avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Activitate atenastef

Activitate atenastef

Buna seara,
Am statutul de pensionar - pensie anticipat partial, incepind cu data de 04.09.2019, cu stagiul de cotizare de 37 ani si 7 luni si virsta de 59 ani.
Locuiesc in orasul Galati de cind m-am nascut, iar locul(locurile) de munca au fost in orasul Galati.
Avind in vedere prevederile din Legea 207 / 18.09.2020, publicata in M.Of. 858/18.09.2020, doresc sa ma lamuriti daca pot beneficia de redecerea virstetei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta in alin 4 din Legea 263.
Mentionez ca data la care voi beneficia de pensia de limita de virsta este Ianuarie 2024.
Multumesc
Răspuns la discuția pensie de invaliditate
Va multumesc de ajutor.
Răspuns la discuția pensie de invaliditate
Va multumesc pentru raspun.
Avand in vedere ca salariatul ptr care a fost emida decizia medicala cu gr.II de invaliditate nu poate reincepe activitatea datorita diagnosticului pe care il are, prezenta lui reprezentand un grad de risc in productie(locul sau de munca), cred ca voi incerca sa-l conving sa solicite incetarea activitatii cu acordul partilor.
Pentru a fi pontat in CFP, - problema e ca in CCM avem mentionat ca salariatul beneficiaza de un numar de 30 zile lucratoare de CFP/ an, dar de la Casa de pensii mi-a fost comunicat ca dutara emiterii deciziei de Pensie invaliditate poate fi de 2 luni.
Oricum in ambele cazuri este nevoie de acceptul salariatului-semnatura lui pe cererea de incetare a CIM sau pe cererea de CFP.
Si inca o intrebare :
In Adeverinta de vechime, cea care se emite dupa 01.01.2011, mentionez : Propus ptr.pensie de invaliditate......conform Deciziei emisa de Cabinetul de expertiza medicala emisa in data de 03.06.2014, iar apoi si Incetarea CIM ....conform art.55b dim L53/2003? - se poate?
va multumesc
Buna ziua,
Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema, anume
Salariat al societatii, a primit decizia medicala asupra capacitatii de munca-gr.II.
Am intocmit dosarul conform cerere -anexa 7 la norme, am scos inclusiv stagiul de cotizare de la Casa de pensii, urmind ca pe data de 16.06.2014 sa fie depus acest dosar de P.I. Mentionez ca salariatul beneficiaza de certificat de boala pina la data de 14.06.2014(inclusiv).
In adeverinta de vechime care se elibereaza incepind cu data de 01.01.2011, trebuie sa mentionez incetarea activitatii.... dar nu stiu cu ce articol sa ma incadrez, deoarece decizia de pensionare se va emite dupa depunerea dosarului.
De la Casa de pensii mi s-a sugerat sa mentionez "incetarea activitatii conform decizie medicala asupra capacitatii de munca", dar in acest fel nu ma regasesc la articol de incetare din L53/2003R ??
Va multumesc.

La ora la care va scriu - NU, doar info transmis de salariat.
Revin cu precizarea - dosarul de pensie a fost depus de catre salariat in luna ianuarie 2014.
Eu, ca angajator am eliberat doar adeverinta de vechime pentru perioada lucrata in cadrul societatii ( mai 2010-pina in prezent). Mie nu mi-au fost aduse adeverintele prin care rezulta vechimea in munca, de grupa 1 si 2 de munca de care abeneficiat si care au fost eliberate de catre socitatile la care a fost angajat anterior. Mentiuni cu privire la grupa 1 si 2 nu erau trecute in carnetul de munca. A solicitat inca adeverinta de vechime de la societatea noastra spre a-si depune dosarul de pensie si in felul acesta sa vada daca are sansa de a se pensiona.

Mentionez ca pina acum Casa de pensii imi transmitea a adresa prin care societatii i se aducea la cunostinta ca a fost emisa decizie de pensionare pentru persoana X incepind cu data de ____, iar incepind cu a doua zi eu procedam la incetarea activitatii conform art.56(1)i din Legea 53/2003.

