avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Activitate tinely1

Activitate tinely1

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am lucrat într-un supermarket la paza și vreau să vă spun că ați întâlnit oameni cu suflet. La suma de 600 lei din star ar fi trebuit să cheme politia și să va ceara buletinul. Nu veți primi nici o citație fiindcă nu au datele dumneavoastră. Ar trebui sa va rugați pentru sănătatea lor și pe viitor sa nu mai faceți așa ceva.
Buna dimineața! As dori să știu dacă într-un dispecerat de monitorizare alarme și monitorizare video angajatorul are voie sa monteze camere video sa intregistreze activitatea dispecerilor și să le asculte conversațiile
Buna ziua! In urma cu doi ani prietenul meu a cumpărat un autoturism și la înmatriculat pe numele meu. Eu am un proces pe rol pentru succesiunea un urma decesului soțului. Suma de bani pe care o sa trebuiască să o plătesc celuilalt moștenitor nu o am, fiind prea mare. Se poate in acest caz sa imi facă o executare silita la autoturism.
Deasemenea, daca as face o donație a autoturismului prietenului meu el având o datorie mai veche la Provident, care acum este data la o firma de recuperatorii, as vrea să îmi spuneți dacă aceștia îi pot sechestra mașină.
Răspuns la discuția Vârsta pentru pensir
Multumesc frumos

Carp Mircea a scris:

Legea 223/2015
Art.49
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenite soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Art.16
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.


Anexa
Noiembrie 1967 Octombrie 2026 58/11

Răspuns la discuția Vârsta pentru pensir
Noiembrie 1967

Carp Mircea a scris:

Luna si anul nasterii.

Sunt sotie de fost cadru militar care a decedat în decembrie 2015. La ce varsta pot beneficia de pensie de urmas?
Buna ziua! Pe luna august am avut lucrate 144 ore ( din care 7x12 ore au fost ture de noapte) si 72 ore de concediu de odihna.
Sunt încadrată cu salariu de 2080 lei iar in contract prevede spor de 25 % spor de noapte si 1 % spor de weekend.
As dori daca se poate care ar fi venitul meu net pe luna august? Multumesc
Buna seara! Cotele cum se imparte le stiu, ma intereseaza daca este corect- evaluarea apartamentului sa fie la pretul de azi, iar ratele si ce mai e de plata sa ramana aceleasi cum au fost stabilite acum 11 ani.
Buna dimineata! In urma decesului sotului, am ajuns in instanta avand pe rol succesiunea apartamentului cu fiu sotului dintr-o casatorie anterioara. Apartamentul a fost cumparat de la Ministerul Apararii in anul 2007 , urmand a fi achitat in rate pe o perioada de 20 ani. Timp de 9 ani am platit impreuna pana la decesului, de 3 ani platesc singura ratele si ar mai fi 8 ani de plata. Mentionez ca in contract este specificat "fara drept de vanzare pana la achitare".
S-a cerut de catre reclamant o expertiza a aprtamentului, care s-a facut in luna august a acestui an.
Expertul a evaluat apartamentul la suma de 136.736 lei din care scade:
- 14989 lei- suma care mai este de platit (fara dobanda)
-6040 lei- suma pe care am platito eu timp de 3 ani, impartita astefel:
-3775 lei cota mea
-2265 lei cota care iar fi revenit celuilat mostenitor de plata in acesti 3 ani
si ramane stabilita valoarea apartamentului la suma de 121747 lei.
Dupa parerea expertului, citez " dupa parerea mea trebuie sa plateasca parata reclamantului o sulta de 43390 lei".
Este corect apartamentul sa fie evaluat la pretul zilei, dar ratele ramase de plata sa ramana aceleasi stabilite acum 11 ani? (aici nu mai este luata in vedere nici dobanda)
In aceste conditi la ce fac succesiunea, la ce a lasat defunctul la data decesului sau la ce voi avea eu peste 8 ani cand voi termina de achitat apartamentul? ( de suma platita cu sotul timp de 9 ani, nu se face nici o referire, iar reclamantul doreste sa se tina cont si din aceea suma din cota care iar reveni)
Multumesc



Răspuns la discuția Proces succesiune
Buna dimineata!
Da... In momentul cand apartamentul va fi achitat integral, MApN. nu va mai aparea ca si proprietar