avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Activitate tudorvle

Activitate tudorvle

4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Tribunalul Suceava a anulat, miercuri, hotărârea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava prin care obligă studenții să prezinte dovada de vaccinare pentru a fi cazați în cămine.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este, insa nu m-am referit la ceea ce ati solicitat dumneavoastra. A fost o exprimare nefericita a colegului/colegei, iar eu am oferit, ca indrumare, un articol din lege care o va ajuta pe initiatoarea topicului sa decida in cunostinta de cauza. O zi minunata!

Cornel Vasile a scris:

Articolulul postat nu mentioneaza de demisie ... sunt doua notiuni total diferite ..

Demisia fara preaviz opereaza in conditiile art.81 alin.7 si alin.8 Codul Muncii si nicidecum in baza art.31 alin.3 C.mun.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (**republicat**)
Articolul 31
(3) Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama dumneavoastra se foloseste de aparat auditiv?

La multi ani!

ORDONANTA DE URGENTA nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Actualizata 2015
CAPITOLUL V: Reguli de circulatie
SECTIUNEA 2: Reguli pentru circulatia vehiculelor
SUBSECTIUNEA 8: Trecerea la nivel cu calea ferata
Articolul 60
(1) Participantii la trafic trebuie sa dea dovada de prudenta sporita la apropierea si traversarea liniilor de cale ferata curenta sau industriala, dupa caz.
(2) La trecerea la nivel cu o cale ferata curenta, prevazuta cu bariere sau semibariere, conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca in dreptul indicatorului ce obliga la oprire, daca acestea sunt in curs de coborare ori in pozitie orizontala si/sau semnalele sonore si luminoase care anunta apropierea trenului sunt in functiune.
(3) La trecerea la nivel cu o cale ferata industriala, semnalizata corespunzator, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se conformeze semnificatiei semnalelor agentului de cale ferata.

Răspuns la discuția PFA SSM
Buna dimineata,

Conform H.G. 1425 cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 23
(2) Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
Art. 32
(2)Conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
Art. 50
(1)Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior care trebuie indeplinite in mod cumulativ sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b)curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c)absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2)Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3)Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In concluzie, chiar daca faceti master in domeniul securitatii si sanatatii in munca, neavand diploma de licenta sau diploma de absolvire in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice nu puteti profesa ca si conducator al serviciului intern sau extern in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Cu stima,
Răspuns la discuția Lucrator desemnat
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca cu modificarile si completarile ulteriorare, aprobate prin HG 1425/2006 se prevad mai multe situatii:
Art. 17
(1)In cazul intreprinderilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv,.......
2)In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori .............
Art. 18
(1)In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori .......
Art. 19
(1)In cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
Art. 20
(1)Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizia scrisa a angajatorului.
(2)Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3)Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
Art. 24
(1)Serviciul intern de prevenire şi protecţie se organizează în subordinea directă a angajatorului ca o structură distinctă.
(2)Lucrătorii din cadrul serviciului intern de prevenire şi protecţie trebuie să desfăşoare numai activităţi de prevenire şi protecţie şi cel mult activităţi complementare cum ar fi: prevenirea şi stingerea incendiilor şi protecţia mediului.
In functie de numarul de lucratori din intreprindere se desemneaza lucrator cu activitati de SSM sau se organizeaza SIPP.
Cu stima,
Conform art. 53 din HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare va trebuie un reprezentant al lucratorilor:
(1)Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere si/sau unitate.
(2)Numarul minim prevazut la alin. (1) va fi stabilit dupa cum urmeaza:
a)un reprezentant, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv;
Răspuns la discuția CIM part - time
Imi cer scuze ca nu m-am facut inteles. Am prezentat o situatie ipotetica in care angajatul este platit cu salariul minim pe economie, asa cum sunt 85 % din contractele de munca declarate. Dar am citit mai bine mesajul si se pare ca am raspuns oricum pe langa subiect. Mea culpa! Se pot sterge mesajele mele.
Răspuns la discuția CIM part - time
Vreti sa spuneti ca si cel cu norma intreaga, cat si cel cu part time plateste aceleasi dari la sistemul de pensii, raportandu-ne la salariul minim?