Buna -ziua ! In 2006 am luat un credit de nevoi personale ,pe 10 ani ,din care am platit in conditii de bun-platnic pana in aprilie anul trecut ( din 5200 euro,am achitat 3400 ).Ca urmarea a pierderii locului de munca,a expirarii somajului si a inexistentei unei surse de venit stabil,am incetat platile.Banca a reziliat contractul,fara nici o notificare sau instintare scrisa,probabil s-a urmarit procedura legala,iar astazi am primit somatie din partea unui executor judecatoresc,sa platesc urgent ,suma datorata depasind valoarea creditului ,fara onorariu,alte taxe,etc.Mi se acorda termen 1 zi,sa-i comunic lista cu bunurile mobile,imobile pe care le detin,in caz ca nu efectuez plata.Problema este ca detin o casa,in urma unui contract de intretinere facut cu mama mea,eu locuind impreuna cu ea,deci ea are drept de habitatie pe toata durata vietii,iar alte valori mobile sau imobile nu detin .Rugamintea mea ar fi daca exista posibilitatea de a a ma proteja de executarea nedorita.S-a procedat corect ,nu este niciun abuz ? Exista solutii salvatoare ?Se poate face ceva ,exectorul fii:sorry:nd din alt oras ?Astept orice sfat care ma poate ajuta intr-un fel sau altul .Va multumesc ! :sorry::sorry::sorry:
Buna-ziua! In anul 2008 am imprumutat ("ajutat") un coleg de serviciu cu o suma de bani,in baza unui contract.Dupa multe amanari si intarzieri,am fost nevoit sa recurg la proces ,pe care l-am castigat dupa aproape 2 ani de tergiversari.Au urmat investirea hot.jud.cu titlu executoriu ,dupa care am apelat la un executor judecatorec ,achitarea taxelor,onorariului,acesta la randul lui a urmat pasii legali :somatie,obtinere extra C.F.,adresa Casa de Asigurari (ramasa fara raspuns),comunicare si somatie imobiliara.Zilele trecute ,dupa cinci luni de cand am apelat la el ,executorul imi spune ca treaba lui s-a incheiat si ca urmeaza sa-mi trimita o instintare referitoare la caz (pe care in mare parte il cunosteam ,eu tinand legatura telefonic cu el ).Oficial ,in respectiva adresa mi se comunica :"faptul ca s-a declansat procedura executarii silite imobiliare,in sensul inscrierii somatiei de plata asupra imobilului,dar ca imobilul se afla in copropietatea cu sotia acestuia si ca urmare in baza art.493 alin 1 Cod procedura civila,solicitam sa va adresati instantei de judecata pentru deschiderea procedurii de partajare a imobilului).Sfatul executorului a fost sa ma adresez unui avocat ,dar el spunand in alte discutii ca stabilirea partajului ar presupune alte cheltuieli financiare ,alt proces ,etc. A facut executoului tot ce trebuia ,sau suma de recuperat (6000 ron) era prea mica pentru a proceda si altfel ? Ma refer la faptul ca abia acum 3 zile secretara mi-a spus la telefon ca trebuia sa platesc o taxa de 10 ron pentru a trimite adresa la ITM !?! (de ce abia acum ?),ca nu s-a procedat la poprirea conturilor debitorului ,ca nu s-a incercat executarea niciunui bun mobil,etc.etc....Ce ar trebui sa fac cu executorul (inclusiv documente in original),cu debitorul,cu deschiderea unui nou proces,cu apelarea la o terta persoana ,respectiv o firma de recuperare ?! Care ar fi solutia sau solutile de urmat ?
Cine ar trebui sa demareze procedurile pentru a putea fi despagubit din fondul de garantare a salariilor ? Salariatul ,care in cele mai multe cazuri nici macar nu a auzit de asa ceva,cu atat mai putin nu stie cum sa procedeze , sau administratorul judiciar ? Ce se intampla daca angajatorul nu a virat nici o suma acelui fond (pentru ca nu a "stiut" si nici nu a dorit ?), toti angajatii cu salarii restante pierd sumele ? Multumesc mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde .
Am un credit de 5.000 euro,pe o perioada de 10 ani ,din care au trecut 4 ani , ultimul fiind in restructurare pe motiv de somaj,care in curand se va termina. Conform unui contract de intretinere cu mama pe perioda vietii ,voi mostenii casa si terenul aferent,dar in momentul de fata ,imobilul si terenul aferent apar in extrasul de CF pe numele meu .Poate banca sa deschida procedura de executare silita pe bun ,in caz de neplata a ratelor(3 luni) , chiar daca rata lunara nu este o valoare foarte mare(80euro) ,iar restul de plata este de 4.500 euro,pana in prezent eu achitand in jur de 3.000 in conditiile de bun-platnic ?
Pe scurt ,va supun atentiei cazul meu , am fost angajatul unei societati comerciale care facea parte dintr-un grup de firme cunoscut pe plan local care in final au intrat in insolventa ,iar mai apoi in faliment si in cadrul carora au ramas si salariati cu drepturi neridicate ,chiar daca unii au avut castig in instanta si au existat hotarari de executare ,ramase fara rezultat !Plecarea mea s-a facut prin decizie de desfintare a postului,cu promisiunea reintoarcerii in grupul de firme, pe o firma nou infintata ,cu acelasi profil si evident si rezolvarea problemelor mele financiare.E usor de inteles ce a urmat ,iar eu am dat firma in judecata,dar aceasta obtinuse intre timp intrarea in procedura simplificata de insolventa si ca urmare suspendarea procedurilor judiciare pe durata ei . Mentionez ca am semnat si apar pe lista creditorilor aprobata de Tribunal ,dar problema se pune cum pot recupera drepturile salariale in conditiile in care activele nu acopera datoriile firmei ,stocurile si bunurile mobile fiind gajate la banci,iar administratorul judiciar nu are interesul sa revigoreze activitatea firmei ,care va intra si ea in faliment ,dupa reteta verificata si probata pe celelalte firme.Chiar nu pot fi fortati patronul si administratorul judiciar in nici un fel ? La urma urmei este problema lor ,adica a achitarii drepturilor salariale restante in cazul meu de un an si jumatate ! O a doua-a problema este daca ar exista totusi si posibilitatea de a cesiona drepturile mele salariale unei terte parti ,respectiv o banca unde am credit ,urmand ca ea sa poata continua recuperarea sumelor prin executorul bancar ? Va multumesc si astept cu nerabdare sfaturile dumneavoastra !