Art. 267
Ruperea logodnei
(1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria.
.
Evident, ca doar casatoria este ,,uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie,, Iar logodna nu este tocmai un contract.Ca daca ar fi considerat asa ar trebui sa aiba forta obligatorie intre parti.
Totusi, ruperea abuziva ar putea produce ceva prejudiciii chiar si de imagine.Gura satului vorbeste si se stie cat e de ,,sloboda,,.
Si nu numai acest prejudiciu, cred ca se mai ,,gasesc,,.
2) Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă.
Corect, fiindca existenta unei clauze penale ar presupune ca orice rupere a logodnei a provocat un prejudiciu, ori prejudiciul trebuie dovedit in acest caz .
Si iar ajungem la ,,clauza considerata nescrisa,,. Dar scrisa unde? ca doar nu se incheie vreun inscris cu ocazia logodnei.
(3) Ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
.
Evident ca ruperea logodnei nu ar putea trece neobservata si deci nu ar trebui neaparat dovedita.Simplul fapt ca o apropiata casatorie anuntata cu ocazia logodnei , nu se mai incheie, presupune ruperea logodnei.Insa acest fapt poate avea loc si consensual si nu neaparat o rupere abuziva de catre unul dintre logodnici....
Dar , aceastei noi institutii , cu toate controversele create ca urmare a modului de reglementare, nu ii poate fi totusi contestat rolul si utilitatea, chiar daca parerea majoritara pare a fi contra.