avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Activitate catyama

Activitate catyama

Răspuns la discuția Drum de servitute - utilitati
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
danpopescu2011 a scris:

Da,trebuie sa-i acordati un drept de trecere si pentru utilitati in conditiile prevazute de art. 621 Noul Cod Civil.Dar,proprietarul fondului are dreptul la plata unei despagubiri juste.Daca este vorba despre utilitati noi,despagubirea trebuie sa fie si prealabila.[Art.621(3) Noul Cod Civil].



Cu scuzele de rigoare, am vazut ca discutia este mai veche, dar ma aflu intr-o situatie similara. Neavand pregatire in drept, nu inteleg ce inseamna ca "despagubirea trebuie sa fie si prealabila".

Si daca in contractul de v-c si in cartea funciara exprimarea este: "drept de servitute" fara a se specifica expers daca este sau nu si o servitute pt utilitati sau doar de trecere, pt a trage acele utilitati mai este nevoie de acordul proprietarului drumului si mai are dreptul la despagubire?

Va multumesc anticipat.
Multumesc mult pentru informatii.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

As mai dori o lamurire. Imi puteti indica un articol de lege in care se face distinctie intre dreptul de servitute de trecere si cel de utilitati? Notarul care a intocmit contract spune ca acel "drept de servitute" (aceasta este exprimarea din contract) se refera atat la trecere cat si la utilitati, iar faptul ca in extrasul de carte funciara este scris " servitute de trecere" tine de exprimarea functionarului care a lucrat actele, dar ca nu e vreo diferenta. Ca se poate "trece" atat ca sa ajung acasa cu masina, pe jos cat si cu utilitati.

Dreptul de servitute pt utilitati se da proprietarului care doreste sa traga utilitatile sau de fapt este un drept de servitute dat de proprietar companiei care face lucrarea (ex: Distrigaz, Enel...)?
In extrasul de carte funciara pt informare (cu privire la acest lot 4), la Sarcini este scris astfel:

1. "Este grevat de servitute de trecere in favoarea lui X (proprietarul lotului 3);
2. "Intabulare, drept de SERVITUTE, asupra lotului 4 in favoarea imobilului cu nr cadastral Y (lotul nr 2).
Da, exact.
Salutare tuturor.

Situatia este urmatoarea: un teren de 3000 mp a fost dezmembrat in 4 loturi, 3 dintre ele au fost vandute iar 1 din ele (lotul 4) a ramas in proprietatea vanzatorului, acest lot fiind practic drumul de servitute. In contractul de v-c este specificat "vanzatorul se obliga sa dea drept de servitute pe lotul 4, conform schitei care face parte integranta din prezentul contract".
Aceasta fiind singura referire la dreptul cumparatorului in raport cu drumul de servitute, doresc sa stiu daca aceasta servitute se refera doar la servitutea de trecere sau si la servitutea de utilitati (am inteles ca sunt doua lucruri diferite).

Cumparatorul poate oricand doreste sa sape si sa traga utilitati, fara a instiinta/cere acordul proprietarului?

In cazul in care cumparatorul a tras deja o parte din utilitati fara acordul proprietarului, acesta (proprietarul) poate ridica pretentii (materiale) ulterior?

Care ar fi articolele de lege care ar lamuri aceste aspecte?

Va multumesc anticipat.
Multumesc.
Buna ziua,

As dori un sfat in urmatoarea situatie: La cumpararea unui teren am primit drept de servitute pe drumul de acces, la fel ca si alti vecini. Drumul de servitute a ramas in proprietatea vanzatorului, eu si ceilalti vecini avand doar drept de servitute. Acum, eu si vecinii am dori sa putem folosi drumul de servitute in sensul de a nu mai cere acordul proprietarului pentru bransarea la utilitati, montarea unei porti si ce alte situatii se mai pot ivi, deci sa nu mai depindem de proprietar (acesta fiind plecat din tara mare parte a anului)

Exista vreo forma legala pentru acest lucru exceptand vz-cumpararea ( unii vecini nu doresc aceasta varianta din cauza costurilor notariale) sau donarea (ceilalti vecini spun ca donarea poate fi atacata).

Va multumesc.
Buna ziua,

Am un teren care este imprejmuit cu gard. In fapt, se pare ca la construirea gardului eu am intrat cu 27 cm pe terenul vecinului pe o lungime de 28 m. Eu am respectat tarusii batuti de cadastrist. La momentul intarusarii si al constructiei era camp, nu erau alte constructii in jur dupa care sa se mai poata face vreo verificare suplimentara. Gardul este construit din 2009. Lungimea gardului meu este cel din acte, deci este posibil ca practic curtea mea sa fie deplasata cu 27 cm inspre vecin. Terenul lui are o lungime de 250m cu latime de 25.2m iar eu am curtea cam pe la jumatatea terenului lui.

Exista vreo toleranta prevazuta in lege cu privire la acest gen de suprapuneri? Cat de grav este? Ce pretentii ar putea ridica el?

Multumesc
Doresc sa vand din patrimoniul firmei catre persoana fizica , aceasta fiind administratorul firmei, un autoturism Dacia Logan an 2004.
1. Vreau sa stiu daca trebuie sa respect un anumit pret al pietei avand in vedere ca persoana fizica este administratorul firmei.
2. Trebuie neaparat incheiat un contract de vanzare cumparare prin notariat sau este suficienta factura (pe baza careia oricum se va plati impozit)?