avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Activitate rezso

Activitate rezso

Multumesc
In timpul concediului medical mi-a incetat CIM pe perioada determinata. Am inteles ca casa plateste indemnizatia dupa incetarea CIM. Calitatea de asigurat se pastreaza sau trebuie sa inchei o asigurare de sanatate noua? Multumesc.
S-a mai discutat pe forum in jurul subiectul, dar nu s-a atins punctual problema care o pun. Un pensionar are pensia de 500 lei. A primit de la o agentie a statului 700 lei pe an ca subventie. Ca urmare "a realizat" venituri in afara pensiei deci nu mai primeste compensare de medicamente de 90%, chiar daca venitul nu depaseste 700 lei pe luna. (o aberatie de lege)
Intrebarea ar fi, pe ce perioada nu va beneficia de compensare: pe luna in care a incasat subventia, sau pe un an incepand de la data incasarii, pe un an calendaristic sau pe viata?
Multumesc.
Răspuns la discuția CF-teren de sub bloc
M-am linistit. Multumesc tuturor.
Răspuns la discuția CF-teren de sub bloc
Intabularea dreptului de proprietate asupra apartamentelor a fost realizata individual de catre fiecare proprietar

Doresc sa cumpar un apartament (nr 20) construit in anii 70.
In CF referitor la apartament , in apar proprietarii si modul de dobandire.
In CF referitor la terenul de sub bloc :
- in Partea I apare suprafata terenului
- In Partea II apare ca proprietea Statul roman cu cota 1/1.
- In Partea III apar patru din proprietarii de apartamente din bloc (nr 5,7,8,14 din 20 de apartamente) cu intabulare,drept de folosinta cu cota parte a fiecaruia corespunzator suprafetei apartamentelor lor.
intre acestia nu apar proprietarii apartamentului pe care il cumpar.
Fiind prima data cand am de a face cu CF, nu inteleg exact care este situatia cu cota de teren aferent apartamentului nr 20. (si nici cu restul)
Va ror sa ma lamuriti.
Multumesc
Răspuns la discuția PFA vs SSM
Multumesc.
Dar care ar fi prevederile legale in domeniul SSM in baza caruia sa obtin actul de abilitare cerut de ANRE?
Discuție PFA vs SSM
Vreau sa infiintez un PFA pentru executie instalatii electrice de joasa tensiune.
Conform Ordinului 90 al ANRE Art. 61. - una din criteriile necesare este :
sa fiu titular al unui act de abilitare (diploma, certificat, atestat etc.), conform prevederilor legale, in domeniul securitatii si sanatatii muncii;
Legea 319/2006 defineste angajatorul ca - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii.
Sunt sau nu angajator? Daca sunt, trebuie sa-mi asigur securitatea in munca.
In Art 4 din HG 1425 de aplicare a L 319 se spune :Nu se autorizeaza din pdv SSM
b) persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale pentru care procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii estereglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile ulterioare.
OUG 44/2008 spune la Art 8 :
d) declară pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi al protecţiei muncii.
Art 16 din hg 1425 permite angajatorului cu pana la 9 lucratori curs SSM de 40 de ore.
Art 47 din aceeasi HG permite minim pregatire SSM nivel mediu adica curs de 80 de ore dobandind calitatea de tehnician SSM.
sau expert SSM cu studii universitare+postuniversitare +80 ore curs SSM.
Un electrician PFA unde se incadreaza si ce pregatire SSM ii trebuie?
Expunerea e lunga, dar as vrea sa ma lamuresc. Multumesc.
Multumesc.
Am primit un "Proces verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetere" emis in ianuarie 2012, in care mi se comunica faptul ca acesta a fost intocmit pe baza unui control la fata locului in 2009.
Nu am primit la vremea respectiva o copie a procesului verbal de control, si cei de la institutia respectiva nici acum nu mi-au dat procesul verbal de control din 2009.
Ca sa atac PV-ul respectiv, ar trebui sa-l am.
Cum procedez sa il obtin, si pe ce baza legala ma sprijin?
Multumesc.