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema :
Un salariat al societatii si-a depus dosarul de pensionare L.V. in luna ianuarie 2014, iar pe data de 13.03.2014 a primit decizia privind acordarea pensiei (a mers pesonal la CJP de unde a ridicat aceasta decizie).
Mentionez ca societatea nu a primit pina astazi(26.03.2014) comunicarea cu privire la emiterea deciziei de pensionare a salariatului.
Problema ar fi alta : acest salariat a solicitat efectuarea a doua zile de concediu, incepind cu aceasta saptamana (are dreptul la 5 zile de CO pentru perioada lucrata) .
Din motive obiective, seful de atelier n-a aprobat efectuarea lor, rugindu-l (subliniez rugindu-l) pe salariat sa se prezinte la serviciu pentru a finaliza o comanda de productie, urmand sa-si ia cele doua zile de CO aferente perioadel lucrate, dupa aceea.
El (salariatul) a zis DA, dar in final a fost BA - adica nu s-a prerentat la serviciu in zilele de 24.03, 25.03 si nici astazi 26.03. Pentru cele trei zile lispa la serviciu a fost pontat ca Nemotivat.
Intrebarea mea este :
daca astazi, miercuri 26.03, primesc comunicarea de la Casa de pensii pentru salariatul mentionat, conf.legii eu trebuie sa-i emit decizia de incetare a CIM. In acest caz ce fac cu acele zile de nemotivat? Procedura de cercetare disciplinara dureaza, iar pe salariat chiar nu-l mai intereseaza modul de incerare a contractului(ca este concediere pe motiv disciplinar sau incerare de drept).
Va multumesc,


Buna ziua,
Va rog sa-mi explicati cum pot aplica prevederile art.18, alin 3 din Ordonanta 129 din 2000 – formarea profesionala a adultilor, in cazul in care societatea nu este autorizata ca formator.
Mai exact, se doreste angajarea unei personae ca muncitor necalificat, pe o durata determinata, in prima faza, si formarea lui ca muncitor calificat intr-o meserie (exp.tinichigiu).
Normal ar fi sa urmeze un curs de calificare cu un formator autorizat, dar din motive econimice se ia in calcul si varianta de formare la locul de munca (asa cum se proceda cu multi ani in urma)
Am intrebat si la ITM, dar parerile sint impartite.
Asi dori sa ma lamuriti care sint etapele pe care trebuie sa le parcurgem pentru calificare-formare la locul de munca a unui salariat si unde asi putea gasi acel ITC – indicator tarifar de calificare.
Va multumesc.
Multumesc.
Am pus aceasta intrebare deoarece persoana pe care dorim s-o angajam, dupa cum am mentionat mai sus, a fost angajata initial ca muncitor necalificat, ca apoi sa i se modifice meseria, dar fara a avea calificarea necesara - de presator metale.

In momentul de fata aceasta persona este angajata la o societate , cu CIM -perd.determinata pana la data de 31.01.2014, dar ca muncitor necalificat "oficial", iar "neoficial "presteaza activitatea de sudor.

Am comunicat sefului meu, ca putem angaja aceasta persoana , in prima faza ca muncitor necalificat, pe durata determinata de 1(2) luna, timp in care sa urmeze curs de calificare printr-un formator, ca apoi dupa, obtinerea certificatului sa-i modificam meseria si locul de munca.

Seful meu n-a zis nici da nici nu, dar mi-a sugerat sa fac o intrebare la ITM cu privire la perioada care este mentionata in acel carnet de munca (necalificat, iar apoi presator-dar fara calificare) cu alte cuvinte ...sa-i dau pe alti "in gat " la ITM.

Oricum va multumesc pentru lamuriri, iar daca nu aveti nimic impotriva, am sa-i listez sefului meu raspunsurile primite de la dvs., ca persoane care aveti experienta juridica pe probleme de legislatia muncii.
Buna ziua,
Societatea noastra doreste angajarea unei persoane calificata in meseria de presator metale la rece. In urma anuntului s-au prezentat doua persoane care au prestat aceasta meserie - dar care nu au calificarea necesara (nu au mentionat curs calificare/formare pe aceasta meserie sau inrudit).
Una dintre ele, a fost angajata ca "muncitor necalificat vopsitorie" (1 an si 4 luni)-cum este mentionat in carnetul de munca la vremea respectiva, dupa care a fost schimbata meseria si locul de munca - "presator metale la rece",activitate prestata 8 luni si 14 zile. Mentionez faptul ca pregatirea scolara este de 10 clase (gimnaziu) si o calificare la locul de munca - 6 luni, ca vopsitor si unde este mentionata si o adeverinta eliberata din anul 1980, dar pe care se pare ca n-o mai gaseste.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez :
- angajare ca necalificat ptr o perioada determinata - timp in care sa urmeze un curs de calificare/formare profesionala pe meserie (asta
daca angajatorul este de acord cu formarea profesionala)
- sau sa iau in consideratie inscrisul din carnet munca , ca presator metale , dar ptr care nu am un certificat in sustinere;
- sau vopsitor - cu adeverinta din anul 1980 care este mentionata in carnetul de munca, dar nu-si mai gaseste "hartia". In acest caz a-si putea dupa o perioada de 2-3 luni sa-i fac un transfer intern de la atelierul unde este vopsitor la atelierul cu prese mecanice??? Imi dau seama ca cele doua meserii n-au nimic in comun.

va multumesc, Ana