avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Activitate larysamat76

Activitate larysamat76

Astept pareri, Sincer, chiar as fi curioasa daca cineva are o parere vis a vis de bugetele provizori mici si contractele necesare mari........
Multe spitale , tocmai din cauza bugetului mic si nepredictibil, considera corect sa incheie contracte subsecvente, conform legii achizitiilor, dar angajarea cheltuielii sa o faca la comanda (o parte din contract), atunci cand au buget aprobat.
Ori ALOP spune ca este interzis ordonatorilor de credite sa semneze angajamente legale fara a se asigura ca au buget, de aceea angajamentul bugetar preceda angajamentul legal. In acest caz, prin comanda, ma asigur ca angajez sume doar in limita creditelor bugetare, dar.... contract (angajament legal) semnez fara sa am nicio baza, corect?
Reprezinta contractul obligatia mea de a comanda toata cantitatea, si a furnizorului de a livra? SAU NU? Nu de aceea este obligatoriu ca angajamentul bugetar sa-l preceada pe cel legal? deoarece ma oblig fata de furnizor prin contract si apoi e posibil sa nu-l respect pentru ca nu primesc buget? Inteleg sa intocmesc angajamente legale provizorii privind contractele cu caracter de regularitate, pe care nu le pot intrerupe, (de ex. ridicarea deseurilor sau hrana), unde inchei contracte, iar la primul buget proivizoriu aprobat, le am in vedere in primul rand, in sensul rezervarii banilor prin angajamente bugetare.
Deci, daca m-as lua dupa alte autoritati contractante, chiar daca nu am prevedere bugetara, as semna contract subsecvent la 31 ian 2018 ca sa nu pierd acordul cadru, (cu valabilitate 3 luni sa zicem, adica pana vine bugetul definitiv), iar cand vin banii, sa fac angajament bugetar la comanda (o parte din contract) in functie de suma din creditele bugetare.
E corect asa? Unii zic da (f multi). Eu consider acordul cadru pierdut. Ce parere aveti?
Reamintesc: acordul cadru expira la 31.01.2018.
Multumesc!
Astept cu nerabdare o opinie....nu ma poate ajuta nimeni cu un sfat, o solutie, alta decat ce am propus eu?
La incheierea de contracte subsecvente, o autoritate contractanta incheie un angajament legal numai in limita creditelor bugetare aprobate (ALOP). Situatia este urmatoarea: Am acordul cadru valabil pana in data de 31.01.2018. Ultimul contract subsecvent incheiat in baza acordului cadru este finalizat deja in 2017. Am cantitate mare de produse ramase pe acord, dar nu pot incheia un nou contract nici macar in ultima zi a acordului cadru pentru ca nu am buget pe articolul respectiv, bugetul meu fiind unul provizoriu (foarte mic) si suma prevazuta pe articolul respectiv fiind deja angajata pentru angajamentele neplatite in anul trecut, conform legii. Intrebarea mea este: permite legea o prelungire a acordului cadru, printr-un act aditional, intelegere, stipulare de orice fel......, asa cum s-ar fi putut prelungi cu patru luni daca incheiam un ctr. subsecvent, cu cantitate, in ultima zi a acordului? Adica acel act aditional sa modifice acordul doar in sensul prelungirii valabilitatii lui, pentru a putea incheia ctr subsecv in februarie, cand voi avea buget? Este achizitie de materiale sanitare pt spital si nevoia este stringenta!!!!
Buna ziua! va rog frumos sa-mi dati un sfat privitor la urmatoarea situatie, deoarece absolut toata lumea ridica din umeri, iar eu refuz sa cred ca nu exista o solutie. Doresc sa preiau o firma care se afla in urmatoarea situatie: SRL NEPLATITOR DE TVA, COMERT CU AMANUNTUL, 2 SALARIATI.
1.contabilul nu mai raspunde deloc la telefon
2.am la dispozitie doar documentele primare pe ultimii trei ani, firma fiind infiintata cu mai multi ani in urma,
3.sunt declaratii depuse pt contrib salarii si impoz pe venit (rezulta din fisa sintetica) (probabil din burta...)
4. toate sumele impuse platite la zi
5. niciun bilant depus!!!!!!
6.am utilizator si parola reges
.... si CAM ATAT!
Administratorul recunoaste ca a fost ignorant, ca sa nu folosim alti termeni, dar doreste din suflet sa repare si sa revina la normal, chiar cu riscul de a plati amenzi substantiale.
Cum putem sa recuperam/ sa refacem o evidenta contabila de la care sa pornim in continuare corect????!!!! La cine sa apelam?
