avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters213164

Activitate ContSters213164

Buna ziua,

Inainte de a efectua operatiuni intracomunitare (achizitii sau livari) este obligatorie înregistrarea in scopuri de TVA. Daca nu doriti sa deveniti platitor de TVA pentru activitatea desfasurata in Romania, aveti posibilitatea de a obtine un cod special de TVA valabil doar pentru operatiunile intracomunitare (art 153 1, Cod Fiscal).
De asemenea, va trebui sa va inregistrati in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Daca livrati bunuri catre o persoana fizica, care nu are un cod valid de TVA, veti emite factura cu TVA 24%.
Buna ziua,

Trebuie sa deveniti destinatar inregistrat pentru a avea dreptul de a aduce in tara produse accizabile. Interesati-va la Directia Generala a Vamilor si la Administratia financiara de care apartineti ca sa primiti toata lista de documente pe care trebuie sa o pregatiti. Este o procedura destul de laborioasa, de asemenea trebuie sa indepliniti anumite conditii (sediu, garantie).

ART. 206^29 Destinatarul înregistrat

(1) Destinatarul înregistrat poate să-şi desfăşoare activitatea în această calitate numai în baza autorizaţiei valabile emisă de autoritatea competentă, potrivit prevederilor din normele metodologice, în care va fi înscris şi codul de accize atribuit de această autoritate.

(2) Destinatarul înregistrat nu are dreptul de a deţine sau de a expedia produse accizabile în regim suspensiv de accize.

(3) Un destinatar înregistrat trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

a) să garanteze plata accizelor în condiţiile prevăzute în normele metodologice, înaintea expedierii de către antrepozitarul autorizat a produselor accizabile;

b) la încheierea deplasării, să înscrie în evidenţa contabilă produsele accizabile primite în regim suspensiv de accize;

c) să accepte orice control al autorităţii competente, pentru a se asigura că produsele au fost primite.

(4) Destinatarul înregistrat care primeşte doar ocazional produse accizabile trebuie să îndeplinească cerinţele de la alin. (3), iar autorizarea prevăzută la art. 206^3 pct. 13 se face pentru o cantitate-limită de produse accizabile, pentru un singur expeditor şi pentru o perioadă de timp limitată, potrivit prevederilor din normele metodologice.


Răspuns la discuția Sponsorizare
Buna ziua,

Parearea mea este ca nu se poate emite factura fiscala pentru o sponsorizare. Scutirea de TVA vizeaza intra-adevar sponsorizarile in natura, dar fara a se emite facturi fiscale, doar in baza unor contracte de sponsorizare.
Buna ziua,

Faptul ca firma dvs este inregistrata in scopuri de TVA in Romania este una dintre conditiile necesare pentru aplicarea masurilor de simplificare pentru operatiunile intracomunitare.
Mai este de asemenea necesar sa va inscrieti in ROI, asa cum deja ati mentionat.
Firma din Italia trebuie sa aiba un cod valid de TVA pentru ca livrarea de bunuri sa fie scutita cu drept de deducere (adica sa puteti emite factura catre firma din Italia fara TVA, aplicandu-se mecanismul taxarii inverse).
In plus, va mai trebuie dovada transportului (dovada ca bunurile au iesit din tara), ceea ce implica existenta unui document de transport.

In concluzie:
- trebuie sa va inregistrati in ROI
- partenerul din Italia trebuie sa va comunice un cod valid de TVA
- trebuie sa emiteti factura (scutita de TVA cu drept de deducere,), la care sa atasati contract, comanda, etc.
- dovada transportului (CMR, etc) - acest aspect este foarte important

Veti ramane cu perioada fiscala trimestrul, si va mai trebui sa depuneti declaratia 390 in lunile in care veti avea operatiuni intracomunitare.
Buna,

Conform art. 155 din Codul Fiscal,

(19) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informații:

p) în cazul în care exigibilitatea TVA intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, menţiunea «TVA la încasare»

Asta inseamna ca este obligatorie mentiunea "TVA la incasare", indiferent de data exisgibilitatii, pentru o firma care aplica acest sistem.

Totusi, clientul care primeste factura, este obligat sa verifice firma emitenta in Registrul persoanelor care aplica TVA la incasare, in cazul in care factura nu contine aceasta mentiune.:)

Buna ziua,

Angajatorul dvs. nu poate angaja alta persoana pe postul dvs. atata timp cat sunteti in concediu medical, indiferent daca sunteti sau nu singura angajata pentru acel punct de lucru.