avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Activitate aprov1961

Activitate aprov1961

Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala.
Are dreptul la plata concediului medical avand in vedere ca eu i-am oprit CASS ca la un contract de munca obisnuit ? Casa de asigurari spune ca persoana in cauza trebuia sa-si faca un alt contract de asigurare direct la ei si sa-si plateasca, refuzand sa-i plateasca concediul medical. Au dreptate ? Conform carei legi , pentru ca in HG 150 la care am fost trimis nu este specificat nimic referitor la contractul de mandat.
In urma cu cativa ani am avut o dauna foarte mare la firma la care eram unic actionar. Asiguratorul a refuzat sa plateasca si suma fiind destul de mare, firma a intrat in insolventa apoi am inchis-o fara sa am datorii fata de stat ,creditori sau angajati.
Dupa indelungi procese am castigat in instanta si am hotarare definitiva si irevocabila care obliga asiguratorul sa-mi plateasca o parte din dauna in cauza.
Intrebarea este daca pot incasa acesti ani in conturile bancare ramase neinchise ale firmei deja inchise. Pentru aceste sume mai datorez ceva statului roman ?
Actul de vanzare cumparare este sfant. Este insa costisitor.Colegii de mai sus au avansat niste costuri insa ele sunt mult mai mari deoarece toti au omis ca pe langa taxele notariale, cadastrul, adeverintele de nesechestrare, ipotecare etc mai exista un bir al dracului de mare. Este vorba despre impozitul de 2 sau 3 % din suma de vanzare cumparare ce trebuie platita statului. Se plateste 2% daca proprietarul o detine de mai mult de 3 ani si 3% daca a dobandit-o de mai putin de 3 ani.
Sunt gestionar la un depozit de motorina al unei firme private ce are un parc auto foarte mare. De cca 9 ani sunt de neinlocuit pentru ca mi-a fost refuzat concediul de odihna care ar presupune inventar, predarea gestiunii etc.De ceva vreme am observat ca nu mai ies bine cu motorina la sfarsit de luna si am tras semnalul de alarma ca trebuie lucrat in regim de iarna, densitate etc. Nimeni nu a luat nici o masura iar lipsa mea in gestiune a crescut. De teama am facut o depresie, am lasat cheile in birou, m-am internat in spital la psihiatrie. Dupa o luna de spitalizare au venit dupa mine si m-au luat din spital sa ma prezint de urgenta la servici.M-am gandit ca in sfarsit mi se va face inventarul si voi fi dat afara.As fi preferat asta decat o lispa de cateva miliarde in inca cateva luni. Insa n-a fost asa. Am stat degeaba pe la firma toata ziua si fiindca n-a fost patronul acolo am plecat inapoi la spital. Aud acum ca mi-au facut inventarul in lipsa si ca firma intentioneaza sa ma dea in judecata pentru lipsa din gestiune.Stiu ca am avut o lipsa insa ei au pus alte persoane timp de o luna sa distribuie motorina si abia apoi au facut inventarul.
Cum m-as putea apara in acest caz? Aveau voie sa-mi fac inventarul fara mine ? Si mai ales la patru saptamani dupa ce alte doua -trei persoane au ..intrat in gestiunea mea" ?
Risc inchisoarea sau va fi un proces civil (comercial) ?
Răspuns la discuția Cedare casa catre o alta persoana
Ellaw ai dreptate insa acele grile notariale sunt luate a referinta si pentru pretul tranzactiei (vorbesc de referinta minima) deci vor influenta si acei 2-3% platiti statului. Eu am mostenit un apatament in oras de la socrii mei care s-au pensionat si s-au mutat la tara si de teama acelor impozite ce trebuiesc platite statului nu am facut nici dupa 10 ani acte de vanzare cumparare pentru acesta desi socrii au insistat de mai multe ori.Prefer sa locuiesc in apart care este pe numele lor decat sa platesc atat. Si pentru ca sotia mea mai are o sora ne-am gandit ca donatia e atacabila.
Răspuns la discuția Cedare casa catre o alta persoana
Cel mai in-atacabil act pe care il puteti face este unul de vanzare-cumparare insa acesta necesita niste taxe adica in afara taxelor notariale care sunt de 1,5- 3 mil lei vechi va trebui sa platiti statului (vi se retin direct de catre notar) procente de 2-3 % din valoarea tranzactiei sau din minimul afisat pe perete la notar pt categoria de locuinta detinuta (suprafata, zona etc). Eu pentru apart cu 2 camere in provincie am platit statului 35 mil lei. Aici sunt alte discutii: daca l-ati dobandit de mai mult de 3 ani platiti 2% iar daca l-ati dobandit acum mai putin de 3 ani platiti 3% din valoarea declarata dar nu mai putin decat valoarea din catalogul notarului.
Donatia nu va fereste de atacarea ei de catre persoanele interesate.Fiind tanar solutia testamentului iasa din discutie.
Dar sincer acum, nu va inteleg de ce trebuie sa scapati de o casa cand altii omoara pentru a avea una.
Multumesc mult!
Daca la acea vreme domiciliul meu stabil va fi in Belgia dar eu voi ramane cetatean roman, sa inteleg ca pot cere Casei de pensii din Belgia sa completez formularul E207? Pot deci sa fiu pensionar al statului belgian ?
Am 26 de ani lucrati in Romania si voi lucra in alta tara membra UE (Belgia) cu contract de munca acolo.Deci voi cotiza acolo. Ce se va intampla cu contributia mea?
Se va repatria automat, trebuie sa fac eu demersuri in acest sens, voi iesi cu doua pensii (ajutor social de fapt pentru ca nu voi face in nici una din tari stagiul complet) ?
Orice sesizare se depune la Politie , biroul BCCO sau la Parchet ca plangere.
Nu, la sosirea deciziei de pensionare e obligatoriu incetarea vechiului contract de munca.Imediat se poate semna insa un alt contract de munca cu aceleasi conditii.Numai ca in baza noului contract de munca nu mai datorati aceleasi procente din salariu pt somaj, asigurari de sanatate etc.Nu ne-ati spus daca sunteti la stat sau la privat pt ca la stat sunt niste regului: un angajat la 7 locuri devenite vacante, deci e mai greu sa va tina in continuare.