avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate dragosel

Activitate dragosel

Buna ziua, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in urmatoara problema: Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti a dat Decizia nr.19/17.10.2011 prin care formele de retribuire obtinute in acord global vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor , daca pentru acestea s-a platit contributia de asigurari sociale. Lucrez la Resurse umane si am primit o cerere de la un fost salariat pentru eliberarea acestui tip de adeverinta in baza acestei Decizii . Cunosc de la colegele care au lucrat in trecut la acest compartiment ca sumele acordate in acord erau doar un adaos variabil la salariul de baza, pentru care nu se plateau contributii decat de catre angajator. Din aceasta decizie nr . 19 /17.10.2011 nu inteleg daca trebuie intocmita chiar daca salariatul nu a platit contributie, ci numai angajatorul. Multumesc anticipat.
Buna ziua, vin cu rugamintea sa ma ajutati in clarificarea unei nelamuruiri : Am un fost salariat care a lucrat 20 de ani in unitate intr-o mina de nisip ca muncitor necalificat si apoi ca vagonetar si trebuie sa-i intocmesc dosarul pentru pensie. In cartea de munca se specifica ca a lucrat in grupa I de munca 100% . La intocmirea acestei adeverinte specific ca ultima data 01.04.2001 sau data la care a plecat din societate , respectiv anul 2009? El pana in 2009 a lucrat in acelasi loc .
Persoana care a lucrat inaintea mea , la unele adeverinte a scris ca ultima data (de la....pana la....) data la care a plecat din societate ( cei mai multi mineri au plecat deoarece aceasta s-a inchis in 2009) , la altele a trecut data de 01.04.2001. Eu nu stiu ce data sa trec . Multumesc anticipat
Răspuns la discuția pensionare
Multumesc foarte mult. O zi buna.
Răspuns la discuția pensionare
Buna ziua, vin si eu cu urmatoarea intrebare deoarece ati dat mai devreme un raspuns foarte clar :
- perioada in care salariatii au beneficiat de somaj tehnic (75%din salariu) se calculeaza pentru acordarea sporului de vechime? Sunt noua in domeniu la o societate , iar colega care mi-a predat toate documentele lua in considerare pentru calculul sporului de vechime toate perioadele considerate asimilate - mai putin facultatea - (armata, somajul, CFP ) . Am mai urmarit forumul si am aflat ca perioada somajului dupa 2002 nu mai trebuie luat in calcul si nici armata . Va rog mult daca se poate sa-mi dati si mie un raspuns cat mai urgent , deoarece am cateva angajari de facut si nu stiu ce spor de vechime sa acord. Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Registrul intrare -iesire
Vin si eu cu o intrebare : Bonurile de concediu se inregistreaza in registrul de intrare-iesire, sau se pot distribui intre compartimente fara nr.de inregistrare ? La fel si programarea CO a salariatilor trebuie neaparat inregistrata ? Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Mostenire dupa deces sot
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspunsuri. O s-o linistesc pe prietena , ca cel putin o perioada buna nu poate avea probleme. Numai in cazul in care decedeaza si soacra si atunci vin cumnatii la mostenirea acesteia....Poate pana atunci isi vor schimba intentiile. O zi buna.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu un raspuns la urmatoarea problema :
Am o prietena buna, caruia i-a decedat sotul de 4 luni. Locuiau intr-o casa ce a apartinut parintillor sotului (socrilor). Dupa moartea socrului, s-a facut succesiunea , iar averea a fost trecuta pe numele sotiei acestuia (soacrei , care inca traieste) jumatate , iar cealalta jumatate pe numele sotului prietenei mele. Asta dupa ce ceilalti 2 copii (frati ) au renuntat la avere in favoarea mamei lor. Asa stie ea ca ar fi, dar nu este sigura . Oricum prietena mea nu a fost trecuta pe nici un act , cu toate ca era casatorita de 20 de ani cu sotul ei. Acum, dupa moartea sotului ei , au aparut ceva probleme cu soacra si cumnatii si-i este teama sa nu o de-a afara din casa. Cum ma sfatuiti sa procedeze , sa nu piarda tot ce a investit in atatia ani acolo.. Am uitat sa specific ca impreuna au 2 copii , unul care a implinit 18 ani si este inca la scoala, iar celalalt are 23 de ani si este casatorit.
Va multumesc anticipat .
Multumesc pentru raspuns...Probabil exista o asemenea clauza in contractul care-l are cu banca. Dar nu credeam ca pot avea acces atatea persoane....Oricum o sa mergem sa intrebam si la banca . O zi buna.
Buna ziua, vin si eu cu rugamintea de a ma lamuriri in urmatoarea problema:

Aproape o saptamana am primit telefoane de la anumite doamne ce sunau din partea biroului national de statistica, cautand-ul pe sotul meu referitor la niste chestionare statistice . De fiecare data era alta persoana la telefon, nu dorea sa vorbeasca decat cu sotul meu si cum el nu era prin zona au revenit aproape zilnic . O singura doamna mi-a spus ca acest chestionar priveste persoanele care au inchis depozite la banci sau au plecat catre alte banci. Cand in sfarsit a raspuns sotul meu , din intrebarile care i se puneau rezulta ca aceste persoane erau la curent cu tot istoricul ce tine de situatia bancara a noastra , iar cand acesta a insistat sa le spuna de unde cunosc toate datele , au refuzat sa-i comunice, drept pentru care nici sotul meu n-a mai vrut sa continuie chestionarul. Tin sa mentionez ca nu suntem inscrisi in BC, chestionarul respectiv se referea la ce am spus mai devreme : retragere conturi sau lichidare cont ...Eu stiu ca datele mele despre conturi sunt date cu caracter personal, care nu trebuiesc cunoscute de alte persoane sau societati, cu atat mai putin de zeci de persoane care completeaza anumite chestionare. Cu ce drept detin si folosesc datele mele ? Ma puteti ajuta cu un raspuns ? Va multumesc anticipat. Tin sa specific ca am citit Decizia nr.105/2007 cu privire la prelucrarile de date cu caracter personal si n-am fost prea lamurita.