Compeasarea orelor suplimentare se face prin ore libere platite.
In cazul unui salariat care lucreaza pe un program 16 PM-1AM si efectueaza ore suplimentare dupa ora 1 AM, compensarea se va face oricand in timpul programului sau de lucru (atat pe program de zi cat si de noapte) sau doar dupa ora 22 astfel incat o ora suplimentara efectuata pe program de noapte sa se compenseze cu o ora recuperata tot pe program de noapte (dupa ora 22)?
Exista vreo mentiune in legislatia muncii in care se spune ca angajatele care beneficiaza de program redus pentru cresterea copilului cu varsta sub 2 ani nu au voie sa presteze ore suplimentare de lucru si nu au voie nici sa depaseasca programul de lucru redus ?
Va rog sa imi spuneti cat de corecta dpdv egal este urmatoarea fraza din CIM:
" Obiectivele si tintele de atins pot fi modificate de-a lungul anului, conform evolutiei afacerii si in concordanta cu sistemul de management al performantelor din companie".
Exista posibilitatea schimbarii tintelor si obiectivelor ori de cate ori exista o justificare documentata, dar cum se pot preveni abuzurile din partea angajatorului daca esti de acord cu orice modificare in orice moment din an?
Codul muncii prevede ca angajatorul stabileste criteriile de evaluare si stabileste obiectivele de performanta, dar nu face referire la fluctuatia lor in decursul anului in functie de dorinta angajatorului. Se pot creste nejustificat astfel incat curba performantei sa ia forma dorita de angajator, practic neexistand o predictibilitate clara a ce asteapta de la tine.
Inteleg ca angajatorul poate modifica unilateral prin regulament intern programul de lucru in functie de necesitatile pe care le considera si poate crea mai multe tipuri de programe de lucru pe diverse intervale orare.
Intrebarea este:
--de ce e nevoie de modificarea tuturor CIMurilor? CIMul reprezinta acordul partilor, iar Regulamentul intern vointa unei parti. Prin actualizarea CIM se cere deci acceptul angajatilor.
--poate impune 2 programe de lucru (ture) diferite aceluiasi angajat ex: 9AM-18PM si 13PM- 22PM dar e obligatoriu ca frecventa cu care se succed sa fie clar stabilita pentru toti angajatii din acel loc?
Intrebarea mea este daca angajatorul are dreptul sa incheie unilateral contractul de munca cu un angajat care nu este de acord cu modificarea programului de lucru? In ce temei si pe ce motiv se poate intampla?
In situatia in care angajatorul doreste sa modifice prin act aditional la CIM programul de lucru de la 9.30 la 18.30 in felul urmator:
- 9.00 -18.00
- 13.00 - 22.00
Ce se intampla daca unii angajati nu sunt de acord cu semnarea acestui act aditional la CIM? Poate angajatorul sa incheie unilateral colaborarea cu acel angajat care nu este de acord cu modificarea?
As vrea sa stiu daca modificarea in ROI a perioadei de preaviz in cazul demisiei implica necesitatea modificarii in CIM a perioadei de preaviz.
Mai exact: angajatorul doreste sa aplice perioada maxima de preaviz-demisie specificata in noul cod al muncii (20, respectiv 45 zile lucratoare). In CIM-ul actual perioada de preaviz este 15 zile calendaristice. Poate un salariat sa negocieze/refuze semnarea actului aditional al CIM care modifica perioada de preaviz la 20 zile lucratoare daca in ROI e deja mentionat acest lucru?
La nivel de unitate nu mai exista CCM in vigoare care sa clarifice acest punct.