Angajati nu fac parte din sistemul bugetar, suntem o firma particulara. Decizia de suspendare ( 65 zile) cu acordul patilor a fost incheiata in temeiul prevederilor art.54 codul muncii.
Deci..... ce sa inteleg, are dreptul la un maxim de 90 zile concediu fara plata pe an?
Sau perioada maxima e ste doar de 3 luni?
Pentru tot acest timp in care a fost in concediu fara plata si nu i-au fost platite contributiile, si le pot plati ei?
Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concediu fara plata in conditiile stabilite de art. 25 din H.G nr. 250/1992 potrivit carora, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.
(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.
(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.
Deci ce sa inteleg, ca toata aceasta perioada de 65 zile in care au fost in concediu fara plata, ei nu au fost asigurati?
Buna ziua,
Am o nelamurire in ce priveste concediul fara plata. Am doi angajati in concediu fara plata din data de 01.09.2012 - 01.12.2012(65 zile lucratoae), din cate stiu avem dreptu la 90 zile lucratoare pe an, ar mai fi 25 zile ramase.In tot acest timp de 3 luni (65 zile) in care au fost in concediu fara plata au beneficiat de servicii medicale gratuite, platite de stat? Daca ar mai primi inca 25 de zile, contributiile ar trebui sa si le plateasca angajatul?
Buna seara,
Va multumesc pentru raspuns.
Datorita faptului ca contractul a incatat la data de 01.09.2012 si eu m-am inscris la somaj din 21.09.2012, nu am continuitate in munca, si am inteles ca imi poate afecta daca as ramane insarcinata la indemnizatia pentru copil, este adevarat? Daca da, ma afecteaza acest aspect in vre-un fel, as dori sa-mi platesc eu personal contributiile pe acea perioada, se poate? daca da, unde anume trebuie sa merg?
Buna ziua,
In data de 01.09.2012 am primit decizia de incetare a contractului de munca, nu am fost sa ma inscriu la somaj in termenul de 10 zile ca sa primesc somaj din data la care s-a incetat contractul ci am depus actele mai tarziu, intrebarea mea este, daca am intrat in somaj mai am dreptul la medic de familie, contributiile la stat imi sunt platite, sau trebuie sa mi le platesc eu ca sa am continuitate?Imi mai pot face card de sanatate daca imi cere continuitate in munca si eu am intrat in somaj?
Buna ziua,
Cat este diura extera maxima pentr o firma particulara, care isi trimite angajati in Danemarca?
Buna ziua,
La noi la firma autoturismele companiei se iau acasa de catre angajati nu se lasa la firma.Practic ei isi deconteaza si motorina dus - intors de la munca pana acasa.
Cum justific eu aceast consum?
Fara foaia de parcurs eu nu pot deconta motorina?
Angajati mei aduc ordinul de deplasare si cu acest document isi justifica motorina consumata, este corect sau este obilgatorie foaia de parcurs.
Va multumesc.
Buna ziua,
Am un contract in valuare de 1241200 lei +tva , ce s-a achitat in mai multe avansuri.
primul avans 770400 lei + 19% tva
al doilea avans 385200 lei +19% tva
al treilea avans 85600 lei + 24% tva
S-a facut plata la tot contractul si am facut factura de regularizare in felul urmator:
- o factura storno cu minus - 770400lei +tva 19%; -385200lei +tva 19%; -85600lei +tva 24% rezulta -1481308lei
- si am mai facut o factura cu suma total a contractului 1241200 + tva 24% rezulta 1539088 lei asta insemnanad o diferenta de tva de 57780 lei care ar trebui sa o plateasca beneficiarul si a fost deacord cu plata.
Cum inregistrez in contabilitate cele doua facturi? tinand cont ca e si cu tva de 19%.
Care este nota contabila?
Multumesc.
Buna ziua,
Cine ma ajuta si pe mine cu Declaratie tip pe proprie raspundere pentru schimbarea sediului social.
Buna ziua,
Am si eu nelamurire, am depus pana acum declaratia 112 lunar, am vazut ca se poate depune si trimestrial dar oricum nu ma incadrez pentru ca am avut mai mult de 3 angajati anu trecut.Deci o voi depune in continuare lunar.Intrebarea mea este trebuia sa depun declaratia privind optiunea pentru depunere lunar?
Si daca da, ce pot face in cazut in care nu am depus-o pana acum.
Multumesc.