avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Activitate NewAgeOfDarkness

Activitate NewAgeOfDarkness

Doresc sa parasesc Romania si sa ma mut in alta tara din UE, trecand granita cu masina in Ungaria.
In afara de haine, ce bunuri pot sa am in masina cu mine si in ce limite? Imi trebuie facturile pentru fiecare din ele (sunt cumparate cu ani in urma...)?

O sa detaliez putin intrebarea.
Pot sa parasesc Romania si sa trec granita cu:
- bijuterii din aur pe care nu le-am cumparat eu, provin de la bunica mea decedata, nu exista documente de unde le-a cumparat
- unitate pc
- monitor
- laptop
- alte produse IT (in limita la 2 din fiecare)
Eu in momentul de fata am un raspuns de la primaria unde defunctul a avut ultimul domiciliu (cu stampila si semnatura secretarului primariei) in care practic imi spune ca nu detine bunuri si ca nu e de competenta lor sa elibereze anexa 24 invocand Lege 36/1995 articolul 1.
Practic primaria unde defunctul a avut ultimul domiciliu refuza eliberarea anexei 24.
Cand am depus cererea au refuzat sa primeasca orice document care arata ca defunctul detine bunuri in alta localitate.

Iar primaria unde defunctul detine bunuri refuza sa primeasca cererea ptr eliberarea anexei 24 motivand ca anexa 24 se elibereaza de la primaria unde isi avea ultimul domiciliu defunctul.

In conditiile astea cum pot eu sa obtin certificatul de mostenitor in absenta anexei 24? (A se citit ca nu prea inteleg cum pot sa aplic partea asta "Oricum, procedura succesorala se poate deschide și la cererea dvs scrisă, ca moștenitor.")

Practic ce trebuie sa fac in conditiile in care Anexa 24 nu e eliberata de nici o primarie, in conditiile in care pe certificatul de deces e trecut ultimul domiciliu si e trecuta si localitatea de deces.

Nu vad ce e neobisnuit. Eu pot bine mersi sa domiciliez la o adresa unde stau cu chirie/stau la o ruda/prieten (cu toate formalitatile legale ca pe C.I. sa imi apara adresa unde stau) si in acea localitate sa nu detin bunuri si sa detin bunuri in alte localitati.
De la ce primaria se elibereaza Anexa 24?

De la primaria localitatii A unde isi are ultimul domiciliu bunica mea decedata am primit raspuns ca nu detine bunuri pe raza localitatii A si ca procedura se deschide pe raza localitatii unde bunica mea detine bunuri (ceea ce tehnic vorbind genereaza o problema pentru ca ar insemna ca daca decedatul are bunuri in 101 localitati intamplator arondate aceleiasi judecatorii ar trebui trimise 101 cereri...).

Primaria localitatii B, unde bunica a decedat si detine bunuri sustine ca nu poate elibera Anexa 24 deoarece respectiva anexa se elibereaza de la primaria unde a avut ultimul domiciliu adica primaria localitatii A...

Asa ca intrebarea mea e cine elibereaza Anexa 24 primaria din localitatea A unde a avut ultimul domiciliu sau primaria din localitatea B unde detine bunuri?

Lege 36/1995 articolul 1 (invocat in raspunsul de la primaria localitatii A) spune: "Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum și a secretarului consiliului local al localității în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moștenirii."

Insa pe site-urile diverselor primarii scrie "Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu al defunctului.". Problema de baza e ca eu nu incep efectiv succesiunea la un notar, pot bine mersi sa nu ma duc la nici un notar si sa ma apuc sa strang actele.
Si ordinea la actele de care am nevoie (dupa ce deja am certificatul de deces, titluri de proprietate) e certificat fiscal urmat de anexa 24...

Mostenire bunica decedata

La momentul mortii bunicii mele dansa avea domiciliul in localitatea A insa a decedat in localitatea B, Certificatul de deces este emis de primaria localitatii B (unde a avut loc decesul), iar la rubrica Domiciliu este trecuta localitatea A.
Ca urmarea Anexa 24 trebuie luata de la primaria din localitatea A.

Bunica mea detinea un teren agricol in localitatea B si atat. Respectivul teren agricol a fost dobandit dupa moartea sotului ei (sotul ei a murit cu vreo 10+ de ani inaintea ca bunica sa dobandeasca terenul, cu legea funciara recuperat de la tatal ei, nu stiu prea multe detalii aici, eram prea mic).

Bunica mea a decedat anul acesta. Bunica mea a avut un singur copil pe mama mea. Mama mea a avut un singur copil pe mine. Mama mea a decedat in urma cu 14 ani.

Prin urmare eu sunt singurul mostenitor.

Am fost la un notar care efectiv mi-a dat o foaie cu ce documente imi trebuie si nu mi-a dat nici un fel de explicatii.

