Primul aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ipoteca notata asupra imobilului, chiar daca la momentul in care s-a luat creditul nu exista inca etajul pe care doriti sa-l vindeti. Orice credit luat in scopul de a edifica, modifica, amenaja presupune ipoteca asupra imobilului actual (cel despre care se face referire in contractul de ipoteca) cat si asupra tuturor constructiilor si amelioratiunilor viitoare. Cu alte cuvinte, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa aduceti la cunostinta bancii intentia dvs. de a instraina. Daca banca va fi de acord, urmariti cu atentie conditiile impuse.
Cat despre conditiile pe care le impuneti cumparatorului , de a definitiva lucrarea in loc de parte din pret> aveti nevoie de un deviz, stabiliti astfel cat se achita in numerar, cat se presteaza prin obligatia de a face. Dar toate acestea, ma repet, trebuie aduse intai in atentia creditorului dvs., din pacate acesta are cuvantul cel mai important de spus.
Oricum, inainte de orice tranzactie va trebui sa obtineti procese verbale de receptie finala sau partiala pentru fiecare autorizatie in parte si sa le notati in CF a imobilului.
Daca antecontractul incheiat cu tatal dvs. este in forma autentica va trebui sa aratati in fata instantei ca nu sunteti obligat nicicum de indeplinirea prevederilor acestei legi, iar asta o faceti citand art.20 din lege , respectiv :
Art. 20. - (1) Prevederile prezentei legi nu se aplica antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia.
(2) Dispozitiile prezentei legi nu se aplica instrainarilor intre rude pana la gradul al treilea, inclusiv.
daca primul alineat e cu "poate", alineatul 2 va scuteste complet de obligatia prezentarii ofertei de vanzare! www.avocatnet.ro/content/art... >
doar cu respectarea prevederilor legii (oferta afisata...), pentru ca exceptiile din lege (antecontractul) se refera numai la actele autentice, nu cele sub semnatura privata.
Intabularea se poate face, daca aveti actele de proprietate in original (sau copii legalizate) ale actelor de proprietate atat pe teren cat si pe constructie, precum si masuratorile cadastrale. Se va intabula imobilul teren+constructie cu precizarea ca se vor trece proprietarii in mod diferit>> pe teren X (tatal), iar pe constructie Y(fiul).
Problema apare insa la vanzare, pentru ca nu se poate vinde locuinta fara cale de acces la aceasta si fara acordul proprietarului terenului, respectiv X.
Cu alte cuvinte, Y poate face procura pentru a fi reprezentat in operatiunea de intabulare si apoi la vanzare, dar trebuie avut in vedere ca actul final se va face numai cu acordul proprietarului terenului (acesta va trebui, daca doreste, sa procedeze la dezmembrarea unei suprafete de teren aferenta constructiei).
Insist sa va confirm posibilitatea si legalitatea divortului in fata notarului sau a ofiterului de stare civila a oricaror cetateni romani cu domiciliul sau rezidenta in alta tara din oricare colt al lumii. casatoria lor s-a incheiat aici, tot aici se pronunta si divortul, iar cat timp exista acordul sotilor acesta se pronunta in fata notarului sau of.de st.civila tocmai pentru degrevarea instantelor (unde se ajunge doar in situatii de neintelegere a sotilor, nu pe motiv de domiciliu, acesta fiind un aspect minor, rezolvabil cu o declaratie notariala). Iar de "recunoscut " certificatul de divort nu se pune problema, ce interes ar avea o institutie straina sa-l conteste ? echivalent ar fi sa conteste si certificatul de casatorie, ori alte acte emise aici.
In Italia se va continua doar actiunea de partaj al bunurilor detinute impreuna acolo. Aici vor face partajul cu privire la orice bunuri detin in tara.
domiciliul in Italia nu reprezinta un impediment in a face divortul la notar sau ofiterul de stare civila. cei doi soti completeaza o declaratie din care sa rezulte ca locuiesc in fapt la adresa .... (respectiv locul incheierii casatoriei) , acesta fiind ultimul lor domiciliu comun.
edit> tot la acest "domiciliu comun"se va face si ancheta sociala, cu precizarea ca si in continutul ei si in conventia parintilor cu privire la minor se va face precizarea ca acesta va parasi tara alaturi de ,mama si isi va stabili domiciliul acolo.
actiunea de separatie a bunurilor (partaj cu alte cuvinte) e cu totul altceva decat actiunea de divort. divortul de pronunta in tara, fie prin notar/ofiter de stare civila- daca exista acordul partilor-, fie prin instanta-daca nu sunt in intelegere.
indiferent de situatie, cu privire la copilul minor se va face o ancheta si o conventie intre cei doi parinti, hotararile luate fiind consemnate in dosarul de divort si aduse la cunostinta autoritatilor.
Testamentul este singurul act pe care bunica poate sa-l faca in lipsa cadastrului ( a cartii funciare, mai exact) ori a actelor de proprietate.
Pentru orice alta tranzactie, gen vanzare, intretinere, partaj, donatie, este obligatorie existenta intabularii.
Pentru a se intocmi aceasta documentatie nu este necesara prezenta tuturor coproprietarilor. Ba, in general, aceasta este o problema pe care o rezolva unul dintre mostenitori/coproprietari, recuperandu-si ulterior banii cheltuiti de la ceilalti.
E imperios necesar sa va prezentati la Asistenta sociala, unde sa prezentati in prima faza verbal toata situatia, veti fi invatat cum sa puneti apoi pe hartie si ce acte sa prezentati. (Edit> nu telefonic rezolvati! personal, in fata lor, sunt obligati sa va asculte si sa va inregistreze solicitarea, dupa ce va explica modul de adresare, completare, cerinte!)
Oricum, in orice divort cu minori este implicata obligatoriu si imediat aceasta institutie (pentru ca se va face o ancheta sociala care va stabili daca sunt indeplinite conditiile necesare cresterii si educarii minorului) .
Ajutorul unui avocat va fi de folos in fata instantei, dar acum va puteti descurca si singur, sunteti tatal si aveti dreptul la tot sprijinul si ajutorul celor care pt. asta sunt platiti- Asistenta sociala, Protectia copilului.
Cat despre amenintari si intimidari, consider ca puteti face un drum la sectia de politie de care apartineti unde sa prezentati situatia, inregistrarea telefonica, puteti solicita inregistrarea unei plangeri si avertizarea celor responsabili (socru, etc), cereti-le sfatul "organelor" (caci protectia n-au cum sa v-o asigure, dar e totusi un pas faptul ca inregistrati o plangere).