avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Activitate Danny2002

Activitate Danny2002

ynocentta a scris:

Parcurgeti cu atentie prevederile Legii nr230/2007 si HG nr 1588/2007
Daca la nivelul asociatiei de proprietari nu exista consens in directia respectarii normelor in vigoare respectiv infiintarea unei asociatii de proprietari,care sa asigure buna desfasurarea a activitatii si solutionare problemelor curente inerent existente la nivelul unui imobil,asteptati momentul in care proprietarii vor constata necesitatea organizarii si functionarii cu respectarea normelor in domeniu


Inteleg opinia dvs.pe care o si impartasesc; este clar ca intrarea in aceasta forma de organizare nu ar aduce decat avantaje, insa oamenii nu vor pana nu primesc toti CFurile pe apartamente. Se poate tine totusi administrarea in aceste conditii, este legal? Eu una nu am mai intalnit un astfel de caz, asociatiile pe care le administrez sunt in perfecta regula....
Buna ziua,

As dori sa va intreb cum si daca se poate prelua administrarea unui imobil, in conditiile in care nu exista CF-uri iesite pe toate apartamentele si sunt mari probleme intre proprietari si constructor; drept pentru care locatarii nu doresc formarea unei asociatii, ci administrarea ei fara aceasta forma juridica. Asa s-a tinut si pana acum administratia, de catre o locatara.
Ce implica din punct de vedere legal(si nu numai) administrarea unui imobil in conditiile pe care vi le-am descris mai sus?

Alex_Munteanu a scris:

Tatal dvs. a acceptat mostenirea mamei sale in termen de 6 luni de la decesul acesteia? Daca nu, atunci deschideti o actiune in instanta degeaba.

Ati folosit respectivul hectar de pamant, platiti impozitele etc?

Pe hartia facuta de mana a fost scrisa in intregime de bunica, semnata de ea si datata?


Buna ziua si multumesc pentru raspuns,

Mostenirea este de la bunica tatalui meu, mama sa decedand cand el avea 3 ani.

Nu stiu ce presupune in termeni juridici acceptarea mostenirii, dar nu cred ca a acceptat expres sau prin vreun act mostenirea - nu a facut nici un demers dupa deces - stiu ca vorbea la telefon cu ceilalti si a ramas ca va fi sunat cand va fi sa se faca succesiunea, lucru care intr-un final s-a intamplat fara el.
Stiam ca urma sa primeasca acel teren, stiau si ceilalti...hartia facuta de mana de bunica este in intregime scrisa de ea, semnata si data. Pamantul l-au folosit ceilalti doi, dupa o intelegere verbala, locuind in localitatea unde se afla acesta. Acest lucru urma sa se intample pana la succesiune. Impozitele nu au fost platite de tatal meu, dar nu stiu si nu cred sa le fi platit nici ceilalti.

Pentru suprafata lasata mostenire nu cred ca exista titlu de proprietate pe numele bunicii, ci doar ceva hartii in sensul asta.
Buna ziua,

Am mare nevoie de un sfat, eu si familia mea ne-am lovit anul trecut de urmatoarea problema, in primavara asta urmand sa facem demersuri pentru rezolvarea ei.

Tatal meu si unchii lui au mostenit de la bunica lui, respectiv mama unchilor o anume suprafata de agricol, partea tatal meu fiind de 1 ha. Strabunica mea a decedat acum 13 ani. Imparteala propriu zisa a terenului a fost facuta de strabunica mea inainte de a muri, pe o hartie scrisa de mana(fiecare parte are un exemplar) - asa stiu care este partea tatalui meu. Am aflat insa abia anul trecut ca s-a facut succesiunea fara ca tatal meu sa fie chemat, si ca acel ha de teren a fost impartiti intre cei doi unchi si copiii lor. Cum s-a putut face acest lucru? Este legal? La o confruntare verbala cu celelalte parti, argumentul a fost cum ca tatal meu si-ar fi dat acordul verbal in acest sens, lucru pe care nu si-l aminteste. In acea perioada avea probleme cu alcoolul, se poate ca acest acord verbal sa fi fost intr-o zi cu prea multe grade de alcool, dar e relevant?! Se poate face o succesiune asa?