Eu am cateva intrebari:

1a) Trebuie sa am 2 martori care sa o fi cunoscut pe bunica mea in timpul vietii (si care sa fie capabili sa spuna ca bunica a avut un singur copil, ca mama mea a avut un singur copil, eventual ca sotul bunicii a decedat inainte ca ea sa detina terenul si ca mamea mea a decedat in urma cu 14 ani). Cei 2 martori pot sa fie rude cu mine sau/si cu bunica mea (eventual ce grad de rudenie e permis)? (Nu mi-a cerut martori apropiati de varsta bunicii mele ptr ca sincer sa fiu imi era imposibil sa aduc pe cineva care sa aiba 90 de ani...)
O sa detaliez putin sa zicem ca pe bunica mea o cheama X. Bunica mea a avut o sora pe care o cheama Y. Y a avut o fata pe care o cheama Z. Z a avut o fata pe care o cheama W. Este W ruda cu mine din pct de vedere legal sau nu?
1b) Cu cei 2 martori cand ma duc la notar? Ma duc prima data sau dupa ce se asteapta cele 7 zile cand efectiv e facut actul de mostenitor

2) Astazi am depus cererea pentru Anexa 24 la primaria din localitatea A. Pe verso pe cerere scria mare de tot "Nu se completeaza de solicitant" si acolo erau rubricile cu bunurile detinute de bunica mea. Am intrebat daca le completez sau nu si mi s-a spus nu. Repet in localitatea A bunica mea nu detine nimic, detine in localitatea B. Am vrut sa le las un certificat fiscal ptr bunurile detinute in localitatea B nu au vrut sa il primeasca au vrut doar certificatul fiscal din localitatea A (unde nu detine nimic...). Eu din cate stiu pe Anexa 24 trebuie trecute toate bunurile detinute de decedat (adica si din alte localitati). Acum ma intreb cum o sa stie cei de la primaria Alexandria sa scrie pe Anexa 24 bunurile pe care le detine bunica in localitatea B in conditiile in care ei au refuzat sa primeasca orice document care e legat de bunurile bunicii din localitatea B? (Cand am intrebat la registratura cand am depus cererea ptr anexa 24 mi-au spus ca partea asta o rezolva notarul.)

3) Pe hartia cu documente de care am nevoie scrie si B.I. si certificat nastere mostenitori. E vorba de mostenitori exclusiv in viata sau eu trebuie sa aduc si certificatul de casatorie al bunicii mele, certificatul de deces al sotului bunicii mele, certificatul de deces al mamei mele, certificatul de casatorie al mamei mele (ptr ca s-a schimbat numele de familie), certificatul de nastere al mamei mele (toate documentele enumerate pana acum nu au CNP pe ele ptr ca asa era pe vremea respectiva) + B.I. si certificatul meu de nastere?

4) Ce se intampla daca sa zicem ca eu nu stiu/nu detin documente despre alte bunuri detinute de bunica mea insa ele exista dupa ce eu obtin certificatul de mostenitor ptr terenul agricol din localitatea B?

Atat localitatea A cat si localitatea B apartin de judecatoria din localitatea A.
Bunica mea a primit o somatie de plata pentru impozitul pe teren. Practic e doar pe anul trecut si anul acesta. Problema de baza e ca bunica mea nu a fost niciodata unicul proprietar al terenului respectiv, actul de proprietare are trecuti 2 mostenitori, unul dintre ei a decedat. Exista de asemenea acte de iesire din indiviziune intre bunica mea si cei 2 mostenitori ai celuilalt proprietar (care e decedat). In conditiile astea primaria i-a trimis somatie de plata pe intregul teren (sunt trecute parcele de teren care pe baza actului de iesire din indiviziune facut nici nu mai sunt proprietatea bunicii mele).

Deci:
1) terenul nu a fost niciodata integral al bunicii mele
2) este solicitata plata impozitului pe o parte din teren care nici macar nu mai e proprietatea bunicii mele pe baza actelor de iesire din indiviziune

Cum pot ataca titlul executoriu si somatia de plata in conditiile asta? Sincer sa fiu mie desi nu cunosc bine legislatia imi pare un abuz din partea primariei sa ii trimita somatie de plata pentru un teren care nu i-a apartinut niciodata integral, ca sa nu mai vorbesc de parcele de teren care de 2 ani de zile nu mai sunt ale bunicii mele.
In cazul in care cunostinta mea il va denunta mai exista vreo sansa sa fie considerata tainuitor?

In cazul in care il denunta unde ar trebui depus denuntul (adica trebuie depus la politie sau in alta parte)?
Intreb pentru o cunostinta de a mea.

Cunostinta mea (este majora) se afla in urmatoarea situatie: tatal ei a refuzat sa plateasca curentul, cei de la electrica au venit si i-au debransat, tatal ei s-a conectat ilegal la curent electric (decuplarea a avut loc din tabloul electric iar interventia tatalui ei a avut loc tot acolo, nici un fel de interventie de catre angajatii de la electrica sau cum se mai cheama acum nu a avut loc asupra contorului electric), mai mult tatal ei a decuplat si contorul electric. Facturile nu au venit nici pe numele ei cat nici pe numele tatalui ei ci pe numele mamei ei care e decedata de cativa ani, apartamentul in care domiciliaza amandoi figureaza inca pe numele mamei nefacandu-se nici un fel de acte cu privire la mostenire (apartamentul e dobandit in timpul casatorie mamei si tatalui lor, dar exista documente care pot proba ca o parte din bani provin din vanzarea unui teren dobandit de mama inaintea casatoriei, cunostinta mea considera ca i se cuvine mai mult de 25% din apartament de asta s-a opus verbal oricarui act legat de mostenire).

Ce i-ati recomanda cunostintei mele sa faca din punct de vedere legal? Tin sa precizez ca s-a opus verbal deciziei tatalui ei de a se bransa ilegal insa nu l-a putut opri(exista un martor ruda doar cu cunostinta mea care poate atesta acest aspect) (tatal ei sustine ca ea trebuie sa faca tot ce zice el, ceea ce mie mi se pare o aberantie avand in vedere ca ea e majora). Mai bine zis cunostinta mea se teme ca risca sa intre la complicitate la fur sau furt calificat daca nu face absolut nimic in cazul de fata.

L.E.: Cunostinta mea nu are servici si nu beneficiaza de ajutor de somaj asa ca nu isi permite sa achite facturile de la curent electric.