avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Activitate AlainCostea

Activitate AlainCostea

Domnule Flory ( ? ), am câteva întrebări pentru dumneavoastră, și as aprecia răspunsuri scurte și la obiect:
1. Daca se sparge o țeavă și trebuie reparată, așteptăm AG pentru a face reparația?
2. Daca un proprietar nu mai locuiește în țară, dar plătește online ce are de plătit, și nu exista o adresă cunoscuta pentru el, și nu am cum sa îl anunț când este adunarea generală, nu mai ținem niciodată AG?
3. Listele de plata, in mod normal sunt plati către furnizori. Nu înțeleg de ce tot repetați că sunt "pagube". Ce înțelegeți prin pagube?
:) As fi foarte curios sa știu cum s-ar descurca inițiatorul acestei discuții pe post de președinte sau administrator de asociație.

Pentru că dincolo de legile bune sau rele, complete sau incomplete, mai exista un adevăr: o asociație trebuie sa funcționeze. Atât timp cât exista bune intenții și dorința de a face lucrurile cat mai corect, iar aceste intenții se traduc prin plus confort pentru proprietari, legea devine mai puțin relevanta.

Dar, aici intervine și gradul de cultură, înțelegere, respect, răbdare, dorința de a rezolva lucruri și mai puțin de a pune bete în roate. Viața este grea. Însă noi o facem sa fie așa.
Mulțumesc.
Cunosc acest tip de Gică Contra. Inevitabil sunt peste tot. La mine este simplu: când comentează aiurea le ofer opțiunea sa candideze in locul meu, cu promisiunea că îi susțin. De-a lungul timpului unii au trecut prin comitet... Au plecat repede... Și nu au mai comentat.
Ca sa revin. Având în vedere că majoritatea celor care vin sunt cam in grupul țintă de covid, am ales sa tot amânăm. Daca cuiva nu o sa ii placa... O sa vad atunci.
Speram sa se mai liniștească covidul, dar probabil se revine la starea de urgență...
La ce haos este in societate... Încercăm să funcționeze lucrurile așa cum trebuie, sa facem lucrări, sa plătim ce trebuie platit. Până la urmă și cei care comentează se bucura că au gaze, curent, apa, că e lift nou, că se termină reabilitarea,... Iar nemulțumiți, tot timpul se vor găsi. Etc.

Speram sa existe pe undeva niste specificații legale. Care evident sa nu pună oamenii în pericol. Sa ii adun pe toți în parc... Îmi aduce aminte de cascadorii rasului...:)

Mulțumesc, și succes tuturor.
Asociația are 44 de proprietari.
Spațiul deschis nu este chiar o opțiune, din cauza locației.
In general vin in jur de 30 de membri, din care majoritatea peste 60 ani.
Buna ziua,
As dori sa stiu cum au rezolvat problema tinerii adunarilor generale in aceasta perioada (pornind de la starea de urgenta) alte asociatii. In cazul nostru trebuia sa o tinem in Martie. Insa pana acum nu am tinut-o.
Ideea este ca nu imi este foarte clar din punct de vedere legal cum stam: la adunarea din martie trebuia sa fie numit presedintele, comitetul, cenzorul (ale caror mandat expirau), trebuia sa fie votat bugetul...
Evident ca in legea de functionare din 2018 nu se acopera astfel de situatii.

Multumesc.
Buna ziua,

Stiu ca a trecut ceva timp. Insa m-am gandit sa adaug cateva informatii, poate vor fi de ajutor pentru altii care sunt in aceeasi situatie. Asadar:
1. Oficial, Primaria sectorului 1 de care apartine asociatia a dat raspuns la intrebarea mea initiala. Deci, in cazul in care s-a montat un nou lift, sau a fost imbunatatit pe banii asociatiei, nu se va deconta nimic. Ce e dat, dat ramane.
2. Exista, cel putin la nivelul sectorului 1 o decizie aprobata (de vreun an) cum ca se vor inlocui/moderniza lifturile, parte a reabilitarilor. Insa, nu s-a facut nimic concret... doar ca se pun la punct comisiile de constatare a situatiilor. Daca se va ajunge undeva sau nu... nimeni nu stie.
3. Costurile totale cu liftul (care acum functioneaza, totul este terminat si verificat), inclusiv carte noua, telefon de urgenta 24/7 apelabil direct din lift au fost de 24.000 euro inclusiv TVA.

