De asemenea, în ceea ce priveşte sechestrul asigurator, o altă caracteristică a acestuia vizează interesul pentru care a fost constituit. Astfel, sechestrul asigurator poate fi luat pentru a asigura posibilitatea aplicării confiscării speciale, a executării amenzii penale sau pentru asigurarea reparării pagubei. În primele două situaţii, speţa de faţă vizând instituirea sechestrului pentru asigurarea confiscării speciale, interesul protejat prin instituirea măsurii este unul general, al societăţii, şi doar în ultima situaţie, interesul este unul particular, respectiv pentru acoperirea pagubei produse prin comiterea infracţiunii. Spre deosebire de acesta, ipoteca este instituită convenţional pentru protejarea interesului creditorului, în raport de actele debitorului, acte ce îi pot vătăma interesele
Speta e interesanta insa consider ca instanta nu a adus argumente pertinente pentru respingerea contestatiei.
Astfel, fata de citatul de mai sus, cred ca si activitatea de creditare a bancilor este de interes general, iar in sprijinul acestei afirmatii vin chiar cu o alta speta a ICCJ si anume Decizia nr. XIII/2006, ÎCCJ Secţiile Unite (recurs în interesul legii). pe care o puteti gasi aici:
[ link extern ]
In aceasta decizie Curtea, argumentand caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit, arata ca:
„Instituindu-se astfel un sistem execuţional unitar, simplificat, de natură a asigura recuperarea cu celeritate a creanţelor, fără a se mai recurge la procedura complicată, specifică răspunderii contractuale,
s-a răspuns unui vădit interes public, de garantare a creditului, care să înlăture riscul pentru depunători şi acţionari de a ajunge în situaţia de a fi lipsiţi de economiile sau investiţiile pe care le-au făcut.
În această privinţă este de reţinut că activitatea bancară, deşi se realizează de persoane juridice de drept privat, prezintă un incontestabil interes public.
Realizarea acestui interes public impune garantarea creditului acordat de către bănci printr-o dispoziţie a legii, în sensul că actul juridic prin care împrumutul a fost convenit să aibă şi caracter de titlu executoriu, spre a fi folosit, ca atare, în cadrul unei proceduri suple, simplificate, pentru recuperarea sumelor împrumutate de la debitorii de rea-credinţă care ar refuza să le restituie la termenele scadente”.
Prin urmare, nu se pot prejudicia depunatorii si actionarii bancii prin aceea ca un individ proprietar al unui imobil in prealabil ipotecat, a savarsit o infractiune si procurorul a dispus instituirea unui sechestru pe acel imobil.
Ratiunea ipotecarii acelui imobil pt a garanta rambursarea creditului este tocmai aceea de a proteja economiile si inestitiile celorlalti depunatori ai bancii. Iar ratiunea instituirii unei garantii este tocmai executarea acesteia in caz de neindeplinire a obligatiei garantate.
Cred asadar, ca Inalta Curte se contrazice in 2010 aducand ca argument protejarea unui inters general impotriva altui interes - tot general - asa cum tot Curtea a zis in 2006.