avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Activitate mihialescu mioara

Activitate mihialescu mioara

Daca societatea are nevoie de el avand pregatire si experienta in domeniul unde lucreaza, iar specialisti nu mai sunt scolarizati pt a putea fi angajati, de ce aceasta nu ar fi cea care ii incheie un contract pe durata determinata? Codul muncii nu face nici o restrictie in acest sens. Unde legea nu distinge, noi nu putem distinge!

Carp Mircea a scris:

In interpretarea mea este posibil sa te reangajezi, dar la alt angajator, nu la acelasi.

Buna ziua! Cum vedeti aplicarea art.46 alin.2 din leg.360/2023, din pct.de vedere al angajatorului pt un salariat care se pensioneaza limita varsta, care declara ca nu mai lucreaza, dar dupa primirea instiintarii de la casa de pensii si incetarea CIM incheie un nou contract pe durata determinata, asa cum prevede codul muncii care ii permite obtinerea de venituri salariale care sa se cumuleze cu pensia. Este corect si posibil sau nu???
Buna ziua! Avand in vedere punerea in aplicare de la 01.01.24 a art.46(2) din Leg.360/2023, cum interpretati urmatoarea speta. Se solicita deschiderea drepturilor de pensie cu reducerea varstelor standard( grupe de munca) . Varsta la solicitare este sub 60 de ani( fie ca e femeie sau barbat). Este necesara adeverinta angajatorului ca nu beneficiaza de art.46(2) din lege??? Salariatul vrea sa continuie activitatea, dar nu pana la 70 de ani si sa cumuleze veniturile salarale cu pensia. Multumesc!
Multumesc, dar mi se pare ca este o discriminare daca se va aplica asa. E o dubla masura!!
Buna ziua! In contextul intrarii in vigoare a Leg.3602023 legea pensiilor publice de stat, art.46 care stipuleaza ca la indeplinirea cumulativa a cond.de pensionare LV POTI OPTA, pt deschiderea drepturilor la pensie sau,continuarea activitatii cu acordul angajatorului pana la 70 de ani, anual, care este statutul pensionarilor LV, cu drepturi de pensie deschise conf.leg.263/2010, care cumuleaza aceste drepturi cu venituri salariale. Trebuie sa ceara suspendarea pensiei opteaza pt.a msi lucra cu acordul angajatorului??? Inteleg ca acest articol va intra in vigoare cu 01.01.2024. Multumesc!!!
Buna ziua! Rog o clarificare. Prin CCM se acorda la sfarsitul anului un ajutor pt cadouri copii salariati din fondulb de 5%. Pt salariatii aflati in suspendare pt CIC se poate acorda acet ajutor????


Cornel Vasile a scris:

Transferul opereaza numai in sectorul bugetar ...functionarii publici nu au c.i.m., ci raport de serviciu ?

Reveniti cu date cat mai corecte ?

Multumesc!!!
Buna ziua! Va supun atentiei urmatoarea speta!. O salariata, functionar public primeste act aditional la CIM ca este " transferata" la in angajator, care a fost in subordinea actualului, dar care acum are personalitate juridica separata. Salariata refuza sa semneze actul aditional care va fi cu 01.06.2023. Avsnd in vedere ca nu mai exista transferul intre angajatori, cum poate fi modificat CIM astfel. La art.41 sunt o setre de modificari ale CIM, iar adnotarile la acest articol dau ca posibil un transfer in conditiile incheierii unui inscris tripartit. In acest caz, daca s-ar aplica aceast mod, ce statut are CIM ul in continuare si cum va fi preluat de noul angajator si transmis in revisal. Multumesc!

Multumesc frumos!!!
Cornel Vasile a scris:

O poate promova .. este aceeeasi functie dar cu alt grad profesional.

Buna seara! Va rog sa-mi explicati daca se poate urmatoarea speta. Avem salariate care au optat pentru continuarea activitatii dupa varsta de pensionare, pana la 65 de ani. In prevedetile art.56 se stipuleaza ca poate continua activitatea in baza aceluias contract de munca, cu pastrarea functiei avute. Daca, printr-o.modificare a CCM - ului societatii, la functia respectiva s-a adaugat un grad profesional supetior, iar conducerea societatii vrea sa o promoveze in acest grad este gresit, avand in vedere prevedetea ary.56 pe care am mentionat-o mai sus. Va multumesc!!!