Care este articolul care prevede faptul ca directorul general trebuie ales obligatoriu dintre angajatii (??) societatii comerciale? (precizez: este vorba de o SA cu capital integral de stat)
Contestatiile la executare au fost intregistrate inca din primele 5 zile - deci in termen, sunt inregistrate si cererile de suspendare provizorie a executarii, este pe drum si o adresa catre executorul judecatoresc. Nu asta este problema. Pe parte civila deja s-au miscat lucrurile. Si in termen.
Este, insa, extrem de grav (dpdv financiar) faptul ca, pentru sume care deja au fost achitate, au fost puse in executare sentinte. Asta genereaza cheltuieli uriase. In special in ceea ce priveste cautiunile.
Ar fi foarte de dorit sa existe si o reactie de o cu totul alta natura decat pe parte civila. Caut temei legal pentru formularea plangerilor penale.
Precizez, insa, ca nu tin in primul rand sa ii incarc cu cheltuieli numai pentru a le arata si fata nevazuta a abuzului - incerc sa opresc acest abuz, pur si simplu.
In consecinta, imi mentin intrebarea: pe ce imi pot intemeia plangerea penala, avand in vedere cele intamplate?
Situatie: ulterior unei concedieri colective, fostii salariati formuleaza actiune impotriva angajatorului de obligare a acestuia la plata salariilor compensatorii.
Instanta de fond se pronunta in luna mai 2011 in sensul obligarii angajatorului la plata acestor drepturi.
In luna iulie, angajatorul convoaca fostii salariati si achita acestora salariile compensatorii.
In luna august instanta de fond comunica in sfarsit sentinta atat catre angajator cat si catre fostii angajati. Angajatorul formuleaza in termen legal recurs si solicita Curtii de Apel admiterea recursului in sensul modificarii sentintei de fond intrucat, fiind achitate salariile compensatorii, cererea fostilor salariati a ramas fara obiect.
In luna septembrie, fostii salariati pun in executare sentinta de fond, solicitand executarea in integrum a acesteia. Abuzul de drept este evident, iar angajatorul inregistreaza u serios prejudiciu i conditiile in care, pentru solutionarea cotestatiei la executare formulate impotriva acestei executari silite, este obligat sa achite cautiuni in cuantum cumulat foarte mare.
Intrebare: poate fi formulata PLANGERE PENALA impotriva acestor fosti angajati, avand in vedere ipoteza de mai sus? ce anume poate fi invocat?
Ce e mai ciudat suna asa: avand in vedere incadrarea actuala, respectivii angajati risca sa fie concediati prin concediere colectiva. Pentru motivul clar ca societatea nu mai are in mod obiectiv nevoie de functiile respective. Pur si simplu nu-si mai regasesc corespondentul in activitatea actuala concreta a societatii. Si, repet, nu se mai potrivesc deloc cu continutul fiselor de post.
Prin schimbarea functiei, concedierea ar putea fi evitata - cel putin in privinta unora dintre ei.
Intr-o societate, in cursul lunii februarie, salariatilor li se modifica fisele de post prin modificarea atributiilor (de fapt, prin inscrierea in fisele de post a activitatilor pe care oricum le prestau in mod real de cativa ani buni), li se pun in vedere metodele de evaluare si toata lumea semneaza fisele de post astfel modificate.
In cursul lunii octombrie, intervin urmatoarele modificari cu privite la functie (ca denumire):
- pe de o parte, intervine modificarea impusa de modificarea legislativa, respectiv modificarea COR;
- pe de alta parte, dir gen sesizeaza ca exista cateva cazuri de neconcordanta intre atributiunile propriu-zise prevazute in fisa postului si denumirea functiei din contractul individual de munca (ex: denumire functie - translator; atributiuni - de secretara) si intentioneaza sa modifice functia FARA a opera modificari slariale sau de alta natura; prin urmare, se intocmesc acte aditionale la CIM, in cuprinsul actelor aditionale se si specifica in mod clar ca schimarea functiei va avea loc fara modificarea salariului sau a altor elemente ale CIM, insa cativa salariati se opun modificarii functiei si refuza semnarea actului aditional.
Intrebare:
(1) refuzul angajatilor de a semna aceste acte aditionale reprezinta abatere disciplinara? inclin sa cred ca nu;
(2) este obligatorie intocmirea actelor aditionale in conditiile in care activitatea concret desfasurata, respectiv continutul fisei postului demonstreaza ca angajatii respectivi presteaza o cu totul alta activitate? se poate modifica functia (ca denumire, repet) fara acordul expres al angajatului?
(3) daca, totusi, angajatorul emite o decizie prin care declara uniateral modificate functiile fara interventia altor modificari, care este sanctiunea fata de angajator? la ce sanctiune se poate astepta?
A fost inceputa executarea silita prin poprire cont pt un debit (25500 lei).
Este vorba de executarea unei sentinte definitive pronuntata de TMB - Sectia a VII-a intr-un dosar avand ca obiect un litigiu de munca - drepturi banesti.
