Buna ziua,
As dori sa ma pensionez anticipat partial la inceputul anului viitor, dar ma tem de eventuale schimbari legislative, ulterior pensionarii anticipate partial.
Exista riscul ca, in eventualitatea modificarii legii actuale, sa raman "penalizata pe viata", respectiv sa nu mi se mai elimine diminuarea si sa nu mi se valorifice perioadele asimilate la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Multumesc! M-am uitat acum pe noua lege 127/2019, dar nu reusesc sa sesizez diferenta intre pensionarea anticipata de acolo si pensionarea anticipata parțială cu penalizare prevazuta de legea 163 care se aplica in prezent :(
Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme:
Mi-a decedat sotul la sfarsitul lunii ianuarie, deci dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.
Acum, cu ocazia succesiunii, notarul spune ca trebuie incheiat un act de iesire din comunitatea legala de bunuri, al carui pret este de 500 ron ( in afara de taxa pentru succesiune).
Este normal ca acest act sa fie "taxat" separat sau el ar trebui sa fie inclus in taxa de succesiune?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Va multumesc din suflet pentru raspunsul extrem de elaborat si de competent. Relatiile mele cu soacra sunt foarte bune si nu are nimic de obiectat in ceea ce priveste intretinerea. Problema mea este ca soacra are 93 de ani, este oarba, locuieste la tara si nu poate fi transportata cu masina deoarece ii vine rau...Chiar daca as aduce un notar la domiciliul dumneaei pentru a-si da acordul in privinta schimbarii intretinatorului, nu stiu cum as putea rezolva cu certificarea medicala a capacitatii dansei de a lua decizii, desi este foarte lucida si rationala.
Nu ar fi drept ca bunurile dobandite de sotul meu prin acel Contract de intretinere sa redevina proprietatea soacrei, iar dupa decesul dansei sa se imparta intre fratii sotului meu...
Va rog, sfatuiti-ma cum sa procedez, deoarece sotul meu a investit acolo, in casa parinteasca cea mai mare parte a timpului sau liber si a banilor lui...
Buna ziua,
Sotul meu a decedat si avea incheiat cu mama lui un "Contract de intretinere" prin care in schimbul intretinerii oferite, sotul meu primea bunurile mamei sale. Nenorocirea a facut ca el sa moara inaintea mamei. In contract era trecut doar sotul meu, respectiv numele lui si specificatia "casatorit", neaparand numele meu in mod explicit. Acum, in calitate de sotie, va rog sa-mi spuneti daca eu mostenesc bunurile din acel contract, in conditiile in care ma ocup in continuare de intretinerea soacrei. Sau, prin decesul "intretinatorului" (sotul meu) - bunurile reintra in posesia soacrei mele? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara,
Iata, pe scurt, cu ce problema ma confrunt. Sunt recasatorita si am doi copii majori din prima casatorie. Sotul meu are si el doi copii majori, tot dintr-o casatorie anterioara. Din actuala casatorie nu avem niciun copil. Fiecare avem cate un apartament dobandit inaintea casatoriei noastre, fiind unici proprietari (si eu si sotul eram necasatoriti cand am cumparat acele apartamente).
La cererea copiilor lui, sotul meu a fost de acord sa le faca acestora act de donatie a apartamentului sau, fapt ce m-a determinat si pe mine sa le propun copiilor mei sa le donez apartamentul meu (fiecaruia o cota de 1/2 din apartament).
In aceste conditii, va rog daca ma puteti lamuri in urmatoarea privinta:
Daca copiii mei devin proprietari fiecare pe cate o cota de 1/2 din apartamentul meu, mai pot beneficia de facilitatile oferite tinerilor de programul "Prima casa"?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Doresc sa inchiriez un apartament, iar viitorii chiriasi au nevoie de viza de flotant. Din cate stiu, viza de flotant se acorda pe o perioada limitata, de exemplu 6 luni, 1 an etc.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca in interiorul perioadei de valabilitate a vizei, chiriasii nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in contractul de inchiriere sau contractul se reziliaza cu notificarea prealabila a uneia dintre parti cu 15 zile inainte (exista aceasta posibilitate prinsa in contract), atunci chiriasii pot fi obligati sa paraseasca apartamentul de indata, asa cum prevede contractul?
Cu alte cuvinte, ce drepturi suplimentare in privinta apartamentului are un chirias cu viza de flotant fata de unul care are doar contract de inchiriere?
Este posibil ca, intr-un contract de vanzare-cumparare apartament, vanzatorul sa introduca clauze care nu se refera la persoana lui? Mai precis, poate solicita intretinere pentru fiul lui?