Buna ziua.
Va raspund cum s-a intamplat in cazul meu, fost presedinte de asociatie.
Un proprietar a facut bransamentul la o scara de bloc, si coloana comuna pana la etajul 1, doar pentru el.
Cand vecinii au dorit sa isi traga si ei gaz, li s-a cerut de la fiecare proprietar o suma egala cu costul intregului bransament de la fiecare, adica de 18 ori mai mult, scara de bloc avand 19 apartamente.
Proprietarii nemultumiti s-au adresat asociatiei, care a facut o sedinta de comitet executiv, in care s-a stabilit o chirie pentru folosirea proprietatii comune, si i s-a pus in vedere proprietarului bransamentului de gaz, doua variante, 1= preda coloana in proprietate comuna, si de fiecare data cand cineva se branseaza, asociatia ii plateste cota parte, actualizata la zi in functie de o valuta sau inflatie, cum vrea proprietarul de coloana de gaz, sau va plati o chirie lunara, pentru ca foloseste proprietatea comuna in interes personal.
Ce am patit ca si presedinte (aviz de ce nu se implica asociatia):
Prorpietarul a facut plangere penala impotriva mea, si doar a mea, chiar daca nu eu am stabilit conditiile ci comitetul executiv. Dupa 3 denunturi identice, in decurs de 5 ani, solutionate cu 5 NUP (neinceperea urmaririi penale), si o amenda, ca cica as fi un pericol social, acum a si anulat decizia comitetului executiv (dupa 5 ani !!!!), cand legea spune ca poate sa se adreseze instantei in maxim 60 de zile de la comunicare.
Deci am fost hartuit 5 ani, si acum prin instanta, in baza amenzii primite a obtinut hotarare definitiva ca trebuie sa ii platesc cheltuieli de judecata 22.400 lei.
In hotararea judecatoreasca spune ca a anulat decizia comitetului executiv, pentru ca nu avem contract de inchiriere cu proprietarul de coloana. Dar cum sa ai contract cu cineva cu care nu vrea sa recunoasca asociatie si drepturile celorlalti proprietari?
Cum???? nici un avocat nu stie, si toti pe care i-am intrebat spun ca este o incalcare a legii de catre judecator si procurorii de la parchet.
Proprietarul coloanei de gaz, nu are autorizatie de constructie, pentru coloana comuna din bloc, sectiune pentru care comitetul executiv, i-a impus o chirie, dar eu ca presedinte sunt vinovat. Toti membri comitetului executiv au fost scosi din dosarele penale, doar eu am ramas tap ispasitor, pentru ca am aplicat legea.
Dupa 2 ani, a fost de acord sa ii dam banii pe coloana si sa intre in proprietate comuna, dar circul continua si astazi, si sunt hartuit si discriminat, de autoritatile statului, pentru ca am fost corect si am dorit sa opresc o ilegalitate.
Traiesc intr-un oras mic, de 9000 locuitori, deci imaginativa cam cum traiesc.
Primaria a eliberat autorizatie de constructie doar pentru bransament, adica din strada pana la cutia de pe bloc, fara acordul vecinilor in forma autentificata la notar, asa cum prevede legea 50/1991, si fara acordul asociatiei. ILEGALITATE PE FATA.
Am actionat primaria in instanta sa anulam autorizatia, dar instanta de contencios administrativ a spus ca lipseste procedura cu adresarea catre emitent de anulare, si a clasat actiunea, cu toate ca primaria mi-a raspuns in scris ca singura posibilitate de anulare a unei autorizatii este instanta, in contencios administrativ. Deci ne invartim in jurul cozii si cei care vor fac ce vor, fara ca autoritatile sa faca ceva.
Asta inseamna sa faci bine. Te pui cu sistemul, si o patesti rau.
Va urez succes dar sa stiti ca puteti pati multe nedreptati. Acum depinde si de zona in care locuiti, ca totul depinde de oameni.
In cazul desprinderii unei asociatii nou infiintate, din asociatia mama.
Refuzul de incheiere a unui protocol a elementelor de activ si pasiv, cum cere operatorul de apa si canal pentru încheierea contractului la apa, intre cele doua asociatii, de catre conducerea asociatiei mama, cum se poate solutiona legal?
Nu vor sa ne predea soldurile cu restante de la operatorii de apa, gunoi, etc.
Astfel nu putem incepe activitatea, cu toate ca suntem infiintati din 04.2015, deoarece refuza predarea.