PS: Adam Grecu, din pacate, si mie a inceput sa imi ajunga. Insa cam nimeni nu vrea sa imi ia locul. Prefera mai degraba sa comenteze de pe margine. La fiecare oprire a liftului (in perioada de teste, sau le eventualele probleme) se gasea cate un locatar care sa zica ca m-am imbogatit... :(, ca stia el firme mai bune (oferta a fost aleasa in AG din 5 oferte, plus discutii in comitetul executiv pe alte oferte), ca ne dadea primaria degeaba, si tot asa. Dar... majoritatea de aici cam stiu ce spun.

O zi frumoasa.
Buna ziua,

Administratorul este angajat cu carte de munca, are cursurile facute, atestatul luat. se ocupa de 11 ani de asociatie.
Asociatia este din Bucuresti.
Asta am si facut pana acum (l-am suplimentat si am avut grija sa nu fie perturbata activitatea asociatiei). Insa omul nu mai poate... este de inteles. Are cancer, cu complicatii... nici macar ajutat nu se mai poate gandi la problemele asociatiei. Si-a inaintat demisia... pana la 31 martie functionam pe avarie. dupa aceea... nu stiu. Pe 21 avem adunare generala... insa fiind prima, probabil ca nu se va tine (in cazul in care nu cumva se va cere amanarea ei pe motiv de coronavirus).
Ideea este ca eu si comitetul vom putea sa facem astfel incat sa se plateasca facturile. Insa legal, dupa ce intra demisia in vigoare va deveni o problema. Actele nu sunt o problema, totul este la zi, curat, clar.

Multumesc pentru sfaturi.
Buna ziua,

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema: administratorul nu isi mai poate indeplini atributiile (pe motiv de boala). Dintre ceilalti membri nu vrea nimeni sa fie administrator (trebuie sa faca cursurile, sa obtina atestatul), de la blocurile apropiate abia asteapta sa scape pentru ca plata nu se ridica la nivelul de munca depus. Se ia in calcul si firmele specializate, insa exista suspiciuni (intemeiate sau nu).
Intrebarea mea este: pot prelua eu atributiile, macar pentru o perioada de timp limitata?
In legea 196/2018 nu am gasit explicatii la aceasta intrebare. Stiu ca daca erau mai putin de 10 proprietari se putea, insa suntem 44.

Poate, prin experienta pe care o aveti cei mai multi dintre voi, ma veti putea ajuta.

Multumesc.
Răspund de pe telefon... o sa fiu mai scurt.
Asociația e pe o scara: 44 apartamente, p+10 etaje, bloc din 75... :)
Ofertele au fost intre 16.000 și 40.000 euro.
Într-una final am optat pentru varianta la 23750 euro, garanție 5 ani, înlocuire totala (evident fără sine, contragreutate), inclusiv dezafectarea celui vechi, carte noua a liftului, montare uși cu deschidere în perete de 70 cm (fata de cele vechi de 65 cm).
45% avans (în 2 rate) și diferența în 24 rate egale (intern calculate pe cota indiviza).
PS: în Brașov exista un astfel de program cred ca de niște ani.
Buna ziua,

In cazul in care exista guri de aerisire atat la ultimul etaj cat si la parter, mai este necesara montarea acestor sisteme de siguranta?
Sau daca se fac guri de aerisire pe fiecare etaj... ? Pana la urma aceasta solutie ar fi si mult mai eficienta. In cazul unui cutremur... electrovalvele functioneaza sau nu... deoarece curentul pica destul de repede.