avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Activitate sorinaga

Activitate sorinaga

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu recalcularea pensiilor. Am varsta de 46 ani, am lucrat ca politist 14 ani si 7 luni, stagiul total de cotizare realizat 28 ani, din care 23 ani ordine publica( 14 ani si 5 luni conditii speciale de munca),sunt pensionar de invaliditate gr.3 din luna iunie 2011. Inainte de trimiterea la casa de pensii a celor 6 luni alese ca baza de calcul, pot opta pentru o pensie anticipata partial sau voi continua sa fiu pensionar de invaliditate avand pensie militara? In prima situatie trebuie sa solicit in scris acest lucru sau din oficiu se va efectua? Daca voi ramane cu pensia de invaliditate, exista anumite penalitati dupa recalculare? In legatura cu alegerea perioadei pentru recalculare precizez ca, cei de la financiar mi-au trimis situatia cu veniturile lunare realizate, astfel ca nu stiu daca sa aleg perioada cand am avut cele mai mari venituri lunare sau altele, de aceea va rog sa-mi dati unele indicatii. Va multumesc.
Pe un libret de economii cu depuneri(C.E.C.) apartinand unei persoane fizice, emis in anul 1993, se afla suma de 346000 lei. In ce conditii pot fi recuperati banii respectivi( titularul este decedat), ce valoare ar avea in prezent, daca se calculeaza indicele de inflatie, daca ar trebui sa fie calculate dobanzile aferente acelei sume de bani de la data depunerii si pana in prezent ?
In situatia angajarii unei persoane cu handicap, conform legii nr.76/2002 , art.85, alin. 2 , angajatorul beneficiaza de o subventie de la stat echivalenta cu un salar minim brut pe economie aflat in plata, respectiv suma de 850 lei, iar de la 1 iulie 900 lei, cu respectarea prevederilor legale. De aceasta subventie angajatorul va beneficia indiferent de cate ore va presta angajatul zilnic ?
Multumesc pentru interventie si raspuns. Dupa termenul ce-l aveti pe 16, va rog sa postati tot aici hotararea instantei de judecata. Multumesc inca o data.
Rog politistii care s-au pensionat in anul 2013 pe caz de boala (pensie de invaliditate gr.1, 2, 3), sa-mi comunice ce scrie pe decizia lor medicala la rubrica"hotararea comisiei"-incadrare, paragraf, grupa, barem medical, etc. De asemenea, legatura cauzala a bolii sau accidentului...ex.: " boala obisnuita "(lg. 263/16.12.2010, art. 68, pct.1, lt.c) sau " boala a fost contractata in timpul si din cauza indeplinirii serviciului in politie".
Are cunostinta cineva de castigarea in instanta a vreunei hotarari la H.G. 1083/2008 - privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor pentru cei pensionati dupa 01.01.2011? Daca da, va rog sa-mi comunicati in ce conditii. Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Incadrare in grad de handicap
Multumesc mult pentru raspunsurile date. Cu stima.
In luna aprilie 2013, am fost diagnosticat cu tumora renala dreapta, carcinom cu celule renale papilar tip 2, trombi tumorali vena cava inferioara, iar in urma operatiei s-a efectuat nefrectomie totala dreapta( a fost indepartat rinichiul drept), urmand o terapie oncologica specifica.Astfel, avand in vedere diagnosticul de mai sus, va rog sa-mi comunicati daca m-as putea incadra intr-un grad de handicap, ce ar trebui sa intreprind in acest sens si cam in cat timp ar putea fi facuta evaluarea in cauza. In cazul in care s-ar aproba, as mai avea dreptul sa fiu angajat, avand in vedere ca la momentul actual sunt pensionat- invaliditate gradul III ?
Articolul 170
(1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condiţiile art. 95 se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anul 2011.
(2) Începând cu anul 2013, câştigul salarial mediu brut realizat, prevăzut la alin. (1), este cel definitiv, cunoscut în anul precedent celui în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.
(4) Punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecţie reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.
Articolul II
În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei.
Articolul III
(1) În anul 2013, indicele de corecţie care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este 1,06.
(2) Indicele de corecţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011.
(3) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (2), indicele de corecţie se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Avand in vedere cele de mai sus, rog sa ma lamureasca cineva cum se aplica acel indice de corectie, este adunat la punctajul mediu anual realizat sau este inmultit cu acesta?
Daca am iesit la pensie in luna mai 2011, acest indice se aplica din luna respectiva pana in prezent, cu acordarea drepturilor banesti din urma?
Pentru anul 2011 nu ar fi trebuit ca indicele de corectie sa se calculeze in functie de câştigul salarial mediu brut realizat in anul respectiv şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie si nu tot 1,05 cum este prevazut la art. III, alin.2?
Pe de alta parte, daca punctul de pensie ar fi majorat cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizat pe anul precedent, conform calculelor dl. conf. univ. dr. Grigorie Lăcriţa ar rezulta ca in realitate punctul de pensie ar fi 811 lei si nu 762,1 lei.
In urma cu 2 ani am fost angajat la o scoala de soferi ca instructor auto si profesor de legislatie rutiera pentru patru ore zilnic, intrucat sunt pensionat gradul 3. Am activat timp de doua luni dupa care societatea si-a incetat activitatea timp de un an de zile neavand profit.Intrebararile mele ar fi urmatoarele: mai figurez ca angajat al acelei societati, in cazul in care as dori sa ma angajez in alta parte ce trebuie sa fac? Sa-mi prezint demisia de la societatea in cauza pentru a nu figura in evidente cu mai multe ore lucrate si atunci sa-mi pierd pensia sau ma pot angaja fara probleme pentru o durata tot de 4 ore zilnic?Care este procedura in astfel de situatii? Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția compatibilitate functii
multumesc pentru raspuns