Buna ziua,
Va prezint mai jos datele problemei cu care ma confrunt:
- in urma cu 5 ani am contractat un credit de consum in CHF pe care l-am garantat cu un imobil.
- in urma cu 1 an am deshis un proces legat de acel comision de risc, proces pe care l-am castigat cu putin timp in urma (se afla in faza de recurs)
- intrucat doresc sa vand respectivul imobil am facut o cerere catre banca de mutare a acestei garantii pe un alt imobil
- la indrumarea bancii am efectuat evaluarea imobilului cu un evaluator recomandat de acestia si am depus toate actele aferente (evaluare, adeverinte de venit ...)
Desi cred ca nu este nici o problema din punct de vedere al valorii garantiei, banca mi-a refuzat aceasta cerere motivand-o, dupa parerea mea, foarte evaziv, cu fraze de genul:
la data incheierii conventiei ati luat la cunostinta toate clauzele si ati declarat ca sunteti de acord
cunoasteti si acceptati drepturile si obligatiunile ce va revin
decizia de aprobare/respingere a solicitarilor nu este o decizie individuala, a unui singur reprezentant al bancii, ci este o decizie a unui comitet
banca nu are obligatia sa aprobe toate aceste solicitari
dupa evaluarea de catre banca a incadrarii in conditiile standar si pe baza documentelor prezentate, a rezultat faptul ca solicitarea dumneavoastra nu poate fi aprobata
Neoficial, sunt sigur de faptul ca acest refuz se datoreaza acelui proces pe care l-am castigat cu atat mai mult cu cat motivul refuzului nu este clar specificat in justificarea pe care am primit-o.
Ca un amanunt: in formatul tipizat al cererii pe care am depus-o, exista o rubrica speciala unde a trebuit sa declar daca sunt in vre-un litigiu de orice natura cu persoane fizice sau juridice (rubrica unde am completat despre procesul amintit). In aceasta situatie, suspiciunea mea este ca nici macar nu a mai fost analizat dosarul, dosar care a presupus niste cheltuieli cu evaluarea si intocmirea.
Intrebarea mea este:
- este lagal acest refuz?
- exista in legile referitoare la protectia consumatorului vre-un articol care sa reglementeze genul acesta de situatii?
Va multumesc