avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate vica.1960

Activitate vica.1960

Buna ziua. Domnule Cornel Vasile, va rog frumos sa imi trimiteti si mie la adresa de e-mail vica.111960@gmail.com raspunsul de la C.P.M.B cu interpretarea data in privinta aplicarii art.46 alin.2. Va multumesc!
Conform OUG 168 din 2022 persoanele angajate cu CIM care
desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă,
încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de
bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza
lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de
200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate
salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții : salarul de baza =3000 lei, brutul realizat maxim 4000 lei.
Ce se intampla in cazul in care pe langa veniturile din salarii mai are si venituri din pensie fiind pensionar limita de varsat, mai beneficiaza de aceasta scutire?
OUG nu face nici o precizare in acest sens.
Multumesc!
Conform codului fiscal deducerea se aplica numai la unitatea de baza. Daca este pensionar si are CIM cu timp partial atat timp cat unitatea la care este angajat este unitate de baza se acorda deducere personala.
Răspuns la discuția retinere somaj
Contributia pentru somaj se calculeaza pentru toate veniturile platite din fondul de salarii, inclusiv pentru indemnizatia de concediu platita din fondul de salarii, primele 5 zile calendaristice la concediul initial.Concluzie si pentru prima de vacanta.
Răspuns la discuția Obligatii pt car de pensionari
Contributii la pensie 10,5% angajat , 20,8% angajator si contributia pentru accidente si boli prof..
Contributii sanatate se retine si se plateste 5,5% angajat 5,2% angajator , nu se plateste 0.85%.
La somaj daca toti sunt pensionari nu se retine 0,5% si nu se plateste 0.5% unitate.
Daca in comitetul director nu sunt pensionari atunci pentru aceste persoane se plateste 0.5% angajat si angajator.
Fond de garantare nu.
Toate acestea le gasiti in OUG 117/2010 Contributii sociale si vedeti si la exceptii
Fondul de garantare s-a modificat cu 1.01.2011 prin OUG 117/2010
Art. XI. - Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 453 din 25 mai 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) angajator - persoana fizica sau persoana juridica, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, ce poate sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;".
2. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota prevazuta de lege, aplicata asupra veniturilor care constituie, potrivit legii, baza de calcul al acestei contributii, realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii."
3. La articolul 8, alineatul (3) se abroga.


Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296-15.

Concluzie: fd. garantare se plateste la castigul brut al angajatilor cu CIM. Cenzori nu fac parte din aceasta categorie.

Tot din OUG 117
Exceptii specifice
Art. 296-16
(3) Sunt exceptate de la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate urmatoarele venituri:
b) veniturile prevazute la art. 296-4 alin. (1) lit. g), h), i), l), m), n), precum si lit. j), cu exceptia indemnizatiilor primite de administratori;
[ g) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si in comisia de cenzori; ]

Cocluzie la cenzori nu se retine 0,85




Răspuns la discuția declaratia 112
1. Persoana care a lucrat cateva zile in luna ianuarie apoi a intrat in CM o introduceti in sectiunea b unde aveti posibilitatea sa treceti nr. zile lucrate si nr. zile suspendate care sunt aferente CM cu cod 08 ( sarcina si leuzie)
La sectiunea D aveti un selector CM + unde accesand se deschide un formular de preluare a datelor aferente CM( emis de medic)
2. Conventia civila o veti intoduce accesand in fisa angajatului sectiunea C, la tip asigurat selectati pozitia 18.
3. Dupa ce ati introdus toti angajati, impozitul il introcuceti de mana in anexa 1.1 dupa ce ati intodus datele de angajatorului, cobarati la punctul sectiunea F si la F.1 aveti impozitul pe salarii.
Apoi reveniti in anexa 1 sect A creante fiscale si selectati pozitia 01 Impozitul pe venit. Aici il intoduce automat. Adaugarea automata a celorlalte contributii o faceti accesand butonul ADAUGARE/ACTUALIZARE CREANTE.
Sper ca v-am fost de ajutor.
Răspuns la discuția pensionar-angajat D112
Pentru pensionari angajati cu CIM nu se plateste contributia la somaj 0.5% nici de angajat nici de catre angajator. De aceea Legea 76 prevede ca pensionarii nu sunt asigurati in sistemul asigurarilor de somaj

Discuție declaratia 112
Cenzorii si membrii cosiliului de administratie in care sectiune se trec A sau B.
La tipul de contract ce se trece fiindca ei nu au contract si nici nr. de ore lucrate.
In declaratia de la CJPensie pana acum se treceau cu cod 3 si fara timp lucrat, acum in decl 112 nu avem aceasta posibilitate.
Daca cineva ma poate lamuri va rog sa o faceti.
Multumesc