Care este diferenta intre portar si paznic in conditiile actuale. Am vazut ca la codurile COR nu sunt diferente. Ambii trebuie sa aiba atestat? Pot angaja ca asociatie de proprietar un portar sau este la fel de dificil ca in cazul unui paznic?
De la raspunsul dumneavoastra si pana acum legea a mai suferit niste modificari si daca cumva mai cititi mesajul acesta v-as ruga sa imi spuneti daca o asociatie de proprietari poate angaja portar si daca si acestuia ii trebuie atestat. Am inteles ca in momentul de fata nu mai poti angaja pentru paza si protectie decat prin contract cu o firma externa din acest domeniu. Este adevarat?
Situatia dumneavoastra nu este singura si cu siguranta nu se va rezolva imediat. Observ ca din cele spune de dumneavoastra a-ti avut o firma de administrari imobile. Ca o firma sa poata avea acest domeniu de activitate, pe langa CAEN si personalul cu atestat angajat trebuie sa dovedeasca ca au si bonitate financiara, ceea ce daca au inseamna ca puteti recupera fara nici o problema banii.
Va sfatuiesc data viitoare cand alegeti o firma de administrare imobile sa fiti foarte atenti si sa va ofere garantii bancare. Spre exemplu eu lucrez la o firma in domeniu si detinem acest lucru plus ca avem si asigurare facuta in caz de furt.
Cazul expus de dumneavostra l-am avut si noi la un bloc unde au oamenii din cauza unei doamne mai in varsta nu au mai vrut sa intocmeasca comitetul executiv, dar noi am inteles situatia si i-am sustinut si ne-am facut treaba in continuare pana s-au linistit si au realizat ca trebuie pana la urma sa aleaga pe cineva.
Data viitoare fiti cu ochii in patru cand alegeti administratorul si recomand sa aveti si un cenzor autorizat extern (sau intern, dar care chiar sa se ocupe si sa raspunda pentru raporturile efectuate) care sa va tina lunar la curent cu situatia platilor pentru a nu mai ajunge la asa ceva.
Am o nelamurire. In cadrul asociatiei in care locuiesc avem portari la care am facut conventie civila dar, am inteles ca trebuie schimbata in carte de munca. Pentru a face carte de munca am gasit doua coduri COR, unul 915206 - pentru portari, si altul 91504 - pentru paznic. In fisa postului am observat ca au tributii asemanatoare numai ca pentru paznic stiu ca acesta trebuie sa detina un atestat, si deasemenea ca nu poate fi angajat decat de o firma de paza, dupa noua lege 40/2010 personele juridice nemaiavand dreptul de a-si angaja paznici fara a avea CAEN de protectie si paza, nu stiu daca acest lucru se aplica si pentru portari. Imi este foarte neclar.
In cazul acesta pot sa angajez pe asociatie un portar sau trebuie sa apelez la o firma specializata pentru paznici?
Care sunt pasii care trebuiesc facuti pentru a inchide o firma cu datorii la stat? Firma are debitori actionati in instanta si este putin probabil sa se recupere ceva. In acelasi timp suntem legati pentru ca nu putem plati TVA-ul la stat si datoriile catre furnizorii de marfa. Ce putem face pentru a iesi din acest impas?