avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Activitate mihneaandrei

Activitate mihneaandrei

Executor judecatoresc dezinteresat si abuziv. Ce pot sa fac?

Ma aflu in situatia in care am ales un anume executor judecatoresc (afland ulterior ca procedura de schimbare a acestuia nu e facila pentru mine ca pagubit) pentru a pune in executare o decizie definitiva a instantei (recuperare daune materiale + cheltuieli de judecata).

Inca de la inceput am fost tratat cu indiferenta, au trecut ani de zile in care dosarul zace la ei fara nicio actiune de-a lor.

Ba chiar am suspiciunea rezonabila ca informatii din dosarul in care am castigat in instanta au fost trimise prin pont la presa, rezultand alte probleme de care nu voi discuta acum. Din pacate, nu stiu cum as putea demonstra asta...

Cum pot sa schimb acest executor, fara a imi crea alte probleme? Nu am stiut de la inceput ce fel de "abordare" are acest birou, i-am ales pentru ca par profesionisti, insa...

Va multumesc mult!
Prin ce mijloace obiective decide administratorul drumului public amplasarea de limitatoare de viteza?

Pe un drum secundar din satul nostru ne-am trezit peste noapte cu limitatoare de asfalt, nemarcate in niciun fel. Am facut o serie de sesizari la primarie, ni s-a raspuns ca "s-a constatat" ca se circula cu peste 50km/h pe acel segment (lucru care este atat neadevarat, cat si imposibil datorita situatiei din teren).

Conform legii, viteza si mai ales depasirea ei se constata cu mijloace specifice, exclusiv de catre Politia Rutiera. Cum poate un primar institui astfel de limitatoare (nu vom intra in detalii despre cine le-a solicitat in fata casei), ci strict din punct de vedere legal? A constatat ca se depaseste viteza cum anume? Ochiometric? Are un al saselea simt? S-a spalat pe maini doar ca s-a strans o lista de semnaturi de la unii care au vazut ei ca "se circula tare"? Zona nu este langa parc, trecere de pietoni, institutii, scoli, ci exclusiv case private. In zona nu au avut loc accidente.

Orice ajutor este binevenit, mai multi vecini vom demara o actiune in instanta prin intermediul unui avocat. Nu este normal ca jumatate de sat sa sufere din cauza unora care au gasit o cale de a isi lasa toata ziua copiii la joaca pe carosabil!

Ca sa fiu succint: in situatia in care pe acea straduta nu e niciun obiectiv mentionat in lege, ci doar case individuale, iar viteza de deplasare este conf legii de max 50km/h, care ar fi justificarea logica de a aproba ca si primarie montarea unor astfel de limitatoare din asfalt?

Asa cum am spus, toti locatarii de pe acea straduta isi lasa copiii mici in mijlocul drumului cat e ziua de lunga! De ce eu, ca orice alt utilizator ar drumului public ce trece pe acolo, trebuie sa dau in niste limitatoare puse ca sa justifice copii lasati la intamplare pe drumul public? Riscul de accidentare crescut NU ar exista daca acei copii s-ar juca in perimetrul casei si NU pe drumul public. Imi scapa mie ceva aici?

mihneaandrei a scris:

Buna seara. Cred ca mai relevant decat daca am eu copii sau nu, este sa NU lasam alti cetateni sa faca ce ii taie capul, atata timp cat va afecta alti vecini.
Nu, nu exista loc de joaca in zona. Nu, nu s-au produs accidente de niciun fel. Este un sat langa un oras mare, suntem cateva zeci de vecini. Vreau sa circul cu viteza legala in Romania in localitati, respectiv 50km/h, daca nu este legal stabilit altfel.
Cererea locatarilor se bazeaza pe ce argumente obiective oare, in afara de "am vazut eu ca se circula cu viteza si avem copiii aiurea pe strada".
Nu am nicio problema sa fie totul sigur, insa nu atunci cand se exagereaza din prisma panicilor unor mamici anxioase care, cu toate acestea, nu au nicio problema sa isi lase copiii toata ziua pe drumul public.
Cu stima!

POPA GHEORGHE a scris:

Dvs. aveti copii ? Exista loc de joaca in zona, asigurat si supravegheat corespunzator ? In zona s-au produs accidente rutiere cu victime copii ? Cu ce viteza vreti sa circulati pe o straduta intr-un oras ? Cum in oras viteza de circulatie este de 50 Km/ ora, nu este nevoie sa franati des intre amplasamentele limitatoarelor de asfalt. Ideea cu stricatul masinii nu se sustine, gasiti alt motiv.
Din ce mentionati, observ ca limitatoarele sunt instalate la cererea locatarilor (in baza unei analize, cel mai probabil bazate pe date certe), dar nu sunt semnalizate corespunzator. Cereti primariei sa le semnalizeze.
Din punctul meu de vedere, daca aveti bani de cheltuit degeaba, deschideti actiune in instanta.

Buna seara. Cred ca mai relevant decat daca am eu copii sau nu, este sa NU lasam alti cetateni sa faca ce ii taie capul, atata timp cat va afecta alti vecini.
Nu, nu exista loc de joaca in zona. Nu, nu s-au produs accidente de niciun fel. Este un sat langa un oras mare, suntem cateva zeci de vecini. Vreau sa circul cu viteza legala in Romania in localitati, respectiv 50km/h, daca nu este legal stabilit altfel.
Cererea locatarilor se bazeaza pe ce argumente obiective oare, in afara de "am vazut eu ca se circula cu viteza si avem copiii aiurea pe strada".
Nu am nicio problema sa fie totul sigur, insa nu atunci cand se exagereaza din prisma panicilor unor mamici anxioase care, cu toate acestea, nu au nicio problema sa isi lase copiii toata ziua pe drumul public.
Cu stima!

