avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate zglimbea

Activitate zglimbea

Răspuns la discuția Proprietar vine neanunțat
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul NU are voie sa intre in locuinta inchiriata fara acceptul sau prezenta chiriasului!
Sunt banci in chirie. Oare, proprietarul intra cand doreste pentru "inspectie"???
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati fost/sunteti in perioada de 90 de zile de la angajare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, adica fara preaviz sau demisie (personal nu sunt de acord, dar asta-i legea...). Daca aveti mai mult de 90 de zile de la angajare si ati "semnat in alb"... este ca si cum v-ati dat demisia.
Adolfina Pop a scris:



Dacă firmele nu plătesc contribuţiile, angajaţii rămân fără asigurare. Pierd vechimea în muncă, serviciile gratuite de sănătate sau concediile medicale. Din păcate, salariaţii au puţine mijloace să prevină aceste riscuri din cauza raportului de forţe plătitori- stat- beneficiari rezultat din legislaţie

Doamna, va rog, nu dezinformati ! Angajatii NU pierd vechimea in munca daca angajatorii (firmele) nu-si platesc contributiile... In cadrul discutiei, concediul fara plata afecteaza vechimea in munca!
Faceti o cerere la Casa de Pensii pentru eliberarea unei adeverinte (din acea adev. reiese vechimea Dvs. in munca).
elenagabi
Da, trebuie sa fiti trecuta pe declaratie, insa, din cate stiu, pentru sumele declarate se plateste, pe langa impozit, si sanatate. Daca aveti zero sume in declaratie aveti zero sume de platit (depinde cum v-ati inteles cu "angajatorul").
elenagabi ok...
insa, va pun o intrebare (la care sa va raspundeti dvs. personal):
care-i sensul sa platiti la stat "din mana" ?!? Pentru a va asigura "privat" la Casa de Sanatate trebuie sa aveti venituri, gen: sa lucrati fara forme legale, sa fiti angajator SRL/ P.F.A./I.F. ..., sot, mama, drepturi de autor, etc. Suma platibila acolo trebuie s-o "produceti", nu? In acest caz, mai bine optati pentru o asigurare privata cu mult mai multe avantaje si fara complicatii... parere personala.
Si, daca nu va mai regasiti in cadrul firmei unde lucrati, plecati cu demisie sau art. 65 alin 1 (desfiintarea locului de munca = somaj, cu acordul angajatorului, evident).
Indiferent de forma, plecati cu fruntea sus! Este mult mai "sanatos" :love1:
Va pierdeti timpul cu lucruri pe care NU dvs. le rezolvati, dar va seaca sufletul...
S-auzim de bine!
elenagabi V-am raspuns exact la intrebari {teama dvs. de plata si vechime (recititi ce-am scris)}! Credeti-ma, stiu ca sunt institutii diferite. Punctajul la pensie se calculeaza in functie de salariile de incadrare nicidecum in baza contributiei achitate! Atata timp cat sunteti angajata cu forme legale, sunteti asigurata in sistemul public de sanatate! Restul sunt povesti... Personal, pun punct acestei discutii.
luiza2015 sunt mii de firme la nivel national cu datorii la bugetul de stat, firme care au, evident, angajati (doar din declaratiile depuse de angajator rezulta datoria la stat)... ce-ar insemna ca toti angajatii (probabil sute de mii) sa "umble" prin instante ?!?
ANAF-ul se ocupa de recuperarea/incasarea sumelor restante la buget (prin blocarea conturilor, vanzarea bunurilor firmei, etc.), nu angajatii !!! Nimeni nu poate obliga angajatul sa plateasca datoriile firmei ! Este STRICT "problema" angajatorului.

elenagabi Atata timp cat aveti adeverinta de la Casa de Pensii, de unde reiese ca ati fost angajata cu carte de munca si/sau CIM, nu aveti de ce sa va faceti griji ! Indiferent ce se va intampla cu firma (ca plateste sau nu, intra in faliment, etc.), dvs. nu aveti de suferit si anii specificati pe adeverinta sunt considerati vechime!
elenagabi a scris:n
n@zglimbea, nAşa ar fi şi normal, şi logic. Pentru ca se depun declaratii, in momentul de fata noi, angajatii, figuram ca \"asigurati\" in sistemul electronic al Casei de sanatate. problema este, insa, dupa aceea, cand va trebui sa prezint dovada achitarii banilor la buget. Cei de la Casa de sanatate mi-au spus ca daca nu pot face aceasta dovada achitarii efective a acestor bani catre buget, atunci trebuie să platesc - aşa cum am scris mai sus - contributia pentru toate veniturile realizate in perioada de prescriere de 5 ani, inclusiv penalitati. De altfel, in urma cu un an de zile, o colega a fost internata in spital si a solicitat adeverinta de salariat pentru spital. Angajatorul nu a vrut sa-i dea, din motivul precizat in acest topic: nu plateste contributiile retinute. Asa ca a trebuit sa-si plateasca singura spitalizarea, ceea ce a reprezentat un efort financiar deosebit, pentru ca avem salarii foarte mici. n
nnAngajatorul este obligat sa elibereze adeverinta (n-a eliberat, proba


Nu dvs. trebuie sa faceti dovada platii !!! Pentru linistea dvs. faceti o cerere la Casa Judeteana de Pensii (este un birou, unde va elibereaza o adeverinta de unde reiese anii lucrati). Daca pe acea adeverinta figurati cu toti anii pe care spuneti ca i-ati lucrat la firma, NU aveti de ce sa va faceti griji ! In rest nu este treaba si raspunderea dvs. Cat priveste colega... nu i s-a emis adev. de salariat (desi era obligat) pentru ca pe acea adev. trebuie specificat ca n-ai datorii la stat (este o alta problema, n-am timp sa o discut).
Cele bune!
Daca s-au depus declaratiile, dvs. beneficiati de toate drepturile ce va revin... plata datoriilor catre stat este problema si raspunderea angajatorului, dvs. nefiind afectata de neplata lor !!!