avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Activitate Dora_Macris

Activitate Dora_Macris

Răspuns la discuția Mentinerea arestarii inculpatului
Ilincav a scris:

Potrivit art. 300 alin. 1 si 2 C.p, in situatia in care inculpatul este trimis in judecata in stare de arest, instanta verifica legalitatea acestei masuri inainte de expirarea duratei arestarii iar in cazul in care constata ca nu mai exista motive care sa justifice privarea de libertate, dispune revocarea si punerea de indata in libertate a inculpatului.
Ceea ce nu imi este clar, recursul declarat de catre procuror impotriva incheierii prin care s-a revocat masura arestarii, este ori nu suspensiv de executare ? In sensul, ca inculaptul este pus in libertate de indata, in conformitate cu prevederile alin. 2 teza ultima art. 300 sau datorita efectului suspensiv al recursului, acesta va fi privat de libertate pana la solutionarea recursului declarat de catre procuror?


Vezi ca ai trimitere la art.160 ind.a alin.2. Recursul nu este suspensiv de executare.

avocat_eva_carbunaru a scris:

Astfel, recursul procurorului impotriva incheierii prin care s-a dispus inlocuirea, revocarea sau incetarea de drept a masurii preventive este suspensiv de executare, ceea ce inseamna ca nu va putea fi pus in libertate inculpatul arestat pana nu se solutioneaza recursul procurorului.
Av.Eva Carbunaru


Este exact invers, conform art.140 ind.3 alin.8, art.141 alin.3 C.proc.pen. Hotararile nedefinitive privind masurile preventive sunt executorii.

Răspuns la discuția Admisibilitate plangere CEDO
tudorioan a scris:

Neatentia magistratilor se rasfrange asupra justitiabililor, care trag ponoasele unor procese interminabile cu cheltuieli mari si in cele din urma constata ca au fost neindreptatiti.


Cand au 70 de dosare pe sedinta, neatentia este de inteles.
Răspuns la discuția Plingere penala???
Cand persoana vatamata este minora, infractiunile se urmaresc si din oficiu, nefiind indispensabila plangerea prealabila.
Răspuns la discuția Plingere penala???
De ce ar fi tardiva plangerea penala?
Răspuns la discuția NON BIS IN IDEM
O incercare: persoana in cauza sa faca o cerere catre Ministerul Justitiei din Romania, prin care sa solicite obtinerea recunoasterii hotararii autoritatilor romane in materie penala in Italia, in baza Legii 302 din 2004.
Răspuns la discuția Reabilitare Judiciara
Gabriela Paduraru a scris:

Gresit Dora!
Nu, inca nu s-a implinit termenul pentru reabilitarea de drept.
Daca sentinta a ramas def. in 07.02.2005, abia la data de 02.08. 2008 se implineste termenul pentru reabilitarea de drept.



Dacă citiţi cu atenţie răspunsul meu, veţi vedea că nu am greşit.
Răspuns la discuția Reabilitare Judiciara
Dacă nu aţi săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării, sunteţi reabilitat de drept.
Pentru faza judecatii nu exista un termen maxim al arestarii preventive.
Răspuns la discuția Ajutor - insulta (art 205 C.p.)
In M.Of. nr. 601/12.07.2006 s-a publicat Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi.

Legea intra in vigoare dupa 30 de zile de la data publicarii, mai putin dispozitiile referitoare la raspunderea persoanelor juridice care vor intra in vigoare peste 90 de zile.
Răspuns la discuția Uzucapiune. Ma judec cu mortul ?
Da, exista, in circumscriptia fiecarei judecatorii, Registrul de evidenta al succesiunilor , tinut de Biroul notarial desemnat de Camera Notarilor Publici, conform Legii notarilor publici si Regulamentului de aplicare:

LEGE nr.36 din 12 mai 1995
Legea notarilor publici şi a activităţii notariale
Art. 68. - Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
În cazul decesului unei persoane care nu a avut ultimul domiciliu în ţară, procedura succesorală se poate îndeplini de notarul public din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut bunurile cele mai importante ca valoare.
Notarul public sesizat are obligaţia de a verifica în prealabil competenţa teritorială, iar dacă constată că succesiunea este în competenţa altui birou notarial, se desesizează, fără să mai citeze părţile, trimiţând cauza notarului public competent.
În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului birou sesizat. Notarul public va verifica dacă procedura succesorală nu s-a deschis la un alt birou de notar public din aceeaşi circumscripţie, cercetând, în acest scop, registrul de evidenţă a succesiunilor, potrivit regulamentului.


Ordin Nr. 710/C din 5 iulie 1995 pentru adoptarea
Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici
si a activitatii notariale, nr. 36/1995

Art. 43
(1) In registrul de succesiuni se inregistreaza dosarele succesorale.
(2) Pentru evitarea unei duble proceduri succesorale, dosarul succesoral se va intocmi numai dupa ce se va verifica din oficiu ca nu exista un alt dosar format in cauza, la acelasi birou notarial sau la un alt birou de notar public din aceeasi circumscriptie teritoriala. Neintocmirea dosarului succesoral pentru acest motiv va fi adusa la cunostinta partilor interesate direct sau prin corespondenta, dupa caz.
(3) Pozitia din registrul succesoral se inchide la eliberarea certificatului de mostenitor, la suspendarea dosarului sau in alte cazuri de inchidere a procedurii succesorale.
(4) Repunerea pe rol a unei cauze succesorale se va face dupa o noua inregistrare cu mentiunea corespunzatoare in coloana de observatii la vechiul dosar.
Art. 44
(1) In opisul succesoral se trec numele si prenumele autorului succesiunii si numarul de inregistrare a dosarului.
(2) Daca in circumscriptia unei judecatorii functioneaza mai multe birouri notariale, se va tine si un opis de evidenta a procedurilor succesorale inregistrate in intreaga circumscriptie teritoriala, de biroul notarial desemnat de Colegiul director al Camerei notarilor publici.