POPA GHEORGHE a scris:

Dvs. aveti copii ? Exista loc de joaca in zona, asigurat si supravegheat corespunzator ? In zona s-au produs accidente rutiere cu victime copii ? Cu ce viteza vreti sa circulati pe o straduta intr-un oras ? Cum in oras viteza de circulatie este de 50 Km/ ora, nu este nevoie sa franati des intre amplasamentele limitatoarelor de asfalt. Ideea cu stricatul masinii nu se sustine, gasiti alt motiv.
Din ce mentionati, observ ca limitatoarele sunt instalate la cererea locatarilor (in baza unei analize, cel mai probabil bazate pe date certe), dar nu sunt semnalizate corespunzator. Cereti primariei sa le semnalizeze.
Din punctul meu de vedere, daca aveti bani de cheltuit degeaba, deschideti actiune in instanta.

Cum pot inlatura legal limitatoarele de viteza amplasate de vecini pe drumul public?

Am observat cu uimire ca pe o straduta de mici dimensiuni, fara nicio institutie de invatamant sau orice fel in apropiere, s-au amplasat pe aprox 200m nu mai putin de trei limitatoare de asfalt! Toata ziua copii sunt lasati de vecinii de la mai multe case sa se joace pe strada (drum public) care NU este totusi loc de joaca!

Am facut reclamatie la primarie, au spus ca au primit semnaturi ca sa amplaseze acele limitatoare. Si ca daca vrem sa fie eliminate, trebuie sa strangem si noi semnaturi, ceea ce mi se pare ridicol.

Nu vad de ce proprietarii sau posesorii de masini, care nu au alta cale de a ajunge la casele lor decat pe acolo, trebuie sa isi strice masinile doar pentru ca unii parinti sa isi lase copiii in mijlocul strazii, care, repet, NU este loc de joaca! Limitatoarele nu sunt marcate in niciun fel!

Ce metode legale, in baza unei legi clare, am pentru a obtine inlaturarea acelor limitatoare? Prin Politia Rutiera? Voi lua in calcul inclusiv actionarea in instanta, daca va fi necesar.
Care ar fi pasii de urmat pentru antrenarea legala a responsabilitatii vanzatorului (pers fizica) a unui imobil (nou) pentru o serie de lucrari care nu s-au vazut la achizitie iar acum tot apar probleme? Toate aceste probleme necesita timp, nervi si mai ales bani din partea mea ca si cumparator.

As mentiona cateva probleme aparute: bate vantul prin prize, izolare exterioara deficitara, parchet pus eronat pentru ca s-a deplasat dupa prima iarna, deseuri de constructie ingropate pur si simplu in gradina sub un start subtire de pamant, pavaj care se lasa - pus direct pe pamant fara substrat, gresie pe terase cu goluri dedesubt - unele placi s-au crapat deja, centrala termica pierde presiune constant, ciment din placa tavanului care s-a macinat in bucati la o gaura cu bormasina. Deci nu sunt probleme de genul "se prabuseste casa", insa totusi sunt probleme care nu ar trebui sa existe la o casa noua, daca ar fi construita corect. Iar pretul de achizitie a fost bineinteles pentru o casa fara aceste probleme.

Sa contractez un expert in constructii sau acesta se uita doar la aspectele majore de structura? Cum pot sa ma asigur ca toate aceste aspecte, aparent minore dar care inseamna pentru mine nervi si bani, le voi corecta chiar si prin parghii legale?

Va multumesc pentru ajutor!
Andrei
Buna ziua, in cazul unui membru indepartat de familie care a decedat, cum se poate verifica patrimoniul defunctului de catre membrii mostenitori? In afara de locuinta de domiciliu, daca defunctul detinea alte proprietati de care membrii mostenitori nu stiu? Multumesc.
Sau spus mai simplu: codebitori intre care nu exista nicio relatie de convietuire sau rudenie.
Buna ziua. Ne intereseaza sa achizitionam un imobil in cota 50-50 ca si codebitori si suntem doi prieteni din copilarie. Veniturile si eligibilitatea in fata bancii nu sunt o problema, ci faptul ca pentru a accesa o suma mai mare cumulativ, ne gandim la varianta de a accesa un credit imobiliar ca si codebitori. Din ce am inteles pana acum, bancile solicita o dovada a gospodaririi impreuna sau ceva similar, ceea ce nu e cazul.

Ce banci stiti sa aprobe un credit in asemenea conditii? Practic imobilul pe care dorim sa il luam va fi utilizat de doua familii separate sau chiar inchiriat. Evident, noi ne asumam cota de proprietate 50-50 si plata ratelor la fel.

Multumesc
Multumesc pentru precizari. Este vorba de concediul aferent 2021. Inca o data, daca m-am exprimat eu neclar: nu e vorba ca nu ma lasa angajatorul sa imi iau concediul legal. Ci taman pe dos: sub pretextul ca e o perioada de activitate scazuta in firma, in care majoritatea colegilor aleg sa fie in concediu, ar trebui si eu sa imi introduc cerere pentru concediu. Iar in cazul meu personal, nu doresc sa imi utilizez zile de concediu in acest interval.