Acum, ma intereseaza binenteles daca si ce se mai poate face, as vrea sa trec terenul pe numele meu - a fost intelegerea cu tata, daca suport eu cheltuielile cu acest demers. Pot sa-i chem in instanta(eu sau tata) pe ceilalti pentru ce au facut si sa cer refacerea actelor? Sau sa cerem despagubiri?

Va multumesc :)
Buna ziua,

Ma intereseaza pentru bunica mea, care acum 9 ani s-a recasatorit - din pacate starea de sanatate a bunicului meu nu este deloc una buna si primeste din partea copiilor lui aluzii cum ca ar trebui deja sa-si caute un loc in care sa se mute - daca si ce drepturi are asupra garsonierei in care a convietuit pana acum cu bunicul, garsoniera care este pe numele lui.

Va multumesc.
Ţin să vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Problema la mine NU s-a pus(din fericire) că nu pot, sau nu se vrea a mă debranşa de la reţeaua blocului(pe care unii în cazul de faţă o consideră publică, dar când a fost vorba de reparaţii, o considerau privată), ci faptul că M-A OBLIGAT adminstratoarea să urmez paşii pe care i-au urmat şi alţi muritori(adică să le dau celor de la RADET bani pentru că susţineau că DOAR ei sunt cei "avizaţi").

În contractul de furnizare erau doua fraze(articole sau aliniate) care se băteau cap în cap: una susţinea că reţeaua internă e proprietate privată, iar cealaltă suţinea că orice modificare se face doar cu acordul frunizorului(care mai apoi fiind instituţie de stat, avea toate modalităţile şi normele şi legile de partea sa să mă taxeze). Nu ştiam cum puteam să o determin pe administratoare să mă scoată de la cheltuiala cu încălzitul FÃRÃ să le plătesc celor de la RADET.
Răspuns la discuția Cum trebuie sa procedam?
Multumesc pentru raspuns, binenteles ca intr-un final vom ajunge acolo. Ma interesa insa si ce fel de acte(vanzare-cumparare, donatie sau altceva?!) se fac in tot acest proces, care este procedura normala pentru situatii de genul asta, care sunt cotele parti pentru fiecare mostenitor(eventual cum se calculeaza).
Buna ziua,

Ma aflu in urmatoarea situatie si am nevoie de sfaturi visavis de modul cel mai indicat de a proceda.
Suntem 4 frati si mama, iar una dintre surori cu sotul ei doreste sa cumpere casa parinteasca aflata relativ aproape de oras, pentru a o renova(casa chiar necesita renovari serioase) si folosi ca si casa de vacanta; evident cu despagubirea celor trei frati ramasi.
Mama este de acord, cu conditia sa poata locui pe tot restul vietii in casuta mica cu o camera aflata langa casa principala, eventual sa fie ingrijita in momentul inn care nu se va mai putea ingriji singura.Tatal meu nu mai traieste. Desi la inceput am avut retineri, intr-un final toti cei trei frati ramasi am fost de accord cu aceasta rezolvare.
Intrebarea mea este cum trebuie procedat, care este modul de impartire/despagubire pentru ceilalti trei frati si mai ales ce acte trebuiesc facute astfel situatia sa fie clara, fara interpretari si razgandiri si astfel incat sa fim 100% siguri ca mama va putea sa locuiasca in acea casuta pentru cat va fi sa fie, fara probleme?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si daca e nevoie de detalii, va raspund cu placere.
Aş fi dorit să ştiu şi eu ce anume a scris utilizatzorul cga43 şi nu cred că a fost justă banarea mesajului său. Mi se pare mai just să aşteptaţi părerile celorlaţi utilizatori pentru a face acest lucru(dacă şi ei sunt de aceeaşi părere cu dvs.). Legile acelea mi se par mai mult decât necesare deoarece legislaţia aceasta din România este făcută parcă "cu dedicaţie" RADETurilor. Sunt foarte puţine linii prin care utilizatorul (apartamentul) este deosebit de Asociaţie, deşi el nu are nici o legătură contractuală cu Furnizorul, în contracte şi legi. Nu mi se pare logic ceea ce aţi spus mai sus prin simplu fapt (aşa cum am remarcat şi eu şi utilizatorul cga43) fraza pe care aţi emis-o se contrazice pe ea însăşi. Nu mi se pare just să plătesc oricum şi în orice condiţii, RADETurile să câştige oricum. Pentru că în spate sunt nişte interese din care unii câştigă vile, maşini de lux, yahturi pes spatele alţora carei fac credit la bancă DOAR pentru a-şi renova un amărât de apartament, pentru care după aceea muncesc o viţă să recupereze creditul.


