avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters181996

Activitate ContSters181996

Răspuns la discuția Logodna
Povestile emotionante despre importanta sociala a logodnei si restul ... n-au ce sa caute intr-o discutie intre juristi pentru ca, exempli gratia, si sexul intre soti (sexul pentru mentinerea perechii) este foarte important din punct de vedere social fara sa fie ori macar sa poata fi reglementat. Exista unele relatii sociale in care legiuitorul nu are pentru ce sa-si vare nasul si astfel trebuie sa ramana.

[quot

:offtopic:

Desigur, probabil ca uitati de cate ori ati divagat in discutiile cu tematica juridica si ati alunecat din juridic in social.Doar ca nu vi s-a parut deloc nepotrivit .
Si daca imi amintesc bine am scris cateva mii de mesaje pe acest forum, daca le adaug si pe acelea scrise de pe un alt cont.Si nu s-a indoit nimeni ca as sti ce e acela un raport juridic civil.
In final sper sa ajungeti sa interpretati corect continutul reglementarii referitoare la logodna, fiindca tot nu sunteti de acord cu alte opinii si mai mult, v-ati gasit sa oferiti si lectii de drept.

A, si sa nu uit sa va amintesc, stergeti acest mesaj. E total offtopic !
Răspuns la discuția Termen depunere plangere
Calomnia a fost dezincriminata, adica nu mai este prevazuta ca infractiunea.
Puteti initia o actiune civila, la judecatorie, daca detineti si probe prin care sa va sustineti actiunea.
Termenul pentru depunerea plangereii prelabile , la politie sau parchet, este de 2 luni de la data la care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.Dar nu va va fi admisa.
Răspuns la discuția act de vanzare-cumparare
Daca bunicul a dobandit acele bunuri anterior casatoriei, sunt bunurile sale proprii.Daca le-a dobandit in timpul casatoriei sunt bunuri comune , bunica detinand jumatate din ele.Faptul ca nu figureaza si ea in acte nu inseamna ca n-ar fi si ea proprietara.
Vedeti cine este inscris ca proprietar la primarie (presupun ca este vorba despre proprietati aflate in mediul rural) .
Si cum am spus, in privinta bunurilor dobandite in timpul casatoriei opereaza o prezumtie de coproprietate a celo 2 soti.Cred ca si notarul va dori sa se asigurte in privinta acestui aspect, astfel incat nu va incheia actul fara a sti clar situatia .
In privinta starii de sanatate a bunicului ar trebui ca acesta sa faca dovada discernamantului sau, obtinand un aviz medical care sa ateste acest lucru.
Inceputul capacitatii de folosinta a persoanei este momentul nasterii sale.
Capacitatea de folosinta( aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii) este doar o parte a capacitatii civile a persoanei.Capacitatea de folosinta impreuna cu capacitatea de exercitiu ( acea aptitudine a persoaneii fizice de a dobandi si exercita drepturi subiective civile, dar si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea de acte juridice), compun capacitatea civila a personaei
· Art.7 alin.2 din Decretul31/1945 inscrie principiul potrivit caruia capacitatea de folosinta incepe de la nasterea persoanei. Asadar, de la data nasterii, persoana fizica dobandeste capacitatea de folosinta, adica are aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si obligatii.

· Anumite drepturi ii sunt recunoscute copilului chiar de la conceptie( capacitate de folosinta anticipata)
Art.7 alin.2din Decret prevede aceasta exceptie, mentionand ca „Drepturile copilului sunt recunoscute de la conceptiune, insa numai daca el se naste viu“. Exceptia este cea potrivit careia infans conceptus pro nato habetur, quoties de eius commodis agitur (copilul conceput se socoteste nascut ori de cate ori aceasta este in interesul sau). Exceptia se aplica daca copilul se naste viu, nefiind necesar ca acesta sa fie viabil, si doar daca dobandeste numai drepturi( nu si obligatii).
Aceasta exceptie are aplicabilitate in materia mostenirii .Art. 154 Cod civil
-Pentru a succede trebuie neapărat ca persoana ce succede să existe în momentul deschiderii succesiunii.
- Copilul conceput este considerat că există.

