Buna ziua! Din 2016 sunt tutorele fratelui meu - major, interzis judecatoresc, persoana cu handicap grav, hotararea judecatoreasca ”era” definitiva! In 2023, la primaria de domiciliu, s-a solicitat de catre judecatorie, o ancheta sociala la domiciliul fratelui. In 2024, mi s-a solicitat, tot de catre judecatorie, sa il internez pt 24-48 ore, la spitalul judetean de urgenta, sectia psihiatrie. Azi, in 2025, am primit o citatie, de la judecatorie, -reexaminare punere sub interdictie din oficiu!... nu mai este definitiva? Cat poate sa dureze? Mentionez ca dosarul are nr din 2023, acum suntem deja in 2025!
Si... a doua problema - in urma cu cativa ani, am vandut un teren extravilan (proprietar-fratele), in baza hotararii de tutore si o dispozitie de la primarie. Acum, pt o vanzare tot a unui teren extravilan, trebuie numit curator, prin judecatorie? Tutorele poate fi si curator? Sau o alta persoana?
Multumesc!
Buna ziua, dupa ce am rezolvat problema cu dispozitia eliberata de catre primarie, acum, notarul imi mai cere o alta dispozitie prin care sunt autorizata/imputernicita sa gestionez contul fratelui. Mentionez ca are cont in care ii intra indemnizatia lunara de handicap, cardul e la mine, eu l-am gestionat mereu. De asemenea, notarul mi-a mai cerut si aprobarea bancii respective. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii? Multumesc!
Buna ziua, printr-o sentinta civila, sunt numita tutore al unei persoane majore cu handicap grav(fratele meu). Mama doreste sa vanda un teren (unde sunt mostenitori mama si respectivul frate). Notarul imi solicita o dispozitie prin care primaria autorizeaza vanzarea proprietatii fratelui...??? Ma puteti ajuta? despre ce este vorba? Multumesc!
Buna ziua, am un frate(46 ani)-persoana cu handicap grav. La decesul tatalui, la dezbaterea mostenirii, a trebuit sa numim un curator, care sa-l reprezinte la notar; la fel si la alte doua vanzari-cumparari teren (unde erau doi mostenitori, mama si el); de fiecare data ne-am adresat autoritatii tutelare de pe langa judecatoria de care apartinem si totul a decurs usor, simplu si repede.
Anul trecut, prin vara, am solicitat din nou, acelasi lucru, la aceeasi judecatorie... dar s-a respins dosarul... iar in urma apelului-tribunal, acelasi raspuns: nefondat!
Intrebarea mea este: ce pot sa fac mai departe? sa solicit interzicere judecatoreasca? care sunt pasii, documentele necesare? mai pot sa "leg" dosarul trecut la cererea viitoare? cat dureaza?(celalalt a durat 8 luni) pana la interzicerea judecatoreasca si numirea unui tutore, se poate solicita numirea unui curator special?
Multumesc!
Buna ziua, am un frate(46 ani)-persoana cu handicap grav. La decesul tatalui, la dezbaterea mostenirii, a trebuit sa numim un curator, care sa-l reprezinte la notar; la fel si la alte doua vanzari-cumparari teren (unde erau doi mostenitori, mama si el); de fiecare data ne-am adresat autoritatii tutelare de pe langa judecatoria de care apartinem si totul a decurs usor, simplu si repede.
Anul trecut, prin vara, am solicitat din nou, acelasi lucru, la aceeasi judecatorie... dar s-a respins dosarul... iar in urma apelului-tribunal, acelasi raspuns: nefondat!
Intrebarea mea este: ce pot sa fac mai departe? sa solicit interzicere judecatoreasca? care sunt pasii, documentele necesare? mai pot sa "leg" dosarul trecut la cererea viitoare? cat dureaza?(celalalt a durat 8 luni) pana la interzicerea judecatoreasca si numirea unui tutore, se poate solicita numirea unui curator special?
Multumesc!
Multumesc... asa gandeam si eu, asa e cazul meu; in schimb, sunt primarii in care legea a fost inteleasa altfel; stiu cazuri in care, chiar daca nu au un serviciu public de asistenta sociala, referentul/inspectorul cu atributii de asistenta sociala din cadrul compartimentului beneficaza de cei 25% si a mai beneficiat si de cei 100 lei incepand cu 1 ianuarie 2015 (OUG 70/2014).
Daca asistentii personali beneficiaza de cei 25%, asistentul social (inspector asistent cu atributii de asistenta sociala si autoritate tutelara din cadrul compartimentului unei primarii) de care marire beneficiaza: de cea de 10% sau de cea de 25%?
Faceti o greseala: daca ar fi fost gradul II (accentuat), ar fi avut indemnizatia de 272 lei; spuneti ca are 39 lei, ceea ce inseamna gradul III (mediu).
Ati incercat sa faceti o contestatie (in termen de 30 zile)?
Perfect de acord! Lucrez intr-o primarie de comuna, sunt inspector cu atributii de asistenta sociala si autoritate tutelara-salariul brut 1146 lei, la fel cum e si al femeii de servici!... eu am studii superioare, ea are 8 clase! In schimb compartimentul contabilitate, taxe si impozite, casierie, au salariul aproape triplu decat al nostru, al celorlalti... cat a reprezentat 12% sau 10% pt noi, cei cu salriile mici si cat reprezinta pt cei cu salariile mari... e atata dezbinare intre noi!... mereu ne intrebam daca cele cu salarii mari lucreaza cu doua capete si cu patru maini? Nu e nici un pic de dreptate!