Cam care ar fi costurile in cazul unei astfel de proceduri de mediere? Onorariul mediatorului se plateste de o singura parte sau de ambele parti implicate?
Buna seara,
Doresc sa stiu ce document ar trebui sa intocmesc, sau cui ar trebui sa ma adresez (notar, avocat) in urmatoarea situatie:
Am semnat un antecontract de vanzare cumpare a unui apartament intr-un imobil nou, care avea ca data de finalizare 31.08.2012, cu 2 luni perioada de gratie. In data de 31.10.2012 am semnat un PV de receptie pentru lucrarile de construire ale obiectului antecontractului, cu termen de asemenea de 60 de zile maxim pentru semnarea contractului de vanzare cumparare. Apartamentul este gata, insa nu s-a facut racordarea la gaze si din acest motiv nu s-a putut incheia contractul de vanzare cumpare, deoarece in antecontract se mentioneaza clar ca proprietatea va fi racordata la toate utilitatile la data semnarii contractului de vanzare. De asemenea la punctul 6.5. "In cazul in care Promitentul Vanzator nu va finaliza Proiectul si Proprietatea sau va refuza in mod justificat sa se prezinte in fata Notarului Public in vederea autentificarii Contractului de vanzare la data Semnarii Contractului de Vanzare asupra Proprietatii, Promitentul Cumparator va putea opta la libera si exclusiva sa apreciere intre: 6.5.1. sa acorde un nou termen PromVanz pt indeplinirea obligatiilor asumate cu plata de catre PromVanz a unor penalitati de intarziere de 01% din sumele incasate" si la punctul 8.8. "Noi partile am luat la cunostinta ca daca una dintre noi refuza sa-si exercite obligatia de a incheia contractul de vanz-cump la termenul stabilit, cealalta parte este parte este indreptatita sa opteze fie pentru aplicarea clauzelor privind plata penalitatilor, mentionate in parag precedente...".
Dezvoltatorul nu ar avea nici o problema sa semneze contractul de vanz-cump daca eu as fi de acord, insa in apartament nu se poate locui atat timp cat nu s-a facut racordarea la utilitati, si nici nu se stie cand se va face, cel putin racordarea la gaze.
In aceasta situatie as dori sa stiu ce pot sa fac pentru a beneficia macar de penalitatile respective, avand in vedere ca daca eu nu voi pune problema dezvoltatorul nu le-a va scadea din suma ramasa de plata. Daca trebuie sa ma adresez unui notar sau avocat, si data e penalitatile se calculeaza de la data depasirii termenului maxim de semnare a contractului (31.12.2012) sau de la data in care ii instiintez (e necesara o asemenea instiintare?) ca nu reziliez antecontractul, nu ii dau in judecata, ci pur si simplu aplic penalizarile.
Imi cer scuze, stiu ca am scris destul de mult, insa doream ca informatia prezentata sa fie cat mai completa.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Ma aflu in situatia in care doresc sa cumpar un apartament cu banii cash, vanzatorul insa are probleme financiare serioare (datorii la fisc, la intretinere, un credit de 4000 lei neplatit care a ajuns 6000), miercuri i se va pune sechestru pe bunuri dc nu isi plateste datoriile la fisc. Din aceasta cauza doreste sa semnam un antecontract prin care ii dau un avans de 6000 euro sa isi plateasca datoriile, sa stearga somatia din cartea funciara si sa aiba toate actele curate pentru realizarea vanzarii. Toata procedura se va efectua la notar care mi-a spus ca in caz ca promisiunea de vanzare va fi incalcata vazatorul va trebui sa-mi dea dublul sumei, sau eu pot sa cer executare silita (va trece acest antecontract in cartea funciara a apartamentului).
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, ce alte condii ar mai putea fi puse in acel contract pt a fi cat mai sigura ca imi pot recupera banii dati avans, avand in vedere ca vanzatorul sigur nu are 12000 euro sa plateasca, iar procedura de executare poate dura ft mult. De asemenea, pot exista datorii de care sa nu stiu (sa nu apara in extrasul de carte funciara)?
Va multumesc
Am vazut acum intr-adevar ca legea abia a fost publicata si am inteles ca va intra in vigoare in 60 zile de la publicare. Nu exista copii, si a trecut mai mult de un an de la casatorie.
Va multumesc pt raspunsuri.
O zi buna.
Deci nu este necesar un avocat? Cum declansez actiunea de divort prin notar?
Va rog sa-mi spuneti, in medie, cam cat sunt si in ce constau taxele aferente unui divort (avocat si conexe) si cam cat e necesar in Romania pt definitivarea unui divort?
Va multumesc
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o solutie juridica pentru urmatoarea situatie:
Exista o asociatie cu experienta relevanta in domeniul de activitate de peste 5 ani. Exist eu ca persoana intresata sa fie membra in asociatie, pentru ca ei au experienta, fiind deci valorosi in licitatii ca si experienta similara.
Sunt necesare, din partea mea , aportui in bani, natura si munca.
Intrebarea este: ma pot asigura impotriva riscurilor * printr-o simpla hotarare a presedintelui sau prin o modificare a statututului care sa imi acorde "drepturi speciala" in raport cu alti asociati?
* sa uite asociatii ca am adus aport si sa imi puna la indoiala dreptul de decizie in anumte arii bine delimitate
* in cazul in care presedintele (singurul cu care am o conventie de principiu) se retrage din asociatie, un altul poate decide inchiderea asociatiei
Va multumesc anticipat pt raspunsuri.