Răspuns la discuția eliberare inainte de termen
Daca legea noua va fi una mai favorabila, in sensul de a avea limite mai mici de pedeapsa , se va aplica aceasta lege, inclusiv condamnatilor definitiv.Depinde, ca nu in cazul tuturor infractiunilor se vor aduce modificari.
Insa in privinta liberarii ocnditionate fractiunile de pedeapsa raman aceleasi.Adica acolo nu se umbla, condmantul va executa 2/3 ori jumatate din pedeapsa( dupa caz) oricare ar fi cuamntumul ei:fie nu va fi o lege mai favorabila si ramane cea aplicata de instanta, fie vine o lege care perevede limite mai mici de pedeapsa si pedeapsa se reduce conform acestor limite.
Nu e obligatoriu sa se dispuna aceasta masura.Oricum trebuie vazut ce se constata in urma anchetei sociale.Ar putea sa se dispuna incredintarea fetei unei rude apropiate.Sau sa li se puna in vedere parintilor sa inceteze abuzurile , fiindca acestia risca sa fie decazuti din drepturi.
Daca este supusa unor rele tratamente din partea parintilor, ar trebui sa se adreseze Directiei generale de asistenta sociala si protectie a copilului.Cei de acolo pot initia o ancheta sociala si , daca se va dovedi ca este un mediu defavorabil s-ar putea institui unele masuri de ocrotire.altfel, fata va ramane cu parintii, fiindca minorii de regula stau cu parintii lor....
Răspuns la discuția Logodna
Art. 267

Ruperea logodnei
(1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria.

.


Evident, ca doar casatoria este ,,uniunea liber consimtita dintre barbat si femeie,, Iar logodna nu este tocmai un contract.Ca daca ar fi considerat asa ar trebui sa aiba forta obligatorie intre parti.
Totusi, ruperea abuziva ar putea produce ceva prejudiciii chiar si de imagine.Gura satului vorbeste si se stie cat e de ,,sloboda,,.
Si nu numai acest prejudiciu, cred ca se mai ,,gasesc,,.

2) Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă.


Corect, fiindca existenta unei clauze penale ar presupune ca orice rupere a logodnei a provocat un prejudiciu, ori prejudiciul trebuie dovedit in acest caz .
Si iar ajungem la ,,clauza considerata nescrisa,,. Dar scrisa unde? ca doar nu se incheie vreun inscris cu ocazia logodnei.



(3) Ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
.

Evident ca ruperea logodnei nu ar putea trece neobservata si deci nu ar trebui neaparat dovedita.Simplul fapt ca o apropiata casatorie anuntata cu ocazia logodnei , nu se mai incheie, presupune ruperea logodnei.Insa acest fapt poate avea loc si consensual si nu neaparat o rupere abuziva de catre unul dintre logodnici....
Dar , aceastei noi institutii , cu toate controversele create ca urmare a modului de reglementare, nu ii poate fi totusi contestat rolul si utilitatea, chiar daca parerea majoritara pare a fi contra.

Răspuns la discuția stergerea cazierului
Da, termenul in care poate face cererea nu pare a se fi implinit iar cererea , daca o face inainte ii va fi respinsa ca fiind prematur introdusa.

Apoi, @gorita florin, trebuie sa dovediti la acel moment ca ati avut si aveti, de la data liberarii, existenta asigurata prin munca si sa dovediti ca v-ati reintegrat social, plus alte conditii lesne de inteles.
Spuneti-ne totusi daca in 2005 ati terminat de executat pedeapsa sau atunci hotararea de condamnare a rasmas definitiva?
Răspuns la discuția stergerea cazierului
Dupa 5 ani si 2 luni de la data la care s-a terminat executarea pedepsei.