Problema este chiar dreptul asupra propietăţii, deoarece EU personal NU am nici o legătură contractuală cu Termoficarea, dar aceasta are pretenţii financiare atunci când vine vorba de debranşare DOAR ÎN PROPRIETATE INDIVIZÃ COMUNÃ , adică PRIVATÃ, adică diferită de PUBLIC. Ceea ce mă macină pe mine este faptul că suma nu este deloc modică (poate pentru cei cu venituri mari ar fi nesemnificativă), dar dacă stai să pui la socoteală 250 ron în plus la cât te mai costă instalarea unei centrale noi...e puţin cam mult.
Bine, să spunem că nici pentru mine nu reprezintă o sumă colosală, deoarece îmi permit, dar problema este că o dau GRATIS unora care nu au de gând să investească prea mult în modernizare sau în reducerea tarifului. Eu nu pot să reduc astfel costurile legate de încălzire/apă caldă, dacă cineva îşi mai pune profit, taxe comerciale etc, la preţul de încălzire efectiv. De ce să se arunce banii pe fereastră când eu 8-10 ore lipsesc de acasă, ca mai apoi să deschid geamuri şi uşi ca să se mai ducă din căldură fiind la fel de inconfortabil excesul precum este lipsa sa?
Deci în consecinţă ORI este proprietatea mea şi eu îmi rezolv problemele cu Asociaţia CARE ARE CONTRACT CU FURNIZORUL(deci dacă este să o rezolvăm intern se debranşează tot intern fără intervenţie exterioară) ORI este tot reţeaua publică şi eu voi cumpăra calorifere cu aprobarea Termoficării sau vor interveni ei când va fi vorba de un deranjament pe coloane.
Ori - ori, nu că vă decurcaţi cu instalaţia, dar dacă vă debranşaţi plătiţi. Adică Termoficarea mă face pe mine să dau bani de doua ori?
Într-un cuvânt, dacă este instalaţia mea şi a vecinilor, eu pentru de ce să mai plătesc Termoficării debranşarea? Cu ce drept îmi taxează debranşarea în condiţiile în care el nu mă cunoaşte ca fiind client direct al lor?
Am să fi FOOOOARTE curios dacă atunci când şi ultimul membru al asociaţiei noastre se va debranşa, Termoficarea va mai avea vreo pretenţie financiară la debranşarea totală a întregii clădiri? (care are o taxă separată, evident).
Proprietarii isi exercita dreptul de proprietate, dar si obligatiile ce decurg din acest drept asupra sistemului de incalzire si apa calda de la bransament in sus, reparandu-si aceasta infrastructura cu cine vor si cu ce costuri pot, fara a modifica structura acestei retele, dar ...din punct de vedere tehnic, prin furnizarea agentului termic si a problemelor izvorate din modificarea fizica a infrastructurii (debransari, deconectari), "seful" e totusi furnizorul, pentru ca la el apar problemele tehnice si el trebuie sa le rezolve.
Mai degraba eu vad aceasta mixtura intre asociatie si furnizor ca o conlucrare, nu ca o adversitate.
Sunt convinsa ca daca nu ati fi intampinat niciun fel de piedici in deconectare, ci ar fi fost o simpla problema de a anunta furnizorul si acesta in schimbul unei taxe de deconectare, ar fi facut aceasta lucrare, nu v-ati mai fi pus aceste intrebari si nu v-ar mai fi suparat aparenta disonanta intre proprietatea comuna si asumarea exclusiva a aspectului tehnic de catre furnizor.