Multumesc de raspuns, insa cum se defineste statutul de salariat? Daca esti in concediu fara plata o anumita perioada (deci nu platesti contributii), mai esti salariat? Cum se raporteaza statutul de salariat intr-un an, trebuie sa ai contributii o anumita perioada de timp?
Tatal meu de exemplu este in concediu fara plata de pe 15 ianuarie. Mai are statut de salariat? Are niste depozite bancare, va trebui sa plateasca CASS din dobanda?
Partea asta ma ingrijoreaza cel mai tare, cu modul in care se raporteaza statutul de salariat in conditiile in care ai un contract de munca, dar partial esti in concediu fara plata.
Alta intrebare: daca dintr-un an ai contract de munca doar pe o perioada de timp (sa zicem 6 luni din 12) si in cealalta parte nu ai contract de munca, in acest caz cum esti impozitat pentru dividende/dobanzi bancare/tranzactii actiuni?
Am un contract de munca (angajat cu norma 2 ore/zi) cu propria societate SRL. Pe o perioada de aprox. 3-4 luni in prima jumatate a anului, am optat pentru concediu fara plata. Ulterior, am reluat activitatea.
Daca in prezent as incheia un contract de colaborare ca persoana fizica cu o alta firma sau cu propria firma si as primi venituri, acestea se vor plati cu retinerea la sursa a 16%, corect? In aceasta situatie, mai trebuie platite alte taxe - pensii sau sanatate?
Platesc deja pensii si sanatate prin contractul de munca part-time, cu mentiunea ca am avut acea perioada de pauza (ca si concediu fara plata).
In 2013 am avut tot asa contract part-time, cu mici intreruperi (probabil 2 luni din 12, concediu fara plata). In 2013 am avut venituri din trazactii actiuni si dividende, la ambele datorez doar 16%, banuiesc ca nu voi avea surprize neplacute, nu?... La dividende, mi s-a oprit la sursa 16%. La profit actiuni, am depus declaratia si astept instiintarea de plata de la stat...
Am inchis un punct de lucru al unei firme (punctul de lucru era in alt judet decat cel in care este sediul social) si m-am gandit - stiam ca este obligatoriu in 30 de zile - sa notific sediul ANAF din judetul unde era acel punct de lucru. De acolo mi s-a spus ca nu exista la ei inregistrat acel punct de lucru, deci nu am ce notifica... si ca probabil am facut-o la ANAF unde e sediul social, ca "din 2007 asa e procedura"...
Intre timp, am cautat prin acte si am gasit actul de notificare a deschiderii punctului de lucru, cu stampila si nr. de inregistrare de la ANAF unde era punctul de lucru :) Vad ca am insa 2 exemplare, ambele originale, oare trebuia sa mai fac ceva cu unul din ele? Sau nu trebuia sa le am pe ambele? :)
Firma va fi radiata foarte curand, voluntar, este deja dizolvata. In aceasta situatie, ma pot teme ca daca nu anunt totusi, pot primi in timp vreo amenda? Doamna contabil cu care colaborez mi-a spus sa stau linistit, ca daca firma este radiata, nu mai trebuie facut nimic, sa nu mai agit apele... Dumneavoastra ce parere aveti? Sa mai fac ceva?
Mentionez ca la punctul de lucru respectiv aveam si casa de marcat, zilele urmatoare trebuie sa merg la ANAF din acest judet sa predau memoria etc...
Multumesc pentru raspuns. Firma este dintr-un judet, dar punctul de lucru (unde era si casa de marcat) in alt judet. Trebuie defiscalizat in judetul unde era punctul de lucru si predat la ANAF acolo? Sau la sediul social? Cand am fiscalizat, stiu ca am fost la ANAF in judetul unde este punctul de lucru.
Am dizolvat o firma recent si urmeaza peste o saptamana depunerea actelor pentru radiere (este un SRL). La un punct de lucru inchis acum (la dizolvare), am avut si casa de marcat. Trebuie defiscalizata si predata memoria fiscala? Inainte sau dupa radiere? Care sunt normele legate in acest sens? Multumesc!
Multumesc mult! Asa ma gandeam si eu, dar nu stiam sigur daca paralela dintre o persoana fizica decedata si o persoana juridica radiata este corecta :)
Firma a solicitat dizolvarea, decizia a iesit pe 22 septembrie. In jur de 22 octombrie se va incepe si procesul de radiere, nu exista probleme cu statul, deci se pare ca se va face rapid - am inteles ca intr-o saptamana...
Exista un contract cu o firma de telefonie (contract termen pana in februarie 2012), ultima factura neplatita s-a emis pe 14 sept, acum s-a mai emis una pe 14 octombrie.
Firma fiind dizolvata, mai exista obligatie de plata? Dupa radiere, firma de telefonie mai are vreo posibilitate de solicitare a platilor facturilor respective (si a altora noi daca mai emit), de la firma radiata sau de la asociatii / administratorul firmei? Mentionez ca este un S.R.L.
Am sunat la firma de telefonie sa le explic, o doamna de la relatii clienti mi-a spus ca nu se poate opri contractul, ca daca vreau reziliere exista penalitati... dar eu nu vreau reziliere, dizolvarea/radierea nu este un motiv de incetare automata a contractului? Cum mai pot avea relatii comerciale cu o firma radiata?
Unei firmei radiate i se mai pot solicita plati pentru facturi anterioare? Exista vreo forma de transfer a datoriilor catre reprezentanti? Sau se sterg automat datoriile daca o firma s-a radiat?
Stiu ca s-a mai discutat pe forum, insa in trecut, s-a mai tot schimbat legea cred si, in plus, am o intrebare mai complexa.
Sunt in concediu de paternitate (indemnizatie crestere copil).
1. Pot avea calitatea de administrator in propria firma (asociat unic)? Chiar si daca firma are activitate si are/nu are alti angajati?
2. Pot investi in actiuni pe piata de capital (burse)? Daca as avea profit din cumparare - vanzare, este o problema?
3. Pot beneficia de dividente din propria firma / alte firme cotate pe bursa?
Stiu ce legislatia face referire la veniturile profesionale. Nu am venituri prin contracte de munca, sunt administrator in firma fara a fi platit (am avut si functia de director, cu contract de munca intrerupt evident). Dividentele sunt venituri profesionale?
Am gasit multe raspunsuri contrare... ma puteti ajuta cu niste raspunsuri bazate pe legislatia actuala?