Am un debitor care refuza sa faca plata garantiilor retinute in baza unui contract de executie lucrari. Motiveaza ca remedierile nu sunt bine executate (desi de 2 ori s-au facut remedieri in perioada de garantie) si refuza semnarea procesului verbal de receptie finala.
Pentru a nu intra in prescriptie trebuie sa fac neaparat o actiune in pretentii. Documentele de proba sunt: facturi semnate si stampilate - pe care este inscrisa suma ce se retine ca si garantie) si un proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor facut in baza contractului - insa ...imi liseste contractul -nu a mai fost predat noua de catre beneficiar.
Intrebarea mea e daca pot sa-mi sustin pretentiile fara contract. Una din facturi este emisa la 30 sep 2008 si una in octombrie 2008, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor este in dec.2008, astfel ca in dec. 2009 ar fi trebuit sa fie platite garantiile dupa receptia finala, care nu s-a mai semnat.
Ce sanse am sa recuperez aceste garantii in conditiile de mai sus.
Va multumesc.
Un CEC lasat drept garantie semnat in alb, fara alte date completate, scadenta, suma etc este valabil daca este completat de beneficiar si introdus la plata? E drept ca CEC-ul s-a predat cu un PV de predare-primire pe care se specifica ca este garantie si se prevede ca plata se va face la 30 de zile cu op, plata care s-a tot amanat, motivat de faptul ca nu s-au incasat banii pe o lucrare. Beneficiarul insa nu a mai a asteptat, a completat CEC-ul, l-a introdus la plata fara anunt si emitentul a intrat in CIP major, avand poprire pe cont, suma mare, nu a putut plati cec-ul - anterior nu a mai avut alte incidente de plata..
Emitentul poate invoca nulitatea CEC-ului pe motiv ca nu a fost completat de el? sau faptul ca nu a incasat banii pe lucrarea pentru care datoreaza furnizorului suma de pe CEC- poate sa-l ajute in procesul penal?
Multumesc.
Vobesc in numele unui executant de lucrari.
Beneficiarul unei lucrari refuza sa ne predea schela folosita la lucrari. Schela este inchiriata de noi (executant), care am montat schela pe fatada, am executat lucrari, insa nu s-a intocmit cu beneficiarul un proces verbal de montaj schela. Contractul prevede ca beneficiarul pune la dispozitie schela, insa nici un proces verbal de predare amplasament nu exista, care sa ateste faptul ca el ne-a predat schela. Beneficiarul, fara a rezilia contractul, a contractat o alta firma pentru terminarea lucrarilor, foloseste schela noastra si mai mult refuza sa o predea, nepermitandu-ne accesul pe proprietatea privata, amenintand ca ne face plangere pentru violare de domicilliu, furt calificat si inselaciune daca o luam pur si simplu.
Vreau sa fac plangere penala impotriva beneficiarului si a fimei care lucreza pe schela noastra fara drept legal.
Intrebarea e: elementele constitutive ale carei infractiuni se constituie (ce infractiune(i) savarseste beneficiarul cat si cealalta firma).. Noi, executantul, suntem chiriasi ai schelei, am executat montajul ei pe fatada, o parte din lucrari si acum nu o putem lua inapoi pentru a o preda proprietarului si nici lucrarile executate nu ne sunt achitate, ba mai mult in locul nostru lucreaza alta firma. Nu avem decat posibilitatea revendicarii drepturilor noastre pe calea autoritatilor. Cam asa s-a ajuns in constructii...
Va multumesc.
Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog: creditorul este obligat sau nu sa plateasca TVA atunci cand adjudeca la licitatie un bun al debitorului in contul creantei?
Executorul insista ca nu-i adjudeca bunul decat dupa ce plateste suma reprezentand TVA -ul la valoarea adjudecata (75%) pentru ca el sa-l achite la stat.
Multumesc.
Multumesc.
