avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Activitate janedoe1

Activitate janedoe1

Discuție Act aditiomal
Buna ziua,
Am auzit de o situatie ciudata . Modificarea prin act aditional a perioadei de preaviz, de la 20 zile lucratoare la 30 zile lucratoare pt functie de executie, desi Art 81(4) din Codul Muncii spune ca nu poate fii mai mare de 20 zile lucratoare.
Exista vreo baza legala pentru aceasta marire? Daca salariatul, in necunostinta de cauza a semnat actul, cum poate fi el reziliat?
Buna ziua,
Un angajator doreste, cu acordul angajatilor, sa se lucreze pe 24 ianuarie si sa compenseze aceasta zi prin acordarea altei zi libere, in 30 aprilie.
Mentionez ca nu este o societate cu "foc continuu".
Din cate stiu eu, se poate lucre in zi de sarbatoare legala, dar se compenseaza cu zi libera intr-un interval de 30 zile sau cu plata cu spor de 100%. Au intervenit alte schimbari in legislatie? Poate face asta? si daca da, va rog sa-mi spuneti cadrul legal. Multumesc
Multumesc,
Nu cunosc calitatea dvs pe acest forum, dar daca aveam cunostinte de natura juridica nu apelam la sfaturi. Daca doriti sincer sa ajutati, lasati atitudinea asta "mustratoare".

raluk0207 a scris:

In primul rand, termenul de "despagubire" este total nepotrivit. Nu e nici o paguba. Care e prejudiciul dvs?
In urma dezbaterii succesiunii, au raman toti 3 (mama si fiii) proprietari. Deci cumnatul dvs este la fel de coproprietar, ca si sotul. Nu avea de ce sa ii ceara acordul pentru a aduce imbunatatiri imobilului.
In al doilea rand, cum am spus mai sus, va puteti adresa instantei pentru partaj. In urma acestuia, imobilul poate fi atribuit in totalitate unuia dintre mostenitori, cu obligatia de a achita celorlalti o suma de bani cu titlu de sulta.
Da, poate invoca uzucapiunea, dar dupa cel putin 10 ani de posesie.

Iesirea din indiviziune il poate determina sa ne despagubeasca?
Poate el, in calitate de comostenitor, sa uziteze de uzucapiune?

raluk0207 a scris:

Contactati un avocat si solicitati iesirea din indiviziune (partajul) pe cale judecatoreasca.

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie. Socrul meu a decedat in urma cu aprox 20 de ani. S-a facut succesiunea intre sotie si doi fii, fiecare cu cota parte. In casa au ramas sa locuiasca soacra si fratele sotului. In tot acest timp, cumnatul a tot facut modificari, a mai ridicat un etaj, fara a-si intreba fratele daca este de acord. De curand, l-am rugat sa ne despagubeasca pentru partea sotului (si ma refer doar la partea mostenita de la tatal sau) , dar ne-a refuzat. Va rog sa-mi spuneti, daca legal, putem sa-l determinam sa faca asta si daca exista vreo posibilitate, in caz ca ne despagubeste, sa renunte sotul la partea ce-i revine in cazul decesului mamei .

Multumesc.
Banii pe chirie imi sunt virati in cont, in lei la cursul euro din acea zi. E corect si legal sa adun sumele si sa le trec in declaratie?
In estimarea pe 2018 voi trece doar venitul din chirie?
Buna ziua,
Am niste nelamuriri si sper sa ma ajutati.
Sunt salariata , dar am si o proprietate pe care o inchiriez. In 2017, am platit pe baza de decizie de impunere trimisa de ANAF. Am aflat ca trebuie sa depun rectificativ pt 2017 deoarece chiria a fost in valuta. Trebuie sa depun pentru 2018 estimat? Venitul din chirie este sub 22 800 lei. Si daca da, tinand cont ca sunt salariat si mi se retin la sursa CAS si CASS, mai completez ? Va rog, daca puteti sa-mi dati toate informatiile necesare completarii acesteia. Multumesc.
Discuție TVA
Buna ziua,

Anul trecut, (cand TVA-ul era 20%) societatea unde lucrez a efectuat servicii pentru o alta societate. Factura pentru acele servicii am facut-o luna aceasta cu TVA de 19%. Am fost sunata si mi s-a spus ca, serviciile fiind efectuate cand TVA era 20% ,asa trebuie sa facturez si acum.
Ma puteti ajuta? E corect? Unde se specifica acest lucru?
Multumesc
Răspuns la discuția CIM perioada determinata- CM
Va multumesc.
Răspuns la discuția CIM perioada determinata- CM
Si concediul medical? Despre asta era intrebarea.
Ce face angajatorul? Primeste concediul medical adus , desi CIM-ul a incetat de drept?
Ce face angajatul cu concediul medical?