elga50 a scris:

Interventie moderator

@cga43
Daca tineti la mesajele dv. si la informatiile pe care le postati intru folosul utilizatorilor, atunci cenzurati-va singur tonul discutiei.
Aici este un forum unde orice utilizator isi poate sustine parerea. Ca dv. vi se par aberante parerile cuiva, oricui, este problema dv., dar tonul discutiei trebuie pastrat in limite convenabile si pentru cei carora va adresati.


Problema este chiar dreptul asupra propietăţii, deoarece EU personal NU am nici o legătură contractuală cu Termoficarea, dar aceasta are pretenţii financiare atunci când vine vorba de debranşare DOAR ÎN PROPRIETATE INDIVIZÃ COMUNÃ , adică PRIVATÃ, adică diferită de PUBLIC. Ceea ce mă macină pe mine este faptul că suma nu este deloc modică (poate pentru cei cu venituri mari ar fi nesemnificativă), dar dacă stai să pui la socoteală 250 ron în plus la cât te mai costă instalarea unei centrale noi...e puţin cam mult.
Bine, să spunem că nici pentru mine nu reprezintă o sumă colosală, deoarece îmi permit, dar problema este că o dau GRATIS unora care nu au de gând să investească prea mult în modernizare sau în reducerea tarifului. Eu nu pot să reduc astfel costurile legate de încălzire/apă caldă, dacă cineva îşi mai pune profit, taxe comerciale etc, la preţul de încălzire efectiv. De ce să se arunce banii pe fereastră când eu 8-10 ore lipsesc de acasă, ca mai apoi să deschid geamuri şi uşi ca să se mai ducă din căldură fiind la fel de inconfortabil excesul precum este lipsa sa?
Deci în consecinţă ORI este proprietatea mea şi eu îmi rezolv problemele cu Asociaţia CARE ARE CONTRACT CU FURNIZORUL(deci dacă este să o rezolvăm intern se debranşează tot intern fără intervenţie exterioară) ORI este tot reţeaua publică şi eu voi cumpăra calorifere cu aprobarea Termoficării sau vor interveni ei când va fi vorba de un deranjament pe coloane.
Ori - ori, nu că vă decurcaţi cu instalaţia, dar dacă vă debranşaţi plătiţi. Adică Termoficarea mă face pe mine să dau bani de doua ori?
Într-un cuvânt, dacă este instalaţia mea şi a vecinilor, eu pentru de ce să mai plătesc Termoficării debranşarea? Cu ce drept îmi taxează debranşarea în condiţiile în care el nu mă cunoaşte ca fiind client direct al lor?
Am să fi FOOOOARTE curios dacă atunci când şi ultimul membru al asociaţiei noastre se va debranşa, Termoficarea va mai avea vreo pretenţie financiară la debranşarea totală a întregii clădiri? (care are o taxă separată, evident).


Proprietarii isi exercita dreptul de proprietate, dar si obligatiile ce decurg din acest drept asupra sistemului de incalzire si apa calda de la bransament in sus, reparandu-si aceasta infrastructura cu cine vor si cu ce costuri pot, fara a modifica structura acestei retele, dar ...din punct de vedere tehnic, prin furnizarea agentului termic si a problemelor izvorate din modificarea fizica a infrastructurii (debransari, deconectari), "seful" e totusi furnizorul, pentru ca la el apar problemele tehnice si el trebuie sa le rezolve.
Mai degraba eu vad aceasta mixtura intre asociatie si furnizor ca o conlucrare, nu ca o adversitate.
Sunt convinsa ca daca nu ati fi intampinat niciun fel de piedici in deconectare, ci ar fi fost o simpla problema de a anunta furnizorul si acesta in schimbul unei taxe de deconectare, ar fi facut aceasta lucrare, nu v-ati mai fi pus aceste intrebari si nu v-ar mai fi suparat aparenta disonanta intre proprietatea comuna si asumarea exclusiva a aspectului tehnic de catre furnizor.