avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Activitate Catalinozaurusrex

Activitate Catalinozaurusrex

Buna ziua!

Din pacate am pierdut actele de la apartament. Imobilul se afla in Sectorul 6 - Bucuresti, iar dobandirea s-a efectuat in 2016.

Cateva intrebari:

1. De unde pot procura o copie a acestora?
2. Care sunt pasii de urmat?
3. Cat ma costa si cat dureaza?

*daca se poate, copie legalizata.

Va multumesc!


Ionut.ion a scris:

Costurile cu intretinerea apartamentului cine le achita?


Persoana care sta acolo. Are pensie dar mai si lucreaza "la negru".




Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

de ce s-ar duce să muncească pe te miri unde, de vreme ce-i reușește așa de bine ce ziceți că face?


Nu s-ar duce chiar sa munceasca la propriu, ci tot sa profite.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:


Cum ziceți că a obținut dreptul de uzufruct? Prin hotărâre judecătorească sau prin act notarial?


Prin notariat. Am aflat intre timp.

Buna ziua!

Exista o anumita persoana care desi a facut multe "prostii" in viata gen... cheltuit mosteniri, "spart" averi, instrainand bunuri fara stiinta celorlalti mostenitori, acum traieste din mila, dar bine-merci in apartamentul cuiva din familie cu "uzufruct viager".

Mostenitorul (care fie vorba intre noi, nu prea mai are ce mosteni de pe urma respectivei persoane) nu locuieste la acea locatie, un apartament destul de bine pozitionat dealtfel, in cartier bun, cu statie de metrou la 2 pasi, cu parc etc.

Acum vine intrebarea de 1000 de puncte...

Ce sanse sunt ca proprietarul apartamentului sa evacueze persoana care prin hotarare judecatoreasca (cu acte la notariat) traieste acolo cu uzufruct viager?

Se pare ca tot ce a cheltuit, vandut, din care au rezultat bani cu care s-a distrat de-a lungul vietii, nu au fost indeajuns pentru "linistea" sufleteasca, astfel ca acum pune din nou presiune pe ultimul mostenitor in viata si totodata proprietarul apartamentului, facandu-i acestuia mizerii de nedescris, incepand de la santaj sentimental pana la cel financiar.

Deci sunt sanse pentru evacuare sau nu?

Ca fapt divers, ar avea unde sa traiasca ulterior, si aici nu ma refer la un azil de batrani, ci undeva in Franta la o prietena buna, care culmea, chiar isi doreste sa se mute acolo definitiv ca sa aiba grija de casa si mama dansei care este bolnava.

Multumesc!
Va multumesc!
Am inteles, sa traiti!

Prin urmare, se pare ca la actuala institutie avem dupa cum urmeaza sau una dintre ele:

1. Povestea colegei careia i s-ar fi spus sa returneze banii incasati pe sporul acordat de angajatorul unde a fost detasata pare cusuta cu ata alba si a avut rol de a se victimiza.

2. Patania dansei povestita mie a avut scopul de a-mi taia elanul si a nu ma gandi deloc la sporuri.

3. Daca este adevarat, atunci se considera "abuz" din partea institutiei deoarece i s-au cerut banii inapoi

Credeti ca ar trebui sa iau masuri in cazul in care nu se aplica sporurile cuvenite? Si daca da, ce este de facut?

Multumesc!
Buna ziua!

De curand am fost detasat de la o institutie de stat la alta instituie de stat, mai exact la un nivel superior. Am citit "legea detasarii", am citit si extrase din aceasta in gen "legea muncii pentru to(n)ti", am luat-o pe toate partile...

...INSA NU AM INTELES CE DREPTURI SALARIALE AM!

Acum... conform lege, dar si a unor "stiri pe surse" recunosc (unde amintesc prieteni, colegii de la noul loc de munca dar si ceva neamuri care lucreaza la stat dar in alte domenii), se pare ca ar trebui sa beneficiez de cele mai favorabile conditii. Interesant termen care mi-a starnit mai multe curiozitati. Bun, auzind si afland asta, se deduce ca voi beneficia si de sporurile aferente noului loc de munca (corect?), cum ar fi cel de "antena" insa aici apare o problema.

Mai exact o colega de la noul loc de munca unde am fost detasat, mi-a spus ca timp de 8 luni a luat anumite sau un anumit spor, pe care ulterior a fost pusa sa-l returneze. Deoarece este cumva sus - pusa si cam "intangibila", mi-a fost jena s-o intreb mai departe daca a returnat banii sau daca intre timp a fost "iertata".

Motiv pentru care va intreb...

Pe langa salariul comunicat de angajatorul care m-a detasat aici, noul angajator are obligatia sa-mi plateasca si ceva suplimentar?

