avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Activitate twinkle23

Activitate twinkle23

am avut un contract de munca la care aveam anexa de comisioane, pe perioada determinata de 3 luni, ca agent vanzari. a fost perioada de proba. acum am contract de munca pe perioada nedeterminata, cu anexa de comisioane, ca agent vanzari.
firma a scapat de toti angajatii prin presiuni asupra lor mai putin de mine. colegii mei de acum au contracte de internship, conventii civile sau voluntariat si doar ei stiu cum sunt platiti.
firma nu mai are inspector de HR si nici contabil pentru ca nu i-a platit.
acum vor sa ma determine sa plec pe motive disciplinare.
am cateva intrebari si sper sa ma ajute cineva sa inteleg ce pot face sa imi recuperez banii neplatiti si munciti fara sa demisionez sau sa inchei CIM cu acordul partilor. vreau sa cer ajutor de somaj.
1. anexa de comisioane trebuie trecuta in Revisal potrivit noilor modificari Revisal? se considera salariu realizat comisioanele si salariul de baza sau se considera altceva comisioanele acestea?
2. cum pot demonstra pana sa ajung in Instanta ca angajatorul a primit sumele datorate contractelor incheiate de mine dar nu vrea sa-mi plateasca comisioanele datorate?
3. cum trebuie sa ma adresez daca angajatorul ne-a mutat de la sediul social in alta parte fara sa modifice si actele de angajat? era obligat?
4. pentru noua locatie trebuie intocmite alte fise de SSM si PSI, alt regulament intern in care sa se specifice modificarile aduse? ma ameninta ca intarzii la serviciu dar inainte faceam 20 minute de acasa pe jos, iar acum fac minim 1 ora cu metroul si RATB. poate sa invoce acest motiv?
5. tipetele, amenintarile, injuriile la locul de munca pot fi avertismente verbale ale angajatorului? cum se poate desface pe motive disciplinare un CIM? ce hartii sunt necesare si cat e termenul intre constatarea unei abateri a salariatului si punerea efectiva pe hartie a acesteia de catre angajator? auzisem ca ar fi de 6 luni, mai este in vigoare termenul acesta?
6. in fata caror institutii trebuie sa dea angajatorul socoteala pentru desfasurarea activitatii intr-un spatiu nedeclarat si necuprins in actele salariatului, pentru retinerea nejustificata si nedeclararea comisioanelor pe care trebuie sa mi le dea sau pentru intarzierea salariilor, pentru nedepunerea statelor si declaratiilor conform legii privind SRL cu angajati?
7. ce pot sa fac in situatia in care niciodata nu mi-a dat situatia contractelor incheiate de mine si semnate de administrator si nu mi-a spus daca s-au semnat sau nu acestea? cum pot sa obtin aceste evidente? doar in Instanta sau si mai devreme?

ar mai fi multe de spus despre cum se desfasoara zilele mele de munca de 2 luni incoace dar astept raspunsuri de la voi ca sa stiu ce e de facut.

multumesc mult de tot pentru ajutor :(
Răspuns la discuția desfiintare post
am primit doua hartii: o instiintare de desfiintare a postului care apare pe fisa postului si nu pe CIM, si decizia de concediere. intre denumirea din fisa postului si denumirea din CIM care prevaleaza, va rog frumos? exista diferente intre post de lucru, functia din CIM, loc de munca?
pe adresa de instiintare apare precizat preaviz de 20 de zile conform art.79 alin.4 din codul muncii.
pe decizia de concediere apare precizat preaviz de 20 de zile conform art.65 (1) din codul muncii.
decizia si instiintarea sunt datate cu peste o saptamana dupa ce mi-au interzis sa mai intru la lucru si mi-au zis ca lucrez de acasa. este legal? poate face firma acest lucru fara sa aiba act aditional la CIM?
in decizia de concediere nu se precizeaza unde poate fi atacata, doar termenul de 30 de zile.
motivel concedierii sunt vag exprimate: "restructurarea pentru eficientizarea activitatii dupa prima jumatate a anului 2011 si impartirea activitatilor pe centre de cost".
pot fi acestea vicii de procedura? poate fi contestata cu sorti de castig o astfel de decizie?
are sens impotrivirea in acest conflict?
Răspuns la discuția desfiintare post
poate fi criza financiara si la ei desi au profit pe ultimii 4 ani cel putin?
iar in cazul desfiintarii postului, ce este desfiintat - functia din COR sau denumirea din fisa postului?

