Mulumesc tuturor pentru raspunsuri, pana la urma m-am prezentat la infatisare, iar instanta a respins plangerea ca neintemeiata. Are drept de apel 30 de zile, dar mi se pare foarte putin probabil sa mai gaseasca vreun argument cu care sa i se aprobe cererea de apel.
Ma confrunt cu situatia unei probleme cu garantia unui produs electronic achizitionat online, facturarea pe persoana juridica. Foarte pe scurt, vanzatorul refuza rambursarea valorii, desi reparatia a durat mult mai mult decat termenul legal de 15 zile si probabil tot este finalizata. Produsul este in custodia vanzatorului.
Doresc sa va intreb:
1-in afara de codul civil, mai exista vreo lege privind acordarea garantiilor, aplicabila in cazul clientilor persoane juridice?
2-in afara de a incerca rezolvarea amiabila prin email, mai exista vreo etapa necesara inaintea actionarii in instanta? Trimitere a unei somatii prin posta, sau altceva?
3- exista o suma minima pentru a se admite plangerea in instanta?
Valoarea prejudiciului practic este sub valoarea unui plin de benzina, dar este vorba de principiu, daca toti ne complacem si ne limitam la a ne plange de ce se intampla in Romania, nu o sa fie niciodata mai bine.
2-Ce intelegeti prin probele la repararea masinii?
Am gresit la tastare, probleme la repararea masinii, mai exact compania de RCA (care mai e si Astra!) sa refuze plata reparatiilor, sau sa ma puna pe mine apoi sa platesc reparatia...
6-Aveti dreptul sa solicitati pretentii si daune soferului vinovat dar asta implica deschiderea unei actiuni de catre dv in instanta,care inseamna stress,timp alocat termenelor de judecata
Daca dv nu ati avut timp sa va prezentati la termenul de judecata pentru sustinere aspecte consemnate in PV,ramane la aprecierea dv daca aveti resursele necesare sa demarati actiune impotriva soferului vinovat
Nu m-ar interesa neaparat daunele (desi am pierdut peste 20 de ore din aceasta pricina), ci mai degraba sa-l "sperii", sa nu ma mai puna si mai mult pe drumuri. Eventual ma gandesc sa-i trimit acasa prin posta cu recomandata o "amenintare" ca daca nu-mi plateste daunele il actionez in instanta.
-am fost lovit de o masina intr-o intersectie, conducatorul respectiv a fugit
-am facut plangere la politie
-am fost chemat la politie la confruntare, agentul a constatat ca intr-adevar soferul respectiv m-a lovit, l-a sanctionat pe respectivul si mi-a dat copie dupa poltia sa RCA si procesul verbal
-soferul vinovat a atacat procesul verbal, motivand ca nu a observat accidentul (fapt mincinos, impactul fiind sesizabil), si am primit o citatie la judecatoria de sector, in calitate de intervenient fortat, cu obiectul "anulare proces verbal de contravenţie PV SERIA PBX"
N-am putut sa ma prezint in termenul respectiv, si din ce am citit pe site-ul judecatoriei in cazul dosarului la sedinta respectiva e trecut "Tip solutie: Amână cauza Solutia pe scurt: administrare probatoriu", si de asemenea este programata o noua sedinta la sfarsitul lunii viitoare.
Am urmatoarele nelamuriri la care va rog sa-mi dati un raspuns:
1-pot primi vreo amenda pentru ca nu m-am prezentat?
2-pot avea probele la repararea masinii? Am apuc sa deschid dosarul de dauna, insa inca nu am reparat masina, si am observat ca asiguratorul soferului vinovat este de asemenea citat in proces
3-mai pot face ceva, sa declar ca cele descrise de petent, in special faptul ca "nu a simtit impactul" nu sunt adevarate?
4-voi mai primi o citatie pentru urmatoarea sedinta?
5-ce se intampla daca se solutioneaza procesul cu anularea procesului verbal de contraventie? Banuiesc ca in mod automat ar reiesi ca eu as fi vinovatul...
