avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Activitate gabriela7691

Activitate gabriela7691

Pai se gandeste ca daca ia somajul, dupa ce se termina perioada de somaj,nu o sa mai poata face pentru pensie de invaliditate. O sperie mentiunea "apt de munca cu restrictii". Si chestia cu "macar o luna lucrata cu contract de munca", cine angajeaza o persoana cu retard mintal, chiar si pentru o luna? Eu incerc sa o ajut, nu prea este coerenta in explicatii. Nedumerirea mea este: o persoana bolnava mintal din nastere, nu poate fi pensionat pe caz de boala decat daca are macar o luna in campul muncii?
Va prezint urmatoarea speta:
Baiat, 23 ani, handicap gradul I( retard mintal profund, din nastere) . A terminat 12 clase la scoala speciala. Mama este asistent personal( el nu se poate descurca singur) . După terminarea școlii, ca sa depuna dosarul pentru șomaj, mamei, i s-a cerut si o adeverință pe care sa fie mențiunea"apt de muncă cu restricții" . În prezent ia ( inafara de salariul ca asistent personal) o indemnizatie de aproximativ 580 lei. Ar vrea sa îi faca baiatului o pensie de invaliditate, dar i s-a spus că acestuia îi trebuie măcar o lună de muncă , cu contract. Încă nu a depus dosarul pentru șomaj. Ce o sfătuiți să facă? Îi este teamă( mamei) că dacă obține acea adeverință, după terminarea perioadei de șomaj, nu o sa mai poată face nimic. Vă mulțumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Calitate de mostenitor
Multumesc! Ati putea sa-mi spuneti si cat ii revine din masa succesorala ?
Am si eu o intrebare, intr-o speta: un domn , dobandeste un apartament inaintea casatoriei. Se casatoreste, dupa 16 ani, decedeaza. Mai are un copil , major, dintr-o casatorie anterioara. Sotia supravietuitoare, are drept de mostenire la apartament, si daca are, ce cota?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Accident de circulatie
Da, s-a facut expertiza in faza de cercetare, s-a stabilit ,cumva, culpa comuna din calcule a reiesit ca unchiul nu era pe trecerea de pietoni, ci dupa trecere la 13,3 m. La apel, judecatorul a mai cerut o expertiza, la INEC, pe aceea nu am vazut-o, dar din ce mi-a zis avocatul, unchiul meu a fost gasit vinovat.Ca sofer de 32 ani, ma gandesc ca pot accidenta , mortal sau nu, orice pieton care nu traverseaza pe trecere, fara sa patesc nimic. Accidentul putea fi evitat .Soferul a virat dreapta , a luat curba larg, la semaforul din intersectie avea verde intermitent, ceilalti , pentru directia inainte, aveau rosu, si la un metru dupa ce faci virajul, este trecerea de pietoni, acolo era culoarea verde. Exista declaratia unui martor ocular si a unchiului meu, care, ambii au zis ca era pe trecere , pe culoarea verde. Acel martor a fost audiat la apel, dar cumva, a spus ca nu prea mai tine minte, dar isi sustine si declaratia care a dat-o la politie. Oricum, sofer fiind, trebuie sa conduci preventiv, pana la evitarea oricarui pericol.Multumesc pentru raspuns, o sa vad daca exista vreo cale extraordinara de atac...
Va expun in linii mari, urmatoarea speta:In iunie 2015, unchiul meu care statea in casa cu mama mea ( unde locuiesc si eu cu sotul si baiatul) a fost lovit de o masina( un tir cu remorca, l-a lovit cu partea din fata, l-a bagat sub masina, la tarat vreo 35 m si a ramas in urma remorcii , fara sa fi fost calcat cu vreo roata , soferul nici nu observase ca l-a lovit, a fost oprit de un alt sofer din trafic, care a vazut ce s-a intamplat) , si dupa 2 luni de spitalizare, ultimile 5 saptamani numai la terapie intensiva, a decedat. Mama mea s-a constituit parte civila in procesul penal, la dosar exista o expertiza din care rezulta ca unchiul meu nu se afla pe trecere de pietoni, ci dupa trecere, la 13.3 m, s-a judecat la fond, soferul a fost condamnat la 1 an cu suspendare, iar mamei mele, mai mare ca fratele ei ( el neavand mostenitori) i s-au dat 100000 lei daune morale si 6000 cheltuieli materiale , dovedite cu bonuri fiscale, facturi ,( inmormantarea si pomenile suportadu-le noi)Asiguratorul Alianz Tiriac, soferul si Parchetul au deschis apel, s-a judecat, judecatorul a mai cerut o expertiza, si s-a pronuntat, a desfiintat prima hotarare, a achitat soferul intrucat fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege, si partilor civile, mama mea si Spitalul de urgenta ( care la instanta de fond avea de primit vreo 52000 lei) le-a respins cererile de despagubire ca nefondate. Hotararea este definitiva. Ma intereseaza daca mai este vreo cale de atac, totusi unchiul meu a murit in urma ranilor provocate de un accident de circulatie, avea 60 ani, mama mea avea atunci 70 ani, mi sre pare nedrept sa nu primeasca nici macar cheltuieli materiale, doua luni de spitalizare , cu operatie la picior, coaste fracturate, bazin fracturat, traheostomie facuta cu trei zile inainte de deces, a fost intubat toata perioada cat a stat la ATI. A fost o perioada foarte grea pentru noi toti, la doctori nu am putut cere chitante.Sunt foarte indignata de aceasta sentinta, sunt soferita de 32 de ani, mi se pare aiurea sa te gaseasca nevinovat cand lovesti un om , acesta nefiind pe trecerea de pietoni ( desi exista declaratia unui martor care a vazut cum s-a intamplat, si care a zis ca unchiul meu era pe trecerea de pietoni ) asa a reiesit din calculele expertului.Mai pot face ceva? Alianz Tiriac nu are de platit nimic desi exista o polita RCA , care il obliga la plata unor daune Mi se pare de noaptea mintii aceasta hotarare.
Răspuns la discuția mostenire bani dintr-un cont
Multumesc mult de ajutor!
Am o matusa al carui sot a decedat de cateva zile.Impreuna aveau un cont bancar, la care el era titularul si ea imputernicit.Acum banii trebuie trecuti la masa succesorala, avand in vedere ca ei au doi copii majori.Cum se impart acesti bani la succesiune? Se considera ca jumatate din suma este a ei , si se imparte doar cealalta jumatate, partea decedatului, sau se imparte toata suma din banca la mostenitori.Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Răspuns la discuția succesiune
multumesc din suflet
Discuție succesiune
buna seara.va explic urmatoarea situatie:exista un titlu de proprietate pe care sunt 2,00 ha teren arabil extravilan,iar proprietari 9 persoane(mama si 8 copii majori).mama a decedat,6 copii vor sa faca succesiunea,doi nu vor acest lucru.cei 6 vor sa faca si iesirea din indiviziune in urma succesiunii.exista vreo solutie pentru rezolvarea acestei probleme?cei 6 vor ca intr-un final , fiecare sa aiba actul lui pe bucatica de teren ce-i revine.va multumesc