca pana la momentul cumpararii el a fost arabil (gradina in intravilan)... Si poti solicita un CU = Certificat de urbanism de informare de la Primarie, CHIAR DACA nu esti proprietarul terenului... Primaria, prin CU emis iti va impune alinierea stradala (retragerea fata de axul strazii), regimul de inaltime, POT = procentul de ocupare a terenului si CUT = coeficient de utilizare a terenului, care banuiesc ca nu vor constitui o problema avand in vedere suprafata de teren pe care iti propui sa o cumperi... Ar mai putea fi o singura problema, FRONTUL STRADAL (latimea) al lotului respectiv, care prin normele de urbanism ar trebui sa fie de minim 12 m... dar nu cred ca la suprafata de 1600 mp frontul ar putea fi de doar 6-8 ml, adica adancimea terenului (lungimea) sa fie de 200 - 266 ml !