6-pot obtine daune de la soferul vinovat pentru timpul pierdut/venitul nerealizat/benzina consumata cu deplasarea etc cauzate de drumurile datorate impactului provocat de acesta?
Eu vorbesc strict de contracte inchiate intre agenti economici, cum ar fi cel de prestari-servicii, nu de contracte de munca sau de declaratii fiscale.
Citisem mai demult o speta (nu mai stiu de unde/cand) in care se incerca anularea unui contract semnat de un angajat oarecare, insa instanta a decis ca angajatul respectiv a fost imputernicit prin incredintarea stampilei, deci contractul a ramas valid.
Care angajati ai unei unei societati comerciale pot avea calitatea de "reprezentant legal", la incheierea unui contract de prestari-servicii?
Sau exclusiv administratorul firmei?
In urma cu o luna am cumparat de la un distribuitor niste piese auto, pe care le-am montat intr-un service autorizat RAR.
Recent, piesele respective s-au defectat (viciu de fabricatie), si distribuitorul mi-a oferit urmatoarele variante:
1- demontez piesele de pe masina, le aduc lor, ei le trimit la fabrica, si dupa un termen de 3-6 saptamani imi "confirma sau nu defectul"; masina stand imobilizata pe intreaga perioada sau eu "sa fac rost de alte piese temporar"
2-mai cumpar inca un set de piese si le inlocuiesc pe cele defecte, distribuitorul urmand sa-mi ramburseze valoarea dupa expertiza fabricii (intr-un termen nedefinit)
In ambele cazuri eu urmand sa platesc manopera de 2 ori, respectiv 1 data. Doresc sa va pun urmatoarele intrebari:
1-exista temei legal pentru obligarea distribuitorului in instanta la plata contravalorii manoperei pe care urmeaza sa o platesc, eventul si a cheltuielilor cu deplasarea la/de la service si sediul distribuitorului (timpul pierdut stiu deja ca nu se mai recupereaza)?
-exista o suma minima ce poate fi despagubita?
2-care este perioada maxima, pentru verificarea defectului si a rambursarii banilor/inlocuirii produsului, din momentul predarii produsului defect?
Deci victima nu ar avea prea multe de facut, mai ales daca nu are martori. In final, cred ca se aplica principiul "decat sa planga mama mai bine plange maica-sa", indiferent de urmarile legale.
Mai am o intrebare, tot ipotetica- in cazul folosirii unei carabine (cum sunt cele pentru alpinism) pe post de box, tot in legitima aparare, ar fi plauzibila explicatia ca repectiva carabina este breloc pentru chei (este mai masiva decat carabinele-breloc care se vand in supermarket) si Y o tinea in mana in momentul in care a fost atacat, sau carabina va fi considerata arma alba?
Doresc sa va cer parerea in legatura cu o situatie ipotetica.
X il ataca pe Y, cu o lovitura sau o sugrumare. Y ii prinde mana agresorului si i-o fractureaza, sau se eschiveaza si ii aplica agresorului o lovitura de cot/ genunchi in zona fetei sau abdomenului (eventual ducand la leziuni mai grave).
In cazul mentionat mai sus, ce poate face Y pentru a se asigura ca nu va suferi repercusiuni legale? Sa sune la 112 imediat dupa terminarea incidentului? In cazul in care impotriva lui Y se depune plangere penala, poate acesta invoca art44/(3) din codul penal? In plus, daca dupa respingerea atacului, atacatorul decedeaza (lovindu-se cu capul de asfalt de exemplu), mai se poate invoca legitima aparare?
Intreb cele de mai sus pentru ca s-au inmultit cazurile in care diversi indivizi ataca pe cineva pentru a-l talhari sau pur si simplu deoarece cauta scandal, si dupa ce victima se apara, tot agresorul este cel care isi elibereaza certificat medico-legal si pretinde apoi diverse sume de la victima (!).