avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate andzxe

Activitate andzxe

Buna seara,
Va prezint urmatoarea situatie. In compania in care lucrez, in departamentul IT suntem obligati (mai mult sau mai putin) sa luam 1-2 certificari profesionale pe an. Cheltuielile sunt suportate de companie.In cazul in care refuzi sa iti dai o certificare in momentul cand vei fi evaluat ti se vor scadea niste puncte pentru asta. Daca iti dai certificarile (firma achitandu-le) si te hotarasti sa pleci din companie te afli in situatia in care esti nevoit sa platesti contravaloarea certificarilor pe ultimul an conform unui act aditional semnat intern. De ex. daca am dat doua certificari pentru care firma a platit 500Eur trebuie sa stau 1 an in companie in caz contrar platesc o suma raportata la numarul de luni ramase pana la implinirea anului. Va intreb daca este normala si legala aceasta masura in conditiile in care eu ca angajat nu solicit sa-mi iau aceste certificari (firma are nevoie in schimb de oameni certificati pentru a castiga licitatii), daca refuz sa le dau primesc o nota cu 15% mai mica la evaluare,iar daca accept sa le dau si ma hotarasc la un moment dat sa plec trebuie sa le platesc despagubiri.
Multumesc anticipat!
Buna seara,
Va supun atentiei urmatoarea problema. La finalul lunii iunie am fost informat printr-un e-mail de catre superiorul direct, fara nicio discutie prealabila, asupra faptului ca mi-a fost modificat pontajul pe 4 zile din LIPSA ACTIVITATE in ABSENT MOTIVAT. Pontajul se face de fiecare angajat in parte, intr-o aplicatie interna, iar superiorul ierarhic valideaza. Mentionez ca in acele zile m-am pontat astfel deoarece superiorul direct a refuzat sa-mi ofere de lucru, desi exista, si a evitat sa-mi raspunda la intrebari privind activitile pe care le desfasuram, blocandu-mi astfel activitatea. In cele 4 zile am fost prezent la serviciu cate 8 ore zilnic. L-am informat pe parcursul acestor zile asupra faptului ca ma voi ponta LIPSA ACTIVITATE deoarece nu imi acorda de lucru dar nu am primit niciun raspuns. Conform regulamentului intern orele pontate ABSENT MOTIVAT sunt scazute din totalul orelor necesare pe luna si astfel nu se platesc.
Mentionez ca la momentul acestei informari superiorul direct se afla in concediu de odihna. Am informat imediat directorul de departament despre aceasta situatie iar acesta a convocat o sedinta in urma careia mi-a fost adus pontajul la forma initiala si s-a lamurit partial situatia, superiorul meu direct participand prin telefon la sedinta.
Cu toate acestea, in momentul de fata imi pun problema ca oricand se poate repeta aceasta situatie desi persoanei vinovate i s-a spus ca a procedat anormal. Nu am nicio garantie ca nu va incerca sa se razbune sau ca va fi obiectiv la urmatoarele evaluari. Din punctul meu de vedere a actionat cu rea credinta si premeditat. Nu este oare vorba de fals? Sunt angajat de peste 8 ani de zile in aceasta companie si nu am avut niciun fel de abatere disciplinara.
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun demers pe care il pot face, o informare in scris a directorului de departament, orice care sa ma puna cat de cat la adapost de astfel de atacuri si prin care sa-mi exprim ingrijorarea fata de posibila repetare a acestui incident.

Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Instruire protectia muncii
Ma poate ajuta totusi cineva cu un raspuns .... Multumesc! :">
Buna seara,
Ma adresez dvs cu urmatoarea problema.
In urma cu cateva saptamani angajatorul mi-a pus in fata spre a semna, fisa de protectie a muncii. Studiind-o am constatat ca in data de 15 iunie a.c. am urmat un "curs" de instruire cu privire la protectia muncii. Nu am fost niciodata instruit in protectia muncii in cei 4 ani de cand lucrez la prezentul angajator (munca de birou). Impreuna cu mai multe persoane am cerut sa se faca acest instructaj care dupa indelungi tergiversari s-a tinut (cat de cat). Dupa acest moment am cerut sa se modifice fisa de protectia muncii (este sub forma de carticica) astfel ca functia pe care o ocup sa fie cea actuala (la sf lunii august mi s-a schimbat incadrarea din COR). Angajatorul a refuzat motivand ca la data de 15 iunie aveam vechea incadrare. I-am rugat in acest caz sa modifice data instructajului in 6 septembrie (data la care chiar s-a tinut) pentru a se putea mentiona incadrarea actuala. Pe langa un nou refuz, de aceasta data am primit si o amenintare. Daca nu vreau sa semnez varianta lor ma vor declara neapt de munca si voi avea probleme. Nu este cumva fals in acte sa semnez un documemt in care se mentioneaza ca am participat la un instructaj in data de 15 iunie cand de fapt a fost 6 septembrie? Daca nu protestau mai multe persoane nici astazi nu se facea instructajul! Altii s-au multumit si au semnat ce au primit pe birou. Ce ma sfatuiti sa fac? Mi-am complicat existenta degeaba? Cum sa procedez si care sunt riscurile la care ma expun? Nu e prima data cand se cere sa semnam acte in acest mod.
Multumesc anticipat!
Discuție Tura de weekend
Sunt angajat in cadrul unei firme de IT. Contractul de munca este pe perioada nedeterminata si precizeaza clar ca programul de lucru este de luni pana vineri intre orele 9 - 18 cu pauza intre 13 si 14.
Cu toate acestea in urma cu aproximativ 6 luni am fost anuntat, eu si colegii de compartiment, ca la 3-4 saptamani trebuie sa lucram in weekend 6-8 ore/zi sambata si/sau duminica in functie de necesitatile companiei. Compensarea se face in bani sau in ore libere. Nu ma incanta acest program deoarece in weekend am obligatii familiale si probleme personale de rezovat iar acest lucru se intampla in mod constant.
Ma intereseaza daca ma puteti ajuta cu un sfat, in sensul ca, in momentul cand am informat angajatorul de faptul ca nu mai pot onora aceasta "obligatie" mi s-a transmit ca este posibil sa nu mai pot continua activitatea la societate. Cu alte cuvinte am fost amenintat sau cel putin asa am perceput eu raspunsul lor.
Se poate face ceva practic in acest sens? Cat de legal este acest tip de comportament din partea angajatorului? Exista cai de atac?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Sunt angajat intr-o companie IT si doresc sa va prezint urmatoarea problema cu rugamintea de a-mi da un sfat.
De 2 ori pe ani are loc evaluarea angajatilor. In cadrul acestui proces fiecare angajat este indemnat sa completeze pe portalul companiei, sub umbrela anonimatului si fara a oferii o justificare clara, diverse pareri si impresii despre ceilalti angajati din propriul departament. Sunt multe cazuri in care se publica diverse comentarii ce fac referire la activitatea unor persoane, comentarii ce pot afecta imaginea angajatilor respectivi. Pe scurt, fiecare isi da cu parerea despre ceilalti chiar daca nu are idee cu ce se ocupa. Toate acestea sunt publicate neinsotite de numele celui care face comentariul iar acesta nu este obligat sa ofere argumente si probe in sprijinul afirmatiilor facute.
Se poate face ceva in acest sens? Exista un articol de lege la care sa se poata incadra aceste fapte?

Va multumesc anticipat!