avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Activitate rosetta

Activitate rosetta

Buna ziua,
Am o prietena care lucreaza de multi ani la o firma de materiale de constructii. Acum isi face casa iar directorul firmei, drept recompensa pentru ca este un angajat model, vrea sa o ajute cu o parte din materiale. El aduce aceste materiale ca mostre (are aceasta facilitate legala), deci cu factura zero, si vrea sa i le dea prietenei mele gratis. Prietena mea ezita sa accepte acest ajutor, deoarece se teme sa nu aiba probleme, atat directorul binevoitor cat si ea. Risca ceva unul din cei doi? Sunt in legalitate? Multumesc frumos!
Răspuns la discuția succesiune/ schimb apartamente
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns! Mai am o intrebare: daca parintii vand fiului apartamentul cu doua camere, si sa zicem ca se intampla ceva rau - nu stiu, poate fiul divorteaza, decedeaza, etc., in ce masura dreptul de uzufruct ii protejeaza pe parinti? Exista vreun risc ca acestia sa fie dati afara din casa??? Sau dreptul de uzufruct functioneaza ca si cand apartamentul ar fi pe numele lor?
Va multumesc inca o data!
Buna ziua, am urmatoarea speta: un frate si o sora ai caror parinti traiesc. Parintii au un apartament cu trei camere, fata lor unul cu doua. Parintii vor sa faca schimb de apartamente cu fata, in asa fel incat apartamentul cu doua camere sa ramana baiatului dupa moartea lor iar cel cu trei camere, fetei (asta in conditiile in care baiatul a mai primit anterior si alte bunuri care echivaleaza cu diferenta).
Se doreste, pe de o parte ca fiecare dintre frati sa aiba apartamentul pe numele lui, dar si parintii sa fie acoperiti in caz de ceva. Cum se poate rezolva dpdv al actelor? Act de vanzare cumparare? Apartamentul cu trei camere sa fie pe numele fetei, iar cel cu doua camere pe numele baiatului, dar cu uzufruct (parintii sa stea in el cat timp traiesc)? Ideal ar fi ca apartamentul cu doua camere sa treaca pe numele parintilor, iar fata sa semneze un act notarial cum ca nu are pretentii asupra acestuia, la succesiune - dupa moartea parintilor. Se poate?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua, donatia a facut-o un domn in varsta, casatorit. Sotia a fost de fata, desi nu a semnat, pentru ca terenul era doar pe numele lui. Domul respectiv nu are copii, iar parintii nu mai traiesc. In actul de donatie se specifica limpede: "fara mostenitori rezervatari". Va multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua, am si eu o intrebare: am primit donatie un teren din partea unor persoane care nu au copii (dar probabil au nepoti sau alte rude...). Citind diverse mesaje pe forumul avocatnet.ro, am aflat ca donatia se poate ataca. Asa este? Nu de alta, dar as vrea sa vand acest teren si nu vreau sa ma trezesc ulterior cu procese sau sa fiu nevoita sa despagubesc pe cineva...
Cine ar putea ataca aceasta donatie, si cu ce temei?
Ce solutie am sa ma pun la adapost? Pot cere persoanelor care au facut donatia sa schimbe actul cu unul de vanzare - cumparare????
Va multumesc frumos!

Răspuns la discuția Cedare casa catre o alta persoana
Buna ziua, am si eu o intrebare: am primit donatie un teren din partea unor persoane care nu au copii (dar probabil au nepoti sau alte rude...). Citind aceste mesaje am aflat ca donatia se poate ataca. Asa este? Nu de alta, dar as vrea sa vand acest teren si nu vreau sa ma trezesc ulterior cu procese sau sa fiu nevoita sa despagubesc pe cineva...
Cine ar putea ataca aceasta donatie, si cu ce temei?
Ce solutie am sa ma pun la adapost? Pot cere persoanelor care au facut donatia sa schimbe actul cu unul de vanzare - cumparare????
Va multumesc frumos!
Răspuns la discuția Drepturi gravide
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 8 saptamani si de curand mi s-a schimbat functia la locul de munca - am fost promovata. Dupa ce seful meu a aflat ca sunt insarcinata, refuza sa imi semneze fisa postului care corespunde cu noua functie pe care o am. Ma tem ca atunci cand ma voi intoarce la lucru din CCC, sa nu mi se ofere un post inferior celui pe care il ocupacum.

Va rog sa imi spuneti cum pot sa il conving sa imi semneze fisa postului? Daca refuza in contiunare, ce pot face?

Va multumesc!
Răspuns la discuția Drepturi gravide
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 8 saptamani si as dori sa stiu daca mai beneficiez anul acesta de dispensa de 16 ore libere / luna (sau 2 zile) si de posibilitatea de a-mi scurta programul de lucru cu 1/4. Va rog sa imi spuneti daca aceste drepturi se aplica pe toata perioada sarcinii sau nu. Pentru a benefica de ele, cum trebuie sa il instiintez pe angajator? Am nevoie de vreo adeverinta de la medicul de familie?
Va multumesc!