avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate 2222

Activitate 2222

Răspuns la discuția Recurs fara obiect - Dr Muncii
actiunea 1 - nulitate notificare incetare contract cu reintegrare si dr salariale
actiunea 2 - nulitate clauza "durata contractului" CIM cu reintegrare si dr salariale
Daca dupa admiterea pe fond a unei actiuni (1), se introduce o noua actiune(2) cu privire la o clauza a contractului care si ea se admite;
Actiunea a 2-a mai are obiect daca recursul primei actiuni a fost admis si astfel se constata inexistenta unui CIM care da dreptul contestatiei clauzei?

Practic la data introducerii celei de-a doua actiuni aveam dreptul de a contesta o clauza pe cand acum datorita recursului ma aflu intr-o situatie diferita care nu mai imi e favorabila.

Dreptul de a introduce actiunea 2 (contestatie clauza contract) a fost doar temporar si a depins de ramanerea irevocabila a primei actiuni?
Răspuns la discuția art 268 - ajutor
prin a 2-a actiune s-a cerut constatarea duratei contractului si s-a obtinut - nedeterminat.
la momentul actiunii 1 contractul era determinat.
Dupa admiterea actiunii 1, instanta de fond constata nelegala decizia de concediere pentru un contract cu caracter determinat.
Prin admiterea actiunii 2, formulata dupa rezolvarea favorabila a actiunii 1, se constata nulitatea clauzei cu privire la durata contractului, acesta transformandu-se intr-unul nedeterminat.

instanta de recurs pentru actiunea 1 constata legala decizia de concediere.

In aceste conditii mai poate fi utila decizia din actiunea 2, atata vreme cat instanta de recurs constata ca la data introducerii actiunii 2 nu exista un contract de munca?
Art 135 din Statut:

"Pactul de quota litis este o conventie...care fixeaza totalitatea onorariilor avocatului de rezultatul judiciar al cauze..."
Adica... daca pe langa onorariul de succes se mai stabileste si un onorariu in functie de alte criterii... nu e pact de quota litis...

Vine codul deontologic al avocatilor UE si care in
3.3.2 nu spune nimic despre "totalitatea onorariilor avocatului" modificand implicit definitia din Statul Avocatilor...



Răspuns la discuția speta de OEPA
unde se poate gasi baremul?
in codul deontologic se evidentiaza ca si conditie pentru pactul de quota littis existenta unui procent din total suma obtinuta.
atunci de ce se face vorbire despre totalitatea onorariilor sa se compuna doar din procent?
Buna seara,

Pentru ca nu am ajuns la o interpretare corecta a acestui pact, imi permit sa expun o speta la care va rog sa ma consiliati:

Avem un contract de asistenta juridica cu un onorariu fix mic 150lei si o clauza care prevede un onorariu de succes de 15% din total suma obtinuta pe dosar si platita in contul clientului.
Fiind vorba de o speta pe codul muncii, decizie care ramane definitiva de pe fond clientul primeste suma de bani in cont (castiga pe fond) si asteapta pronuntarea si pe recurs pentru a ramane irevocabila si implicit a vira onorariul de succes avocatului.
Avocatul doreste investirea cu titlu executoriu a contractului de asistenta inainte de pronuntarea recursului intrucat s-a convenit de comun acord ca plata onorariului sa se faca dupa intrarea sumei de bani in contul clientului.

1. In acest caz mai putem vorbi de onorariu de succes, intrucat succesul nu a fost obtinut in totalitate? Decizia de fond a fost atacata cu recurs. Se va investi cu titlu executoriu?
2. Este un pact de quota litis? Avem procent din total suma obtinuta ce nu a putut fi apreciata la data semnarii, intrucat discutam de drepturi salariale pana la reintegrare.
In acelasi timp onorariul de succes este complementar la acel onorariu fix de 150lei

Nuanta intre cele doua (onorariu si pact) consta in a aprecia valoarea litigiului si nu a pretinde comision din ceea ce se obtine de pe urma cauzei.
Atunci in dreptul muncii - contestatia deciziei de concediere - care este valoarea litigiului?
Procesul poate dura 5 luni sau 5 ani. Nu se poate aprecia valoarea litigiului la data semnarii contractului de asistenta.
am deslusit!
in 18 mai a avut loc si renumerotarea art
Ok.
Atunci Legea 53 face referire la alte articole decat cele publicate in 18 mai.
Astfel art 83 era inainte de republicarea din 18 mai art 81?