Sentinta este atacata de catre ambele parti cu recurs, acesta facand obiectul unui dosar de la C.Ap. Buc. cu primul termen in februarie 2012.
(1) In legatura cu cererea de suspendare provizorie a executarii silite: la care dintre instante se depune? la C.Ap. Buc.? sau la Jud. Sect 1 (aceasta fiind instanta care a incuviintat executarea)? ce se intampla daca depun cererea de suspendare provizorie a executarii silite la alta instanta decat cea competenta? este trimisa cererea mea la instanta competenta sau este respinsa cererea?
(2) Cum procedez concret ref la plata cautiunii? Indic un anume cont al instantei? al carei instante?? TMB sau Jud. Sect 1? legea imi ofera posibilitatea sa consemnez cautiunea la Trezoreria Statului sau CEC. Dumneavoastra cum ati procedat? ce institutie ati ales? incercand ieri sa ma interesez la o agentie CEC din apropiere despre procedura consemnarii cautiunii, am avut surpriza sa mi se spuna ca numai unitatea CEC de pe VIctoriei accepta consemnarea cautiunii pentru nu-stiu ce motiv referitor la semnatura in banca a judecatorilor (??) - or, legea nu face nici o distinctie in acest sens, ba mai mult, pe site-ul CEC Bank nu se precizeaza ca anumite unutati ar trebui sa accepte si altele nu.
(3) In legatura cu cuantumul cautiunii: CpC prevede ca este in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii. Debitul meu este in cuantum de 25500 lei, insa, pe langa aceasta suma, in cuprinsul P-Vb -cheltuieli de executare primit de la executor, mai este specificata si suma de cca 9000 lei reprezentand cheltuieli de executare. Cum calculez corect cuantumul cautiunii? 10% din 25500 lei sau 10% din (25500 + 9000) lei? aici imi este cel mai tare frica sa nu gresesc, avand in vedere faptul ca instanta imi poate respinge cerera de suspendare provizorie a executarii in cazul in care nu am depus cautiunea in cuantum exact. Si, sa nu uit: am intalnit opinii, inclusiv aici, pe forumul avocatnet, conform carora cautiunea este de 20% din valoarea obiectului cererii. De ce 20%??
(4) In legatura cu contestatia la executare: avand in vedere faptul ca exista mai multe motive pentru care contest executarea, cum procedez? formulez contestatie la titlusi o depun la TMB, iar pentru celelalte motive ma adresez CAB? doua cereri separate adresate una catre TMB si una catre CAB?
(5) ar fi fost oportun (si acceptat de instanta de recurs) un capat de cerere in cererea de recurs referitor la suspendarea executarii sentintei pronuntata pe fond?
(6) cererea de suspendare provizorie a executarii silite se formuleaza pe calea unei ordonante presedintiale? sau in alt mod?
Este institutie publica o societate comerciala cu capital integral de stat aflata sub autoritatea unui minister, infiintata printr-o hotarare a guvernului? precizez: soc com respectiva se autofinanteaza.
pana acum, definitii ale notiunii de institutie publica am intalnit in Constitutie si in Legea Legea 544/2001.
Art. 14 din Legea nr.62/2011 prevede :
(1) Pentru dobandirea de catre sindicat a personalitatii juridice, imputernicitul special al membrilor fondatori ai sindicatului, prevazut in procesul-verbal de constituire, trebuie sa depuna o cerere de inscriere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul acesta.
(2) La cererea de inscriere a sindicatului se anexeaza originalul si cate doua copii certificate de reprezentantul legal de pe urmatoarele acte:
a) procesul-verbal de constituire a sindicatului, semnat de membrii fondatori;
b) statutul;
c) lista membrilor organului executiv de conducere al sindicatului, cu mentionarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii/functiei si a domiciliului acestora.
Art.40 (2) In cazul in care o organizatie sindicala nu mai intruneste conditiile minime de constituire, orice tert interesat poate solicita instantei competente dizolvarea organizatiei in cauza, in baza unei cereri motivate.
Domnule Consilier,stiu, fir-ar sa fie! cum sa va spun...eu as deschide oricand un asemenea cerere intemeiata pe Art. 40 al 2 din Legea 62.
Seful nu vrea, in schimb. Are filosofia sa, ceva de genul asta. Si imi ingreuneaza inutil demersurile.
Asta e motivul pentru care caut o alta cale.
Sindicatul X, compus din, a spunem, 50 membri, este parte intr-un dosar.
Pe parcursul solutionarii acestui dosar, sindicatul respectiv isi pierde sediul, iar numarul de membri de sindicat scade sub 15 (inclin sa cred ca, de fapt numarul acual de membri este 0 - hai sa spune 1-2, daca, cumva, presedintele de sindicat si, eventual, vicepresedintele mai intrunesc ei insisi conditiile de a fi membri de sindicat).
1) Acest sindicat mai reprezinta o entitate (persoana juridica) in lipsa unui sediu? ce text de lege pot invoca pentru a demonstra faptul ca nu mai intruneste conditiile prevazute de lege pentr a constitui o persoana juridica.
2) Mai exista, faptic, acest sindicat daca nr de membri scade sub 15?