Au emis si o decizie in acest sens, dupa parerea mea abuziva, prin care au hotarat ca orice scara care doreste sa se desprinda din asociatia mama, o poate face dupa ce isi achita datoriile la zi.
Este legala o asemenea decizie, emisa in baza art. 30 lit b din 230/2007 si art 17 lit b din HG 1588/2007?
Noua conducere a venit ilegal la putere si nu doreste sa ne lase sa plecam din asociatie. Noua asociatie am infiintat-o ca o solutie la abuzurile care se intampla in vechea asociatie, cu conducerea abuziva care s-a instaurat.
Presedintele a fost ales in 08.2014, iar bugetul in 09.2014. Mai intai s-a ales presedintele si Comitetul Executiv, urmând ca acestia sa prezinte Bugetul, care nu a fost prezentat. S-a votat doar niste sume, salariu Presedinte, Comitet executiv, Administrator, Contabil.
Culmea este ca cenzorul tot era voluntar, si a ramas voluntar si dupa ultima adunare generala, doar elita a vrut platita.
Am uitat sa va spun ca au fost 2 Adunari extraordinare, una pentru numirea conducerii, si alta pentru celelalte probleme, propuse spre aprobare de noua conducere.
Pe ordinea de zi nu au fost aceste puncte. Nu stiu cum poti schimba ordinea de zi , de la prima adunare generala, care nu a fost statutara, fiind mai putiti de 50%+1, si pana la a doua adunare. Nu stiu daca este corect.
Ba mai mult au cheltuit 6000 lei pentru amenajarea unui sediu, in subsolul unui bloc, fara acordul celor din blocul respectiv, in 09.2014, când ei au inceput activitatea in 10.2014. Este legal?
Ce cale legala exista pentru a sesiza aceste probleme, daca primaria nu vrea sa se implice?
Parchetul are vreo atributie in acest sens?
Pana acum din 2007 la noi in asociatie nu s-au acordat salarii pentru Presedinte si Comitet Executiv, a fost platit doar Administratorul.
Asociatia are 1100 apartamente.
Domnul s-a oferit a fi voluntar, iar când s-a vazut presedinte si-a pus acest salariu = 2750 lei.
Nu doreste sa dea o copie dupa prezenta de la adunarea generala.
Nu doreste sa arate nimic.
Primaria il sustine si spune ca nu pot face nimic, cu toate ca legal il poate verifica.
Procesul verbal de la adunarea generala nu coincide cu hotararile adunarii generale.
Primaria a spus ca a gresit in proces si a rectificat in hotarari.
Este legal asa ceva?
Am fost 7 ani presedinte fara indemnizatie. Imi convine.
Va rog sa imi spuneti daca o scara venita noua in asociatie, prin acordul tacit al proprietarilor (fara acordul prin semnatura), trebuie inregistrata la judecatorie?
Adica la judecatorie trebuie sa existe inregistrate toate scarile care fac parte din asociatie sau doar cele care au constituit asociatia, restul fiind inscrise in anexa la acordul de asociere, si atat.
In baza cererii ulterioare, un proprietar devine membru, doar la scarile care sunt inregistrate la judecatorie, ?
Participantii la Adunarea Generala nu stiu, si eu am aflat de pe internet din comunicatul celor de la DNA. Domnul in cauza nu a spus nimic. Mai grav este ca scara lui nu este inregistrata la judecatorie ca facand parte din asociatia noastra. Au venit asa tacit la insistentele Primariei.
Initial s-a propus ca cei care vor face parte din conducere sunt voluntari. La sedinta finala eu nu am fost, nu eram in tara, ei stiau ( de asta s-a facut sedinta), m-am trezit ca sunt platiti si nu cu putini bani. Asa a ajuns domnul presedinte, VOLUNTAR, platit cu 2750 lei.
Va multumesc pentru raspuns.
Acum avem un administrator, ajuns prin grija noului Presedinte, care nu are atestat.
Primaria sustine noul presedinte, nu vrea sa raspunda la adresele oficiale, primaria a fost sesizata in scris si nu a luat nici o masura, ba mai mult a raspuns ca a comunicat adresa mea prin care ceream sa ii verifice, asociatiei, si imi va da asociatia raspunsul. (Nu am inteles cum imi va raspunde asociatia, atata vreme cat era vorba de un control).
Ca si proprietari ce putem face ?
Nu putem organiza o Adunare Generala ca nu stim nici cati membri sunt. Nu ni se da nici o informatie din partea asociatiei.