Precizez ca in 2015, au avut obligatii fiscale mari si penalitati, si am o adresa catre Anaf, prin care s-a solicitat reducerea penalitatilor si s-a si obtinut!!!! Ma gandesc si eu ca ANAF-ul nu ar acorda astfel de reduceri de la plata penalitatilor (vorbim de vreo 4000 de ron), fara sa fie prezentata spre verificare o situatie contabila clara. Nu stiu.
Va rog din suflet sfatuiti-ma ce sa fac si cui sa ma adresez, astfel incat sa remediem situatia si sa pornim corect.
Buna ziua! Parintii mei, ambii pensionari, au inchiriat apartamentul. Au depus declaratia de venit 200 la Finante, au primit pe loc Decizia de impunere in care aveau obligatie de plata la impozit, dar la CASS obligatia de plata era 0 lei. Dupa vreo doua saptamani, au primit in posta de la ANAF impunere de plata pentru CASS. Din cate stiu eu, pentru veniturile din chirii, nu platesc contributii cei care realizeaza si alte venituri pentru care platesc CASS si, deasemenea, pentru venituri realizate dupa 2008, pensionarii sunt scutiti de la plata contributiei CASS.
Va rog sa ma lamuriti cum este corect. Trebuie sau nu trebuie sa plateasca parintii mei contributia CASS? Daca legea spune ca nu sunt obligati sa plateasca, atunci ce este de facut in legatura cu impunerea de la ANAF?
Astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.
Va multumesc.
Sora mea s-a imbolnavit in anul doi de facultate,(schizofrenie), avea 19 ani, acum are 43. Dupa modificarea din luna aprilie 2013 a legii pensiilor privind stagiul de cotizare, are dreptul la pensie de invaliditate? Nu a muncit niciodata, dar medicul de familie mi-a recomandat sa ma interesez de acest lucru, deoarece s-a imbolnavit in timpul facultatii si, spune el, ar putea sa conteze. Precizez ca la momentul actual ia pensie de handicap de gradul II, si a avut internari in mod constant din momentul imbolnavirii. Certificatul de handicap este permanent incepand cu anul 2012. Daca exista vreo posibilitate legala de a primi orice alt ajutor banesc, va rog sa ma indrumati in acest sens. Multumesc frumos.
Va multumesc pt raspuns. Asa calculasem si eu impoz forfetar dar nu stiam daca se platesc penalitati si cam la ce suma ajung acestea. Cred ca se ridica cu totul la suma pe care mi-a comunicat-o doamna de la finante, in jur de 5000. Grav... Plus cheltuieli adiacente.... Persoana cu firma in cauza nu dispune de asa o suma. Depunerea declaratiilor, inseamna automat evidentierea datoriilor firmei la finante, nu? Penalitatile la debitele privind impoz forfetar ce urmeaza sa fie platite, se acumuleaza din momentul depunerii declaratiilor, sau din urma, din 2009?
Cu alte cuvinte, persoana nu poate sa faca rost decat de 2-3mii lei. Daca amana rezolvarea situatiei firmei, ce se intampla?
Se poate face o esalonare a platilor?
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi privitoare la un SRL. Starea societatii: inceput de lichidare 5ian.2006, procedura inaintata de DGFP Iasi, termen de judecata 2008, solutie in dosar Tribunal: "respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active.Respinge cererea."
Am fost azi la finante si am cerut o fisa a platitorului, mi-au spus ca soc. nu este lichidata, este in lichidare, ca este declarata inactiva cu data de 14.06.2012. Incepand cu 2008 nu a depus delaratiile100,101,300, a depus doar bilanturile, mai putin cel pe 2012. Are datorii reprezentand numai penalitati si dobanzi, nu debite, dar, de la Finante mi-au spus ca i se va calcula impozitul minim (probabil in momentul cand va depune declaratiile restante) si va fi de vreo 5000 lei. Mi-au spus sa discut cu un contabil. Dorinta mea este sa radiez aceasta firma!!
Intrebarile mele sunt:
Ce trebuie sa fac mai intai?
In primul rand sa depun bilantul pt 2012?
Sa depun declaratiile? Sa suspend activitatea firmei? (Am inteles ca lucrul asta nu se poate decat dupa ce esti declarat din nou activ, deci ar trebuie sa depuna toate decl din urma... etc.)
Intr-adevar va avea de platit impozit forfetar pt perioada 2009 - 2010?
Si daca ar trebui sa plateasca atatea mii de lei si firma nu are de unde, intr-un SRL asociatii raspund in limita contributiei la capitalul social, nu?
Exista o alta cale legala pentru ca acesta firma sa fie radiata?.
Trebuie sa apelez la acest moment la o firma care se ocupa cu dizolvari, lichidari, radieri? sau la un contabil?#-o
Va multumesc.
Astept cu nerabdare raspunsuri, pareri...