E corecta varianta a doua, deoarece:
retineri la pensie = 42 lei
retinere somaj= 2 lei
retinere sanatate= 21 lei
venit baza de calcul=400-42-2-21= 335 lei (pentru ca nu e loc de baza, nu are deduceri)
In primul rand orele de noaptea se platesc obligatoriu cu 25% din salar pentru fiecare ora lucrata intre orele 22-06.
Bonurile e normal sa va scada din salarul net deoarece se mentioneaza in codul fiscal ca se asimileaza salariilor si se retine doar impozitul de 16 % la ele.
Daca nu vi le acorda e mai bine?
Normal trebuie specificat in regulamentul intern cate bonuri se ofera fiecarui post de munca, fara sa depaseasca numarul de zile lucratoare din luna.
Art. 125. [definitia legala si durata muncii de noapte]
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
Art. 126. [compensarea muncii de noapte]
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
[ 1 adnotare ]
Art. 127. [examenul medical pentru munca de noapte]
(1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.
Art. 128. [interzicerea muncii de noapte pentru minori, gravide şi mame care alăptează]
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
Cred ca e ok, la urma urmei omul exact asa a lucrat.
Va felicit. Legea nu are in vedere si aceste exceptii si atunci ramane ca tot noi, cei de jos sa gasim solutiile.
Buna ziua,
Exact cum ati facut statl de plata, adica veti crea de doua ori persoana cu normele aferente si salariile aferente.
Verificati cu programul de verificare si apoi transmiteti online declaratia.
Concediul pentru sarcina si lauzie, cod 08, despre care vorbiti se calculeaza ca ca medie a veniturilor lunare brute din ultimele 6 luni anterioare lunii in care ati primit primul medical.
mai pe inteles, daca stiti veniturile brute din ultimele 6 luni anterioare concediului medical le insumati, dupa care insumati si zilele lucratoare din cele 6 luni.
Suma veniturilor obtinuta o impartiti la suma zilelor obtinute si veti obtine un venit zilnic care reprezinta 100%. Acela il inmultiti cu 85% si obtineti suma zilnica de care beneficiati pentru fiecare zi lucratoare aferenta concediului medical.
Pentru a afla cat vi se cuvine pe luna intreaga, vorbim de suma bruta, inmultiti cifra pe care o obineti (acea calculata cu 85%) cu zilele lucratoare din luna pentru care e concediul medical si obtineti suma totala din luna respectiva.
In mana insa trebuie doar sa luati mai putin cu 78 lei cat a fost pana la 01.02.2013 cotizatia la pensie si cu 82 lei mai putin din 01.02.2013, deoarece s-au schimbat bazele de calcul in functie de venitul mediu .
Sper sa va fi fost de folos.
O zi buna
Normal trebuie sa va prezinte de la asistenta sociala de unde i s-a platit indemnizatia, o adeverinta cu veniturile solicitate, macar pe ultimele 6 luni si in functie de veniturile de acolo sa-i constituiti baza de calcul.
Baza de calcul pentru perioada in care a fost in crestere si ingrijire copil o reprezinta indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2
ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului,