Buna ziua.
Am fost la ITM sa fac plangere pentru neplata salariilor de dinainte sa intru in concediu de maternitate si le-am spus si despre neplata acestuia din urma. Cand a auzit de firma la care am lucrat, d-na de acolo mi-a spus ca nu are cum sa ma ajute, mai ales ca eu sunt din Galati si firma are sediul la Bucuresti dar mi-a recomandat foarte insistent sa ma duc la Tribunal sa fac o cerere de chemare in judecata pentru neplata salariilor si a concediului si sa o fac cat mai urgent, spunandu-mi ca trebuie sa astept sentinta cu care o sa ma duc la lichidator sa-mi dea drepturile ce mi se cuvin. Am fost sa ma interesez la Tribunal si mi s-a spus ca sentinta aceasta se pronunta in luni bune...As vrea sa intreb, chiar este necesar sa-i chem in judecata? Eu pana luna trecuta am depus concediile la Resurse Umane, la sediul firmei unde am lucrat si am aflat ca administrarea firmei a fost preluata deja de firma lichidatoare. Credeti ca mi-a preluat automat si concediile pentru a depune dosarul de recuperare la C.A.S. sau trebuie eu sa intervin?
Buna ziua.
Am aflat de curand ca firma la care am lucrat inainte sa intru in concediu de maternitate a intrat in insolventa. As vrea sa specific ca este o firma mare, ce a avut sedii in toata tara, mai bine spus magazine de cartier, avandu-l ca patron pe un mare om de afaceri,probabil cel mai influent si bogat din tara...sper ca v-ati dat seama despre ce vorbesc...De pe la sfarsitul anului au inceput sa se inchida magazinele iar acum am aflat ca firma a intrat in insolventa...As avea urmatoarele intrebari: concediile de maternitate unde le mai trimit in cazul acesta? Iar cand va trebui sa depun dosarul pentru indemnizatie imi va trebui adeverinta de la angajator si dovada suspendarii contractului de munca...de la ei tb sa le iau sau ma duc la Ajofm? Pe langa faptul ca nu am primit salariul din ianuarie...cum recuperez macar plata concediilor de maternitate? Fiind in insolventa, au justificare pentru neplata lor....
A, si inca ceva...banuiesc ca nici nu mai poate fi vorba sa le solicit un salariu mediu de nastere pe unitate dupa ce nasc,nu?
Buna ziua, am intrat in concediul de maternitate si as dori sa stiu dupa cat timp deconteaza C.A.S.-ul concediul meu firmei la care sunt angajata. Intreb acest lucru deoarece firma la care am lucrat se afla intr-o situatie financiara foarte precara, aproape de faliment, deja nu mi-am luat nici salariul pe 3 luni in urma. Acum ca am intrat in concediu de maternitate, as vrea sa stiu daca sunt obligati sa mi-l plateasca la timp sau trebuie sa astept intai cele 3 salarii(care Dumnezeu stie cand si daca le voi mai primi), avand in vedere ca din ce stiu, concediul ti-l plateste firma, dupa care isi recupereaza banii de la c.a.s.Sper ca m-am facut inteleasa.Va multumesc!
Buna ziua,am si eu o intrebare. Daca refuz sa fac un vaccin antitetanos in sarcina( care e optional si nu obligatoriu cum zice medicul meu de familie), are dreptul medicul sa nu-mi mai dea trimitere pentru analizele din a 8a luna(asta ar insemna sa le platesc eu) sau sa nu-mi dea continuarea la concediul de maternitate in care deja am intrat? Pentru ca dansa asa m-a amenintat. Va multumesc.
Buna ziua. Sunt insarcinata in 31 de saptamani si la ultima vizita la medicul de familie am solicitat concediul prenatal.In timp ce asistenta mi-l completa, discutau despre vaccinul antitetanos care se face in sarcina la 34 si 38 de saptamani si le-am spus ca eu nu vreau sa-l fac(stiam ca nu e obligatoriu). Medicul meu (care e femeie) a devenit foarte irascibila si a spus ca e obligatoriu si nici nu se pune problema sa nu-l fac la care eu am insistat si cand am adaugat ca nici copilul nu vreau sa-l vaccinez a inceput sa tipe la mine ca ii fac probleme si a spus ca daca stia nu-mi dadea concediu maternaldeja completase foaia). Eu am tacut cat timp ea a tipat pe principiul zic ca ea si fac ca mine, dar m-a reprogramat peste 2 saptamani sigur ca sa-mi faca vaccinul. Acum mi-e teama sa nu se razbune pe mine si sa nu-mi mai dea concediu pe lunile care urmeaza...are dreptul sa faca asa ceva? sau sa nu-mi mai dea trimitere pentru analizele care trebuie sa le fac in perioada care urmeaza? as putea sa-mi schimb medicul de familie acum,in timpul concediului maternal? ce ma sfatuiti?
Inca ceva si imi cer scuze ca pun atatea intrebari probabil stupide, dar nu cunosc legile...Nu este oficial ca firma la care lucrez intra in faliment de la 1 februarie, adica se vehiculeaza si toate semnele o confirma, eu ma duc la munca doar ca sa completez registrul de prezenta, nu mai are nimeni nimic de facut decat sa stea....Intrebarea mea este: firma este obligata sa anunte momentul oficial al intrarii in faliment?Asta ca sa stiu de cand imi pot calcula cele 20 de zile de preaviz...nu imi voi mai lua concediu medical si vreau sa stau linistita ca n-o sa am surprize pana pe 13 februarie...va multumesc foarte mult.
Multumesc pentru lamuriri. Asta inseamna ca indiferent daca imi iau concediu medical inainte sau nu, nu ma ajuta cu nimic, poate doar sa am o sarcina mai linistita pana la intrarea in concediul prenatal.
As mai avea inca o intrebare: pe 13 febr. este data de intrare in concediul prenatal, daca firma da faliment in timp ce sunt in acest concediu, unde voi trebui sa depun lunar restul de concediu de maternitate? Iar in depunerea dosarului pentru cresterea copilului voi urma aceleasi proceduri ca si inainte, dat fiind ca firma nu va mai exista dar nici in somaj nu voi fi pentru ca din prreaviz voi intra direct in concediu prenatal?
Va multumesc inca o data.
Buna ziua.
Sunt angajata la o firma care de la 1 februarie intra in faliment. Problema e ca eu sunt insarcinata in 27-28 de saptamani iar concediul de maternitate mi l-a dat doctorul de familie abia pe 13 februarie. In mod normal, nu ar fi o problema, as lua somaj si din somaj as intra in concediul de maternitate, dar de abia la sfarsitul lunii ianuarie implinesc un an de munca.Pana aici ,iarasi nu ar fi nimic grav,insa intre locul actual de munca si cel anterior am o pauza de 18 zile. Pana astazi chiar am crezut ca o sa iau somaj, dar m-am interesat la AJOFM si mi s-a spus ca fara acea perioada de 18 zile nu pot lua somaj, acea perioada trebuie sa fie acoperita, lucru care nu se mai poate din moment ce de la 1 februarie firma la care inca mai lucrez intra in faliment. Daca nu o sa iau somaj, nici indemnizatia de crestere a copilului nu o mai pot lua pentru ca nu am continuitate pana in momentul nasterii si binenteles nici concediu de maternitate. Ce sfat imi puteti da, un concediu de risc maternal m-ar putea ajuta, unul medical, cum as putea sa acopar perioada de 12 zile pana la concediul de maternitate? Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns cat mai urgent, mai e foarte putin pana la sfarsitul lunii si nu stiu cum sa procedez. Va multumesc si ma scuzati daca v-am bulversat cu prea multe informatii.