Intreb deoarece unde lucrez acum se aplica anumite sporuri celor angajati definitiv. Detasatii au vreo boala - ceva si sunt in carantina sau beneficiaza de aceleasi drepturi salariale?

* bine, stiu, fiecare pe felia si functia lui cu plata aferenta

Daca apare undeva acest aspect, va rog sa-mi spuneti si nr. Legii ca sa le "dau cu ea in cap" daca este cazul. Stiu ca suna un pic aiurea spre cinic, dar unul din motivele pentru care am facut tot posibilul sa ma detasez aici, a fost ca personalul de la Resurse Umane dar si la de la Contabilitate / Salarizare de vechiul angajator, mi-a calculat gresit si in defavoarea mea, anii de vechime, fiind astfel "vaduvit" de o suma frumusica lunar, iar acum suflu si in iaurt.

* in ianuarie au promis ca imi vor returna banii

Revenind la ce ma doare, aveti cumva idee daca angajatorul la care am fost detasat imi va acorda si sporurile aferente institutiei? Repet, in legea detasatului sctrie negru pe alb ca detasatul va beneficia de cele mai favorabile conditii, insa nu sunt specificate care usnt acestea sau daca beneficiaza si de sporuri.

* la pompieri de pilda, indiferent de unde sunt detasate (sau venite) cadrele, acestea beneficiaza si de sporuri (stiu asta de la un fin al meu)

Va multumesc anticipat!
Va multumesc pentru raspuns!

Totusi, pentru ca nu stapanesc atat de bine termenii avocatesti, as mai avea trei intrebari suplimentare.

1, Mai sus cand v-ati referit la "condamnare definitiva" ati luat in calcul condamnarea cu suspendare la care am facut referire?

Altfel spus, "condamnarea cu suspendare" intra la categoria "definitiva", implicit penala?

2. O decizie in urma unui proces penal in genul "poprire pe salariu" asa cum are el acum, este tot un fel de condamnare?

Din cate stiu, decizia Instantei a fost data in urma unui dosar in care a existat o vctima ce a suferit rani majore dupa o altercatie, pe scurt, dupa ce a luat bataie de la un grup din care facea partea si "Y",

3. Poate exista in decizia Instantei condamnare cu suspendare si plata unor daune?

Intreb deoarece nu-mi sunt prea clare "actiunile" din trecut ale lui "Y", insa stiu 100% ca acesta nu a dus o viata tocmai linistita, facand vizite destul de dese la Procuratura si Tribunal.

Va multumesc.
Buna ziua!

Aveti idee daca o persoana "Y" sa zicem... care a fost condamnata cu suspendare sau care printre altele are o poprire uriasa pe salariu aparuta in urma unui proces penal care s-a terminat prost pentru el...

...poate pati ceva la o a doua condamnare? Adica o decizie nefavorabila lui...

Pe scurt, exista un individ, repet, "Y" care observ ca mai nou si-a gasit alta victima sa zicem "X"...

Acesta, "Y"... continua in a face anumite "chestii" (din motive de siguranta personala a lui "X" nu o sa intru in amanunte).

Din sursele pe care le am "Y" ar fi avut ceva procese penale in trecut cu terti in care a fost implicat pana la gat in calitate de parat, dar din care a scapat ca prin urechile acului.

Ceea ce stiu eu, cea mai "dureroasa" decizie a Instantei ar fi in prezent o poprire pe salariul lui "Y", dar si aici s-a scos, deoarece pe unde a lucrat si lucreaza in prezent, a facut tot posibilul sa se inteleaga cu patronul sa nu-i treaca in conctract sume reale pentru ca, logic, statul roman sa nu prea aiba ce sa-i ia, facand doar contracte de colaborare, pe un numar minim de ore

Asa cum spuneam mai sus, din pacate observ ca "Y" nu se potoleste cu anumite "activitati", astfel ca daca "X" l-ar actiona maine in judecata pe "Y" iar cel din urma ar pierde, ce s-ar intampla cu individul "Y"?

Va multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspuns... Totusi, incerc sa fiu punctual la mesajul dumneavoastra.

1. Cu siguranta a facut "ordine" printre acte, dovada ca in perioada aceasta arunca cu bani. Asta confirma faptul ca batranul are ceva pus deoparte asa cum s-a vehiculat in ultimii ani.

2. Se pare ca (din pacate) sotia acestuia este imputernicit. Altfel spus, cam face ce vrea.

3. Nu stiu sa existe vreun testament deoarece nu este genul care sa faca asa ceva, insa treaba cu mostenitorii, actiune deschisa dupa deces, pare ca da anumite sperante, desi este dureros sa se constate ca au existat candva niste bani.

Seara buna si inca o data va multumesc pentru mesaj. Tocmai am dat mai departe.

Seara buna.