Situatia este urmatoarea: creditorul vrea sa adjuce in contul creantei la 75% din valoare, insa executorul spune ca trebuie sa plateasca 10% cautiune inainte de licitatie, se adjudeca bunul si apoi creditorul trebuie sa plateasca diferenta pana la TVA-ul calculat din valoarea bunului adjudecat (24% din valoarea de 75% minus valoarea de 10% a cautiunii depusa initial) intrucat el, executorul este obligat sa achite acest TVA la stat.
Sper ca am fost mai explicita.
Cum pot sa conving executorul sa faca licitatia fara sa plateasca creditorul tva-ul? (eu vorbesc in numele creditorului).
Multumesc din nou.
Buna ziua,
Avem un dosar de executare in care creditorul este o companie straina (din Europa) si doreste sa participe la licitatia bunurilor (mobile) ale debitorului sau cu adjudecarea acestora in contul creantei. Creditorul respectiv este obligat la plata TVA la momentul adjudecarii si daca da, poate recupera ulterior acest TVA? Care sunt reglementarile din codul fiscal / codul de procedura civila care prevad obligatia executorului la plata TVA-ului bunului adjudecat la licitatie, inclusiv in cazul companiilor straine care liciteaza?
Avand in vedere ca noul cod al muncii nu este inca in vigoare, pe ce prevedere legala se poate acorda pesonalului dreptul la 5 zile concediu pentru nasterea unui copil? - reglementare ce era prevazuta (alaturi de altele legate de drepturile angajatilor) in CCM la nivel national care acum nu mai este valabil.
Multumesc.
Buna ziua,
Ce se intampla cu un antecontract de vanz-cump. in cazul in care in incheierea de autentificare au fost inscrise date de identitate eronate ale promitentului vanzator, adica in afara numelui, celelalte date: adresa, CI, CNP nu corespund, probabail apartin altei persoane. Nici una din parti, nici notarul nu a sesizat problema. In antecontractul propriu-zis datele de identitate ale partilor sunt corecte. Poate fi considerata o cauza de nulitate, ce implicatii are in cazul in care vanzatorul nu mai doreste sa faca vanzarea, ci restituirea avansului?
In cazul unei executari silite si adjudecarea bunului (apartament), executorul poate sa indisponibilizeze (si sa nu predea celui executat) sumele inscrise ca privilegiu imobiliar, in conditiile in care nu exista titlu executoriu pentru intreaga suma din privilegiu?
Altfel spus, apartamentul a fost vandut la licitatie, in urma unui titlu executoriu al asociatiei de proprietari pentru o anumita suma (o parte din datorii au fost prescrise, actiunea reclamantei-asociatia a fost admisa in parte) si exista pe rol alt proces pentru datorii mai recente (prin care se pretind din nou sume din procesul precedent, e nevoie de expertiza etc). Executorul scrie in procesul de adjudecare ca indisponibileaza intreaga suma inscrisa in privilegiu -lista de plata recenta, care cuprinde atat sumele din titlu executoriu, cat si datorii prescrise, cat si datorii pentru care exista dosar pe rol. Stiu ca privilegiul se executa numai pe titlu ex., sumele vor fi predate asociatiei pe baza de titlu, intrebarea mea este daca este conform legii indisponibilizarea intregii sume din privilegiu de catre executor, neexistand titlu ex. pe intreaga suma si daca si cum poate fi contestat aceasta indisponibilizare?
Va multumesc.
Plangerile sunt formulate impotriva mea si a sotului, insa dupa fiecare solutie NUP, cand reluam procesul civil, face o noua plangere, apoi plangere rez. procuror si se suspenda din nou pana trece si de recurs si asa mai trece un an. Astept un sfat, chiar poate merge la infinit? Trebuie sa fie o cale sa putem intra in posesia apartamentului si apoi putem sa ne judecam la infinit. Intrebarea mea este ce actiune sa formulam noi pentru intrarea in spatiu si apoi pentru daune si bani cheltuiti cu avocatii. Va multumesc.