multumesc
Răspuns la discuția desfiintare post
si totusi, ce motive ar putea invoca angajatorul pentru desfiintarea postului?
Răspuns la discuția desfiintare post
Buna ziua din nou,

Hotararea conducerii nu mi-a fost adusa la cunostinta.
Decizia de conducere nu mi s-a dat, mi s-a spus ca se desfiinteaza postul.
Motivele probabil le cunoaste doar conducerea.
Nici lista locurilor de munca disponibile nu mi s-a dat.
Stiu ca motivele economice nu sunt justificate pentru ca firma traieste bine.
Ce alte motive ar putea invoca?
Mi s-a spus pe gura doar, ca sunt salariat pana cand expira perioada de preaviz.

Multumesc
Buna ziua,

Poate sa-mi spuna cineva unde gasesc motivele legale pentru care se pot desfiinta posturile de munca si care este procedura corecta pentru desfiintarea postului?
Poate fi aceasta desfiintare atacata in instanta?

Motivele reale ale concedierii nu se comunica si se considera ca desfiintarea postului este singura solutie. Este legal?

Multumesc
se pare ca ati putea intra (eventual castiga) pe vicii de procedura.
actele sunt diferite, trebuiau inregistrate diferit. data actelor nu e si data expedierii si se poate contesta termenul respectiv in functie de data inceperii curgerii termenului.

pentru suma aceea merita sa va duceti in instanta.
Răspuns la discuția plata impozitului forfetar
atticus a scris:

In cazul prezentat de Dvs., impozitul forfetar o veti plati doar pentru perioada cuprinsa intre 01-05 mai 2009.

Buna ziua,
puteti sa-mi spuneti ce se intampla cu un SRL care are certificatul de dizolvare-lichidare de pe 4 mai 2009? cererea de dizolvare-lichidare am depus-o la Registru inainte de 1 mai. mai trebuie platit impozit forfetar daca am depus cererea inainte de 1 mai si am acest certificat de dizolvare?
la Adm. Financiara e tot timpul ocupat telefonul, va rog sa-mi dati un raspuns sigur.
Multumesc
Răspuns la discuția Concediul pentru studii
what can I say more?
ati fost vreodata in situatia de a cere un post mai bun, in acelasi loc de munca si a vi se raspunde (dupa 1.5 ani de facut acelasi lucru) "stiai pentru ce post aplici, nu poti sa ceri mai mult". dumneavoastra spuneti ca exista posturi pentru oameni ca mine. eu va raspund ca pana acum nu au fost. ori sunt supracalificata, ori n-am experienta pentru ca am fost student la zi cu bursa... a 2-a facultate am facut-o la ID. tot ce am facut pe langa serviciu a fost pentru ca nu mai vreau raspunsuri ca acela de mai sus. pilele si pilosii sunt la mare rang. cei cu adevarate studii si dorinta de munca sunt platiti foarte prost si nu li se recunosc meritele.
nu-mi spuneti ca ma insel pentru ca am n exemple. si realitatea e cea mai buna dovada.
am sustinut licenta. credeti ca daca ma duc iar sa cer un post mai bun mi se va spune altceva?! ma indoiesc. bunavointa n-a existat niciodata, doar interes.
Răspuns la discuția Concediul pentru studii
@Crimson,
spuneti ca este un rationament eronat. eu zic ca este un argument valabil pentru ca in cca.2 ani de cand lucrez aici n-am facut un curs din initiativa angajatorului (potrivit legii, in 2 ani angajatorul ar fi trebuit sa ma trimita la pregatire). mi-am luat diploma ECDL fara sa pretind nimic, este a 2-a facultate pe care o termin si chiar am sentimentul de indobitocire fortata. nu vreau sa le las satisfactia ca nici concediul de studii nu mi l-am luat corespunzator. asa ca in ce priveste "formarea profesionala" domnii nu mi-au oferit nimic. nu mai spun ca se uita total de drepturile unui salariat. in plus, cererile de concediu se inainteaza, potrivit ROI, cu 10 zile inainte.
multumesc pentru lamuriri. am sa tin cont de ele.