avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate JulianDoe

Activitate JulianDoe

Buna seara,
In situatia in care am platit (fara sa fi primit vreo chitanta doveditoare) sumele stipulate intr-un contract incheiat intre mine si o firma, iar firma respectiva are probleme de natura fiscala, pot fi pus in pozitia ingrata de complice la evaziune fiscala?
Mentionez ca firma a dus contractul pana la capat. Motivatia lor a fost ceva de genul "lasa ca-ti dau chitanta zilele viitoare"
Multumesc.
Buna ziua,
Intentionez sa-mi construiesc o casa din lemn, doar parter, in mediul rural. stiu ca legea 10/1995 cere sa am diriginte de santier, si ca trebuie sa am si proiectul tehnic (pa care nu-l am - am doar DTAC), pe care sa-l duc la ISC. cu toate astea, de la primaria comunei respective mi s-a spus ca nu e nevoie decat de o notificare catre ISC, pe care sa o fac in momentul in care voi incepe sa construiesc. ei spun ca legea 10 a fost (sau va fi) abrogata... sunt intr-o confuzie totala si n-as vrea sa platesc cine stie ce amenzi...
ma puteti lamuri, va rog ?
multumesc.

(daca nu am plasat postarea unde trebuie, imi cer scuze)
buna ziua,
in luna martie 2016 am cumparat un telefon de la o firma de telecomunicatii, cu prelungire a abonamentului pentru inca 2 ani. dupa 2 -3 saptamani, telefonul a inceput sa dea semne ca nu functioneaza corect (restarturi frecvente, fara un motiv aparent). am cautat pe forumuri de specialitate si am descoperit ca acest model de telefon are probleme cu softul instalat, aparatul in sine fiind ok.
l-am trimis in service, mentionand simptomele. l-am primit inapoi dupa vreo 4-5 zile, cu mentiunea "reparat - resoftat". a doua zi am observat ca are aceleasi simptome. l-am trimis iar in service, l-am primit iar inapoi "reparat", si evident, iar am constatat ca are exact aceleasi probleme. eu stiu foarte bine ca nu exista o solutie pentru remedierea defectului, dar cei de la firma imi spun sa le trimit produsul. ca-l repara.
cum pot face ca acest joc sa se termine ? in ce conditii pot cere inlocuirea produsului, sau sa cer chiar banii inapoi ?
multumesc.
Răspuns la discuția dreptul la program redus de lucru
cred ca n-am stiut sa-mi exprim corect gandurile.
nu se pune problema ca n-as putea sa mai muncesc in continuare. e vorba doar de faptul ca as vrea sa profit de un drept legal, macar din cand in cand, pentru ca munca pe care o fac e destul de solicitanta. medicul de medicina muncii spune ca sunt apta si ca pot munci in ture, atat de zi cat si de noapte (dovada este fisa de aptitudini, semnata si parafata). de asemeni ma astept la sicane din partea conducerii, pentru ca am mai avut parte de "tratament" diferit de al celorlalti dupa ce am terminat concediul de boala... as vrea sa stiu cum ma pot apara de situatii de acest gen. de aceea v-am intrebat in ce conditii se poate cere acest program redus de lucru. din pacate, eu nefiind de specialitate, nu stiu in ce lege sa caut lamuriri.
va multumesc, si imi cer scuze pentru insistenta.
buna ziua,
sunt asistenta medicala, diagnosticata cu cancer de san. am efectuat tratamentul necesar si am beneficiat de tot concediul medical cuvenit conform legii. de circa un an lucrez, fiind avizata pozitiv de medicul de medicina muncii (fac munca in ture).
stiu ca am dreptul la program redus de lucru si doresc sa beneficiez de acest drept. va rog sa-mi spuneti daca dupa ce imi voi cere acest drept, angajatorul are dreptul sa-mi elimine turele de noapte, desi eu vreau sa fac si ture de noapte.
de asemeni va rog sa-mi spuneti cat timp dintr-un an pot cere program de lucru redus ?
va multumesc.
Răspuns la discuția concediu de odihna restant
e evident ca aveti dreptate. de fapt, chiar si cu minime cunostinte in domeniu, daca as fi gandit mai "in detaliu" ar fi trebuit sa-mi dau seama...dar, deh...cand te lasa puterile te agati de orice pai...
inca o data, va multumesc.
Răspuns la discuția concediu de odihna restant
din pacate nu e raspunsul pe care mi l-as fi dorit, dar asta e :)
va multumesc foarte mult pentru timpul dumneavoastra.
Răspuns la discuția concediu de odihna restant
multumesc pentru raspuns.
am pus aceasta intrebare intrucat auzisem la inceputul lui decembrie 2014 ca s-au facut unele modificari la Codul Muncii, si ar fi urmat ca presdintele Basescu sa promulge legea inainte sa isi termine mandatul. printre altele era vorba si de o modificare care prevedea ca beneficiaza de concediu de odihna si persoanele care au stat tot anul in concediu de boala.
imi permit sa citez de pe Digi 24 ([ link extern ] )

"La articolul 145, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.”

5. La articolul 145, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4) – (6), cu următorul cuprins:

„(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.

(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.

(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.”

6. Articolul 146 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 146. – (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual."

eu, nefiind jurist, am o perceptie diferita de a dumneavoastra. evident, m-as bucura enorm sa pot beneficia de aceasta prevedere, in situatia mea...
ce puteti spune referitor la citatul mentionat ?

multumesc pentru rabdare.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca mai beneficiez de concediu de odihna pentru anul 2013, tinand cont ca in tot acel an am fost in concediu de boala (cancer) si nu am lucrat nicio zi. am reinceput sa lucrez incepand cu februarie 2014. sunt salariat in Sanatate (asistent medical)
Multumesc.
multumesc pentru lamuriri.