Stiu ca nu este consumator si ca nu i se palica prevederile ordonantei. Intrebarea era daca exista totusi o limitare legala (o limita maxima) in privinta comisionului pe care il pot percepe bancile de la aceste pj in cazul rambursarii anticipate?
Exista o limitare a comisionului de rambursare anticipata a creditului contractat de catre o persoana juridica, (cum este acela de 1%, respectiv 0% pentru credite cu dobanda fixa, respectiv variabila, pentru consumatori persoane fizice, conform ordonantei 50/2010?
O intrebare: Cum se trec in contabilitatea chiriasului si ce trebuie sa contina facturile emise de furnizorul utilitatilor si retrimise de catre proprietar persoana fizica, chiriasului persoana juridica, conform contractului de inchiriere a spatiului locativ?
As dori sa aflu si baza legala pentru aceasta operatiunedin punct de vedere fiscal.
Va multumesc.
O intrebare in materie de leasing: Mai sunt cateva rate de achitat in baza graficului de rambursare la contractul cu o societate de leasing si se doreste la sfarsitul perioadei de leasing ca obiectul (autoturismul )sa ii fie transmis unei alte persoane juridice decat utilizatorul (la ambele este actionar majoritar ac. persoana fizica).
In contractul de leasing nu apare vreo mentiune in acest sens.
Evitam o cesiune in cursul derularii contractului sau o modalitate de transfer a proprietatii dupa incetarea contractului.
Va multumesc!
Nu stiu cat de clara am fost in exprimarea mea, insa daca cititi mai bine, doresc exact contrariul, conditii mai putin avantajoase pentru acesti noi actionari minoritari. Oricum, va multumesc!
In cazul in care se doreste majorarea capitalului social pt un S.A. - institutie financiar nebancara, in lei (400.000) si euro (20000), si valoarea actiunii in lei sa fie de 4 ron iar valoarea actiunii in euro sa fie de 10 euro ( adica aproximativ 4,2 lei sau cat o fi cursul bnr de raportare), ambele valori conferind actionarilor drepturi egale de vot si de participare la profit/pierderi, este vreo problema de ordin juridic??
Se doreste marirea capitalului social al S.A. prin emiterea de noi actiuni din profitul net nedistribuit pe anul 2009, 2010.
Problema pe care o pun este urmatoarea. Pe parcursul anului 2010 (nu de la inceputul exercitiului financiar) a venit un nou actionar.
Asadar, la stabilirea profitului fiecarui actionar proportional cu procentajul contributiei la cap. soc., tinem cont de faptul ca acesta a devenit actionar pe parcursul anului financiar?
Nu am gasit in lg. 31 un raspuns, banuiesc ca ar tr. cautat in legislatia fiscala.
Va rog sa-mi indicati un text de lege / indiciu legal referitor la ac. intrebare.
Va multumesc!
Initial m-am gandit la categoria actiunilor preferentiale, prevazute si in lg soc. com., prin repartizarea unui profit fix minim garantat cu prioritate si pana intr-un anumit procent, inferior celui stabilit pentru actionarii detinatori de actiuni comune, actiuni ce nu confera drept de vot (deci, in ideea de a nu fi mai avantajoase decat actiunile ordinare). Am citit undeva ca trebuie tinut cont si de prevederile codului civil (clauzele leonine deghizate prin neparticiparea la pierderi a acestor actionari).
Oricum, aceasta derogare se poate face numai in limitele stabilite de actul constitutiv, avand in vedere si faptul ca S.A, in speta este un IFN, prin urmare, intervine si obligatia de a comunica schimbarile capitalului social si a structurii actionariatului catre BNR.
O sa ma interesez insa in privinta primei variante propuse.
Va multumesc pentru raspunsuri!
AS DORI AJUTOR REFERITOR LA O PROBLEMA IN MATERIA S.C.
N ACTUL CONSTITUTIV AL S.A. RESPETIV SE PREVEDE CA ACTIUNILE CONFERA DREPT EGAL DE VOT SI PARTICIPATIA LA PROFIT SI PIERDERE ESTE CORESPUNZATOARE APORTULUI LOR LA CAPITALUL SOCIAL.
IN CAZUL IN CARE SE DORESTE O INTELGERE CONTRACTUALA PENTRU ALTI NOI ACTIONARI, FAR DREPT DE VOT SI CU UN PROCENT DIFERIT DE REPARTIZARE A PROFITULUI, CU UN MINIM GARANTAT PANA LA PROCENTUL STABILIT PENTRU EI, CUM POATE FI O ASTEFEL DE INTELEGERE VALABILA IN LIMITA LEGALITATII, IN CONDITIILE NESCHIMABRII ACTULUI CONSTITUTIV SI NEDECLARARII LA ORC?
VA MULTUMESC!