avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate ymg24

Activitate ymg24

Răspuns la discuția Concediu paternal cadre militare.
Din ce cauza nu poate beneficia?
Multumesc.
va multumesc , ideea este ca daca aceasta perioada in cazul perioadei de stagiu in grad este 5 ani si in acest interval intervine situatia de mai sus , si daca se poate asimila vechimii in specialitate
Va rog a avea amabilitatea de a-mi comunica daca se constitue vechime in specialitate pentru un cadru militar(femeie) care naste si ar trebui sa i se acorde un nou grad in viitorul apropiat.In OUG 111/2010 este specificat acest lucru dar nu reiese daca poate fi considerata aceasta perioada si vechime in stagiul de grad. Va rog sa imi spune-ti ce se poate face. Cu respect
Avand in vedere faptul ca beneficiaza de concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani , acesta poate sa il intrerupa apoi sa revina dupa o perioada ,dar sa nu depaseasca varsta e 2 ani a copilului?
Va multumesc
totodata trebuie vazuta oug111/2010 prin care se specifica ca aceasta indemnizatie nu poate fi considerata suma de poprire
Am rugamintea de a-mi da un punct de vedere asupra unui fapt ce consta in neprelungirea contractului de munca la o unitate .Asupra acestui lucru mentionez urmatoarele:
- Contractul ESTE valabil PANA LA data de 16.12.2012
- Unitatea Militara NU MAI doreste sa incheie contractul , invocand L 346/2006, art.45, alin.1), lit.g), în îngrijirea SE specificațiile "La expirarea termenului contractului, în situatia in care una dintre parti NU MAI opteaza pentru reinnoirea contractului "
- Am facut un Raport cu 3 Zile Inainte in vederea continuarii raporturilor de serviciu.
Avand in vedere cele de mai sus mentionez faptul ca am facut demersul necesar in vederea continuarii raporturilor de munca , chiar aproape de expirare, iar in acest sens consider ca ar treibui incheiat un nou contract deoarece in cazul in care o parte nu mai doreste innoirea contractului sa anunte cealalta parte in acest sens in timp util.Trecerea in rezerva se va face din oficiu doar in cazul in careo parte, cel putin doreste sa nu mai continue raportul de munca.
Se poate considera un abuz din partea angajatorului acest lucru?
Va multumesc anticipat/
in situatia cand pleaca in misiune,mai poate beneficia de chirie pt ca acolo se specifica ca se plateste daca familia acestuia locuieste acolo pe perioada misiunii
Avand in vedere faptul ca se poate beneficia de chirie rog a se spune cum se interpreteaza alin. 2 de mai jos in cazul in care este necasatorit poate beneficia de chirie?
Art. 12. -
(1) Compensatia lunara pentru chirie, acordata in conditiile reglementate de prezenta hotarare, se plateste in continuare cadrelor militare in activitate, care:
a) sunt trimise in strainatate pentru executarea unor misiuni cu caracter temporar care, potrivit legii, revin fortelor armate;
b) sunt trimise la studii, cursuri, stagii de practica, de specializare, de perfectionare si alte forme de pregatire in strainatate, cu durata de pana la 2 ani inclusiv;
c) sunt puse la dispozitie potrivit legii;
d) sunt mutate in alta unitate militara situata in aceeasi garnizoana/localitate in care au fost numite in prima functie sau mutate initial in interesul serviciului.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b) compensatia lunara pentru chirie se acorda numai daca familia locuieste in continuare in locuinta inchiriata sau contractul de inchiriere nu este suspendat ori locuinta inchiriata nu este subinchiriata.
Multumesc
va multumesc mult ,dar as mai intreba daca se considera prescris subiectul in cazul in care sa efectuat terminarea cercetarii dupa termenul de 3 ani.presupun ca trebuia efectuata in termenul de max 3 ani
Art. 24. - (1) Răspunderea materială a militarilor pentru pagubele produse instituţiilor publice prevăzute la art. 2 poate fi stabilită numai în cazul în care acestea au fost constatate în cel mult 3 ani de la data producerii lor.

(2) Obligarea la restituirea sumelor încasate fără drept, a contravalorii bunurilor ori serviciilor nedatorate, se poate face numai în cazurile în care paguba a fost constatată în cel mult un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori de când au beneficiat de serviciile nedatorate. În cazul constatării pagubei după un an de la data primirii sumelor sau bunurilor ori a beneficierii de serviciile nedatorate, dar nu mai târziu de 3 ani de la această dată, răspunderea materială se va stabili în sarcina celor din vina cărora s-a produs paguba.

(3) Când persoanele prevăzute la art. 20 alin. (1) sunt cadre militare, militari angajaţi pe bază de contract sau salariaţi civili şi nu au fost de bună-credinţă, ele vor fi obligate la restituirea sumelor sau la plata contravalorii bunurilor ori a serviciilor nedatorate, dacă paguba a fost constatată în cel mult 3 ani de la data primirii sumelor, bunurilor ori a prestării serviciilor nedatorate.

(4) Termenele prevăzute de prezentul articol sunt termene de decădere.

Avand in vedere art de mai sus am si eu rugamintea de a-mi spune cineva cum se calculeaza si ce inseamna termenul de decadere .Ideea este ca paguba a fost constatata in temenul general de prescriptie de 3 ani asa cum se arata si in decretul 167 din 1958 privind prescriptia extintiva.Tot odata daca paguba a fost constatata inainte de 3 ani cu cateva luni, se poate considera conf alin 4 termen de decadere limita maxima de 3 ani.
multumesc