Buna seara. Daca intr-o luna solicit 1-2 zile de concediu de odihna, dar am si ore suplimentare efectuate (inclusiv in zile de sarbatoare legala), e legal ca angajatorul sa-mi dea libere pentru zilele in care am cerut concediu de odihna? Mai concret, pe data de 27,11,2023, din cauza viscolului, am ramas, din weekend, blocat in alt oras , iar luni 27,11,2023 nu m-am putut prezenta la locul de munca, solicitand, de duminica 26,11,2023, concediu de odihna. Pe 30,11,2023 (sarbatoare legala) am lucrat 11 0re. Zilele trecute, supervizorul m-a anuntat ca pentru 27,11,2023 m-a trecut in liber si nu in concediu, asa cum solicitasem...
O firma are, in momentul de fata, temei legal pentru a conditiona acordarea unor drepturi salariale angajatilor sai, de forma sporului de vechime sau a bonusului de performanta, de detinerea certificatului verde covid, in conditiile in care accesul angajatilor la locul de munca nu poate fi conditionat de detinerea acestui certificat? De la 01,11,2021, firma al carui angajat sunt a modificat reglementarea interna privind criteriile de acordare a celor doua categorii de venituri, introducand si detinerea certificatului verde covid ca si CRITERIU DE PERFORMANTA!!!
Buna ziua. Se da urmatoarea situatie: pana la data de 20 a lunii, sa zicem, un angajat efectueaza 30-32 (poate chiar si mai mult) de ore suplimentare (ore de weekend, de sarbatoare legala si ore suplimentare efectuate in cursul saptamanii). De pe data de 21, pana la sfarsitul lunii respective, angajatul intra in concediu de odihna, conform planificarii intocmite anterior. La reintoarcerea din concediul de odihna, angajatului i se spune ca, de fapt, nu a fost trecut in concediu de odihna, asa cum solicitase, ci i s-au scazut orele suplimentare efectuate, dandu-i-se libere platite si ramanand cu zilele de concediu. Mai mult, angajatului i se pune in vedere faptul ca zilele de concediu neefectuate in anul curent, trebuie "lichidate" pana la 28.02 anul urmator! Cat de legala este aceasta procedura de scadere a orelor suplimentare efectuate, prin acordarea de libere platite, in conditiile in care angajatul a solicitat si i s-a aprobat concediu de odihna?
Ce se intampla cu cei 25% dintre angajatii firmelor afectate in mod indirect de pandemie, pentru care angajatorul nu poate obtine subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic?
Angajatorul nu doreste sa ne majoreze, pur si simplu, salariile, prin cresterea salariului brut de incadrare, dar este dispus sa ne acorde un bonus/spor de fidelitate, in functie de vechimea in cadrul firmei. Ei l-au denumit "bonus", iar acordarea lui urmeaza a fi conditionata de existenta unei fluctuatii de personal, peste o anumita limita (?) si de atingerea unor inidcatori individuali de performanta si urmeaza a fi mentionat in noul CCM. Exista vreo diferenta intre denumirea de "bonus" si cea de "spor" (de fidelitate)? Exista riscul ca, oricum s-ar numi, angajatorul sa sisteze, la un moment dat, acordarea lui?
Cunosc unde si cum pot depune o sesizare. Intrebarea era daca, in cazul meu, exista o incalcare a legii din partea angajatorului, prin utilizarea repetata a subsemnatului pe o alta functie decat cea din CIM?
Normal ca este ceva in neregula: munca multa (chiar si 15-16 ore pe zi!), bani putini. Dar problema nu este doar a angajatorului, ci si a mea, care sunt victima neputintei/nepriceperii conducerii firmei.
In firma e fluctuatie mare de personal si, aproape, in permanenta personalul e subdimensionat. De exemplu, este angajat un casier nou, sta 1-2 luni, nu-i convin conditiile din firma si pleaca. Firma ramane cu un post descoperit si ma foloseste pe mine pe post de casier. In plus, cam tot anul e cate un casier in CO sau chiar CM. E ca o poveste fara sfarsit...
Conform contractului individual de munca al subsemnatului, indeplinesc functia de tehnician. La atributii scrie, printre altele, ca tehnicianul inlocuieste casierul si este inlocuit de acesta, dar fara a se preciza in ce situatii si pentru cat timp. Problema este ca de un an sunt folosit mai mult ca sofer sau casier decat ca tehnician, lucru care nu imi convine. Este legal acest lucru? Exista o limita de timp in care un salariat avand o anumita functie poate fi folosit de catre angajator pe o alta functie decat cea pe care a fost angajat?
Activitatea se desfasoara pe o anumita zona, prin "vizite" la mai multi clienti ai firmei din zona respectiva, cursa insumand peste 500 de km si 15 ore de munca.